10 °C

ГЕРБ Асеновград: Програмата за управление на общината е доказателство за немощ и неподготвеност

Христина Филипова

"Програмата за управление на община Асеновград за мандат 2011-2015 година е зле написана и няма ясна визия и цели". Така общинският съветник Христина Филипова обобщи позицията на групата на ГЕРБ в местния парламент по стратегическия документ, представен на днешната сесия.
"Продуктът, който ни е предложен, прилича на зле изработен "пачуърк", в който парченцата са компилирани от различни разработки и са поставени на неточното място и резултатът е раздърпано и гротескно, несъразмерно произведение", се казва в политическата позиция на ГЕРБ. Според съветниците от групата, дейностите, които са представени, са на ниско организационно ниво и показват непознаване на основни програмни продукти както на национално, така и на регионално равнище.
От ГЕРБ критикуват планираните цели и задачи като обясняват, че посоченото "изработване всяка година на инвестиционна програма" няма как да е стратегическа цел, тъй като е задължение на кмета и общинското ръководство, разписано по силата на Закона за държавния бюджет. "Малко смешно изглежда да заложиш нещо, задължително по закон в програмата, призвана да показва дългосрочните приоритети на общината", коментират съветниците.
Под другата цел - "изграждане на динамична общинска организационна структура" е записана "изумителна", според ГЕРБ, констатация: "Основните проблеми на града се знаят от години, но е важно тяхното приоритизиране в зависимост от желанието и нуждите на гражданите на общината". „Ако някой може да ми разгадае каква е връзката между общинската структура и горецитираната констатация ще му бъда изключително благодарна“, каза пред съветниците на сесията Христина Филипова.
В анализа на програмата, който правят от ГЕРБ, се критикува още предложението за много от дейностите да бъдат разработвани методики. "Общината не е Министерство на образованието, за да разработва методики, нито пък кметът на общината е преподавател, който трябва да подготви следващия си урок. За много от дейностите, за които се предлага да бъдат разработвани методики има разработени национални стратегически документи с ясно разписани стъпки, които не подлежат на обсъждане и промени, защото са създадени с цел унифициране на документи и изисквания в администрацията за улеснение на ползващите публичните услуги", обясни още Филипова.
От ГЕРБ допускат, че предложената пред ОбС програма за управление вероятно е имала за цел просто да бъде представена в изискващия се по закона срок, а не да направи съветниците съпричастни с управленските виждания на управляващата в момента община Асеновград четворна коалиция – БСП, ДПС, СДС и НДСВ. "Единственото постижение на тази програма е, че е писмено доказателство за управленска немощ и неподготвеност", обобщи Филипова от името на групата на ГЕРБ и предупреди, че те ще бъдат четири години конструктивна опозиция, но ще „дишат във врата” на управляващите и ще искат конкретност в изпълнение на целите и приоритетите за развитие на Община Асеновград, защото това са обещали на избирателите.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 20.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Възможно е да получите отговори, които отдавна търсите. Използвайте ги градивно и резултата ще бъде отличен. Успехи в обществените дейности. Ще срещнете уважение и признание от страна на околните. Семейството ще ви изненада приятно с добри новини. Очаквайте предложение за съвместен проект от партньори, с които сте работили преди.
20 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не разпилявайте енергията си върху странични интереси, а се съсредоточете върху работата. Любовта ви дава стимул и способности да правите чудеса. И живеете с усещането, че няма невъзможни неща. Работата в колектив също носи добри резултати. Увличате околните с идеите си и печелите съмишленици. Възползвайте се от момента.
20 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес можете да се замете с нещо, което сте отлагали до този момент. На някои неща обаче ще трябва да обърнете сериозно внимание, затова не отлагайте повече разглеждането им. В личен план ще трябва да положите повече усилия, за да вървят гладко отношенията ви със сърдечния ви партньор.
20 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ако се посветите на професионалната си работа, рискувате да си навлечете неодобрението на близките си. Не за друго, а защото прекалено много време не сте сред тях и отсъствието ви им тежи. Приятни емоции за онези от вас, които ще запълнят времето си с по-интересни занимания.
20 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Денят е прекрасен за осъществяване на начинанията ви. Приятели ви оказват необходимата подкрепа и идеите ви ще бъдат осъществени по-скоро отколкото сте очаквали. Все пак не мислете, че всички са ви длъжни и оставяйте повече лично пространство на хората около вас.
20 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Доста разнообразен ден ви очаква днес. На работното ви място цари добро настроение, което бързо ще зарази и вас. Не бъдете прекалено подозрителни към колеги, рано или късно ще се уверите в искреността им. Мислете и за сърдечния си партньор.
20 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не изпадайте в дребнавости, когато оценявате работата на другите. Грижете се за своите си дела и ще откриете предимства, за които при други обстоятелства не бихте се сетили. Дайте своя принос в обществените дела. Ще подобрите бита си, като внесете повече настроение и светлина в жилището си.
20 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Взаимоотношенията ви с любимия човек днес ви удовлетворяват напълно. Чувствате се прекрасно, но ви е трудно да се съсредоточите върху работата си. Мислите ви витаят в съвсем различна насока. Постарайте се да не се набивате на очи за да нямате неприятности. Препоръчително е да прекарате вечерта навън сред приятели.
20 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Очевидно имате проблеми в общуването с другите. Не си позволявайте безпочвени критики и компромати, рискувате като бумеранг да се върнат към вас. Ще ви обземат желания насочени извън дома, но това крие рискове за семейно обвързаните. За творческите личности - отлични перспективи.
20 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Очаква ви един сравнително спокоен ден днес. Срещата със стар приятел или приятни за вас хора ще ви зареди с положителна енергия и ентусиазъм. Моментът е подходящ за финансови начинания свързани с теглене на кредит. Не се колебайте, действайте и добрите резултати съвсем скоро ще са налице.
20 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
С нови умения ще се включите в изпълнението на една задача и това ще подобри материалното и психическото ви състояние. Заобиколени от приятели ще се радвате на желани неща. Сами ще се ангажирате с обещание, което ще се окаже по-трудно за изпълнение, отколкото сте предвидили. Въпреки това ще удържите на думата си.
20 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Загърбете минали неприятности и гледайте с надежда напред. Очакват ви успехи, основите на които дълго са поставяни от вас. Благоприятни перспективи се очертават за работещите в областта на търговията и предприемачите. Бъдете внимателни при работа с документи.
20 фев 2020
Последни новини