Яйцето, цената, Великден или ако върви, както е тръгнало...

Ако върви, както е тръгнало, скоро на българската трапеза масово ще се настани полското яйце /не намерено на полето, а такова, дето е внесено от Полша/. Не че на нашето родно, българско яйце му има нещо, но поради неясни, поне официално, причини, неговата цена вече се оказва дебела за и без друго изтънелия джоб на нашенеца. След като сутринта чухме министъра на БГ-селските стопани и земеделци да казва, че в Брюксел яйцето се продавало за 30 наши ст., а в Берлин и Париж цената му била дори 28-26 ст., решихме да направим една бърза проверка из магазините в Асеновград. Щото Асеновград не е Париж...Оказа се, че цените на черупчестото кокоше поколение тук са около 30-40, че дори и 50 ст. Тоест - парижани могат само да ни дишат прахта.

Вярно е, че министър Найденов ни увери днес от тв екрана, че "тази цена на яйцата в България не е нормална, още повече, че фуражите и горивата са поскъпнали и за другите производители в Европа, а не само у нас", но фактите са си факти.

А ето какви са те: В магазините от големите вериги хипермаркети яйца от свободни кокошки "Ангелов" струват 4.69 лв. за опаковка от 10 бр. и 2.79 лв. за 6 бр. От размер L обаче. От същия производител яйцата с размер XL в опаковка по 6 се харчат по 3.39 лв. Кокошите яйца на "Хайпро" – размер L, 10 бр. се предлагат по 5 лв. без 1 ст., а 6 бр. от размер М – по 2.59 лв. На рафтовете има още яйца от собствени марки, от които 10 бр. струват между 3.39 лв., а също и яйца на "Зора Дончево" – размер XL, 6 бр. за 2.39 лв., а за по-малките с размер L на цена 2 лв. без 1 ст. За 10 бр. от същия производител ще трябва да се бръкнете с 3.39 лв.

Цените не се различават особено и в по-малките магазини и квартални бакалии. Има дори и такива, които в момента не предлагат основния продукт за омлети. В никакви размери и на никакви цени. Защо ли?

Човек колкото и да се смята за образован, начетен и в крак с последните икономически, политически и социални събития, трудно ще се ориентира в обстановката. Според едни проблемът за увеличената цена бил в монополното производство, което големите производители са успели да завоюват чрез приемането на закон, съобразен с директивите на ЕС всички яйца да са от щастливи кокошки. Според други пък причината се криела в блокирания внос на яйца от други страни. Трети категорично са на мнение, че всичко е въпрос на спекулация от страна на самите търговци, тъй като към дадения момент въобще не била установена разлика във вкуса на яйцата от щастливите пернати и останалите им посестрими.

Какви обаче са официалните мнения? Според председателя на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев, две са обективните причини сега за поскъпването на яйцата. Едната била намаленият внос, който се дължи на това, че Агенцията за контрол на храните е задържала около 500 000 яйца немаркирани яйца, което стресирало вносителите. Втората причина се криела във факта, че при големите студове през зимата логистиката била затруднена. Шефът на комисията по борсите дори ни вдъхва оптимизъм, на нас обикновените потребители, с думи като: "Пазарът никога не може да бъде излъган. Сега ще се мобилизира, ще се преструктурира и отново ще се появят доста яйца на пазара на по-ниски цени. Зададе ли се празник, скачат цените на това, което най-много се търси на пазара. Това е най-криворазбраната пазарна икономика и стратегия, която се наблюдава през годините на прехода у нашите търговци. В момента цената на яйцата е скочила със 100 на сто от юни миналата година досега или със 60 на сто от февруари миналата година и хората започнаха да купуват два пъти по-малко. Надявам се тази реакция на потребителите да вразуми търговците!"
Министър Найденов пък днес директно се закани "на полза роду" с думите: "Ако има картелно споразумение средствата, които са предвидени да компенсират инвестициите за изпълнение на новите изисквания на Брюксел, ще бъдат спрени". Става дума за около 6,5 млн. лв., предвидени за фермерите, които гледат кокошки-носачки, за по-широките клетки и другите подобрения в птицефермите им. Найденов даде още дума, че "ако причината е в търговските вериги ще има действия по отношение на тях", а ако цените не паднат преди Великден родният пазар ще бъде отворен за полските яйца, вследствие на което цената ще се нормализира веднага.
"В крайна сметка, ако причината за поскъпването е в евродирективата за ощастливяването на кокошките, то би трябвало и яйцата във Франция да са по-скъпи", контрира остро основния аргумент на производителите министърът. "Ако пък се окаже, че има съмнения за картел ще бъде сезирана Комисията за защита на конкуренцията", увери сънародниците си земеделец №1 в държавата.

А Великден е само след около месец...Ако върви, както е тръгнало добре ще е да отделите отсега едни 10 - 15 лева и да не ги пипате до Велики Четвъртък. Поне да сте сигурни, че ще вапцнете празнично едно 15-ина - 20-ина яйца.

К.Нешева

Днес направихме журналистическа проверка в магазини от големите търговски вериги в Шумен и на борсата в града. В хипермаркет „Била“ яйца от свободни кокошки „Ангелов“ струват 4.69 лева за опаковка от десет броя и 2.79 лева за шест броя. От същия производител яйцата с размер XL в опаковка от шест броя се харчат по 3.39 лева. Кокошите яйца на „Хайпро“ – размер L, 10 броя се предлагат по 4.99 лева, а от размер М – 6 броя, по 2.59 лева. На рафтовете в магазина има още яйца от „Андип“ – размер ММ, 6 броя, които струват 2.29 лева и яйца на „Зора Дончево“ – размер XL, 6 броя за 2.39 лева.

В „Кауфланд“ опаковка от 30 броя яйца от кокошки с клетъчно отглеждане и с размер М се предлагат за 9.99 лева, а същите, но с размер L – 10 броя, за 3.49 лева. Яйца от кокошки, които са подово отглеждани, 10 броя от размер L струват 4.69 лева, същите от „Зора Дончево“ се предлагат по 4.29 лева, а от размер М – по 4.59 лева. В по-малките опаковки по 6 броя също има разнообразие. От „Мизия“ – 6 броя, размер XL, струват 2.75 лева, а от размер L – 2.09 лева, от „Зора Дончево“ – 2.29 лева за размер XL и 1.99 лева за размер М от клас „А“. Дори и пъдпъдъчите яйца в двата магазина имаха разлика в цената. В „Била“ 12 броя от тези яйца се предлагат за 2.79 лева, а в „Кауфланд“ с 20 стотинки по-евтино.
За да се ориентираме в актуалната ситуация на пазара в Шумен потърсихме мнението на различни хора. Ето какво ни сподели управителят на фирма, която има офис на борсата, Любен Илиев: „В момента проблемът за увеличената цена на яйцата е в монополното производство, което големите производители успяха да завоюват чрез приемането на закон, съобразен с директивите на Европейския съюз. Според тях, в България всички яйца трябва да бъдат от щастливи кокошки. По моя информация преди нова година са затворени 118 ферми за производство на яйца. Останаха пригодени, съгласно европейските изисквания, само 12 ферми като производители и по този начин бе монополизиран пазарът на яйца. И така неминуемо при недостиг на пазара цените на яйцата започнаха да растат главоломно. Вторият момент е, че дали умишлено или не, беше блокиран вносът на яйца от други страни. Най-пресен е случаят, когато от Агенцията за контрол на храните са задържали около 500 000 немаркирани яйца, доколкото знам – внос от Полша.

Оттам нататък няма основание да се изненадваме за този ръст на цените на яйцата. Пазарът е монополизиран, корпоративен и обслужва определени интереси в страната. За реализирането на това състояние има вина и министърът на земеделието и храните. На него въобще не му е работа да се занимава с рационалното хранене в заведенията и с храните като цяло. Той ще бъде по-полезен, ако започне да се занимава само със земеделие. Иначе как да си обясня, че в един и същи ден на няколко места ми предлагаха яйца и за 38 стотинки, и за 34 стотинки, а и за 30 стотинки бройката. Себестойността на едно яйце при тези цени на фуражите би трябвало да бъде между 8 и 10 стотинки и то на този етап през зимните месеци, а през пролетта и лятото да падне надолу. Как да станем по-щастливи, като потребители, от щастливите кокошки? Нищо общо нямат търговците тук. В магазина на „МЕТРО“ във Варна се предлагат яйца на цени от 44, 46 и 48 стотинки. Като гледах цените, имах чувството, че тези кокошки производителите ги държат в спалните си, за да снасят там щастливо…“
На шуменската борса управителят на „Руандо“ ООД Данаил Добрев ни покани в специалната камера за съхранение на яйца, където съхраняваше продукция от „Авес-94″ АД. По думите му той купува яйцата по 30 стотинки, добавя 1 стотинка за транспортни разходи и още една 1 стотинка търговска надценка, за да ги продава по 32 стотинки. „При нас има реална конкуренция“ – обясни г-н Добрев основанието си, за да не предлага яйцата на прекалено високи цени. Според него, към дадения момент не е установена разлика във вкуса на яйцата от свободно гледаните кокошки и от тези, които се наричат „щастливи“.
Единственият официално лицензиран от Европейския съюз производител на кокоши яйца в Шуменска област е едноличният търговец „Валентин Василев-62″, който е собственик на птицефермата „Смеда“ в град Смядово. Капацитетът на неговата птицеферма е 31 000 кокошки, те се отглеждат подово и изглеждат щастливи. „Ние работим по една Наредба за хуманно отношение към птиците от 2002 г., с която се забранява отглеждането на кокошки-носачки в клетки, и тя влезе в сила от 1 януари 2012 година – обясни г-н Валентин Василев. – По този начин досега в едно помещение отглеждахме 16 000 кокошки, а сега намалихме техният брой двойно – на 8000. Това е първият проблем – автоматично от 1 януари 2012 г. намалихме капацитета на фермата. Другият голям проблем се създава, когато търсенето на пазара е по-голямо от предлагането. В момента той е основният проблем – има недостиг на яйца в целия Европейски съюз. Всеки ден в Европа се „губят“ по 10-12 милиона яйца, а само в България недостигът е от 1 000 000. През последните три години цената на яйцата беше спекулативно много ниска, с нерегламентиран внос. От 1 януари 2012 г. Агенцията за контрол на храните спря вноса, предимно от Полша. От Националната агенция по приходите също започнаха много стриктно да си гледат работата. Оказа се, че нашето производство е едно от малкото в селското стопанство на България, в което всичко е на чисто и на светло. От Полша се вкарваха яйца контрабандно, без да се плаща ДДС. И оттам цената на яйцата беше поддържана изкуствено ниска. Затова сега цената скочи с 5 стотинки нагоре, защото вече се плаща ДДС. Трябва да подчертая, че ние в момента предлагаме най-ниската цена на яйцата в цяла Североизточна България. При нас яйцето струва между 28 и 30 стотинки. А защо се продава в магазините между 35 и 40 стотинки с тази надценка от 20-30 на сто? Реалната себестойност на едно яйце в момента е около 25 стотинки. Но трябва да се знае, че освен досегашните разходи, много от производителите са принудени да инвестират и за подобряване на своите ферми, за да отговарят те на европейските изисквания. Доста колеги теглиха кредити и сега, за да ги изплатят, са принудени да повишават цената на своята продукция. Още веднъж казвам: няма такъв производител в целия Североизток, който да предлага яйца на цена между 28 и 30 стотинки. Но явно някои търговци изкуствено вдигат след това цената. Знаете, че поскъпнаха твърде много горивата, което пряко се отразява на транспортните разходи, рязко поскъпна и фуражът. Не сме ние виновни като производители за поскъпването на яйцата на пазара. Бяхме поставени пред сериозни изисквания, които пък искат сериозни инвестиции. Специално ние в „Смеда“ явно сме тръгнали по правилния път и затова сега оцеляваме. Когато са приемали Наредбата за хуманно отношение към щастливите кокошки, вероятно никой не е мислел за щастливите хора. Проблемът е, че се оголи пазарът на кокошките. Още на втората седмица от януари тази година цената на яйцето скочи до 18-19 стотинки. И после всяка седмица се увеличаваше поне с по една стотинка. За да няма яйца на пазара, причината е в недостига на щастливи кокошки. Този проблем се чувства и в Холандия и Германия, които са водещи държави в Европейския съюз по производство на яйца. Миналото лято там яйцето струваше по 8-10 евроцента, сега цената му е 20-25 евроцента, т. е. колкото и у нас – по 40-45 стотинки. На Българската стокова борса яйцето сега струва по 32 стотинки. И всички се съобразяват с тази цена, тя е нещо като всекидневния курс на щатския долар.“
Попитах г-н Валентин Василев:  каква е прогнозата му за цената на яйцата в навечерието на Великден? „Нагласата в браншовата организация на производителите на яйца у нас е цените да не се вдигат – подчерта г-н Василев. -  В най-лошия случай очаквам тези цени, на които се продават сега яйцата, да се запазят, а дори и да бъдат по-ниски. Все пак трябва да се знае, че в момента всичко се диктува от големите производители в Европа, а ние само „танцуваме“ около тях…“
Според председателя на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев, две са обективните причини сега за поскъпването на яйцата. По думите му едната причина е намаленият внос, който се дължи на това, че Агенцията за контрол на храните е задържала около 500 000 яйца немаркирани яйца, а това е стресирало вносителите. Втората причина е, че при големите студове през зимата логистиката е била затруднена. „Пазарът никога не може да бъде излъган – заяви г-н Стойчев. – Сега ще се мобилизира, ще се преструктурира и отново ще се появят доста яйца на пазара на по-ниски цени. Зададе ли се празник, скачат цените на това, което най-много се търси на пазара. Това е най-криворазбраната пазарна икономика и стратегия, която се наблюдава през годините на прехода у нашите търговци. В момента цената на яйцата е скочила със 100 на сто от юни миналата година досега или със 60 на сто от февруари миналата година и хората започнаха да купуват два пъти по-малко. Надявам се тази реакция на потребителите да вразуми търговците!“

Щастливи или нещастни са тези кокошки?
Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини