7 °C

20 март в историята

1413 г. — Хенри V става крал на Англия.

1792 г. — Законодателното събрание на Франция официално одобрява използването на гилотината за екзекутиране.

1808 г. — Александър I присъединява с декрет Финландия към Русия като Велико княжество.

1815 г. — След като избягва от остров Елба, Наполеон влиза в Париж с армия от 140 000 души и 200 000 доброволци, което поставя началото на управлението му, наречено "Стоте дни".

1848 г. — Лудвиг I се отказва от трона на Бавария.

1852 г. — Публикуван е романът "Чичо Томовата колиба", на Хариет Бичър Стоу, който съществено повлиява на отношението към афроамериканците и робството в САЩ.

1854 г. — В САЩ е основана Републиканската партия.

1861 г. — Земетресение изцяло унищожава град Мендоса в западна Аржентина.

1890 г. — Ото фон Бисмарк престава да е канцлер на Германия.

1914 г. — В САЩ, Кънектикът, за пръв път се провежда международен шампионат по фигурно пързаляне.

1916 г. — Албърт Айнщайн публикува своята Теория на относителността.

1924 г. — Христо Ясенов е интерниран в днешен Благоевград.

1930 г. — В Хага е подписано споразумение за вдигане на секвестъра върху българските имоти в Румъния.

1949 г. — Германската марка става законна парична единица на Западна Германия.

1951 г. — В Народна република България /НРБ/ са отменени купоните за промишлени стоки и се преминава към свободна търговия с тях.

1952 г. — Сенатът на САЩ подписва мирен договор с Япония.

1956 г. — Тунис придобива независимост от Франция.

1969 г. — Джон Ленън и Йоко Оно сключват брак в Гибралтар.

1986 г. — Жак Ширак става министър-председател на Франция.

1987 г. — САЩ одобряват използването на препарата AZT, доказал възможността да забавя развитието на СПИН.

1995 г. — Сектата "Аум Шанрикьо" организира атентат със зарин в токийското метро, загиват 12 души, повече от 5 хиляди са с натравяне.

1998 г. — В Москва българският вицепремиер Евгений Бакърджиев и шефът на Газпром Рем Вяхирев се споразумяват да извадят посредниците от газовите доставки.

2003 г. — В ранните часове на деня, САЩ и три други страни започват военни действия в Ирак.

2011 г. — САЩ, Франция, Канада и Великобритания започват военни действия в Либия.

Празници:

Първа пролет

Международен ден на приказката Швеция

Международен ден на франкофоните

Ден на Канбера в Австралия

Ден на национализация на петрола в Иран

Декларацията за независимост на Тунис (от Франция, 1956 г., национален празник)

Ден на Земята (отбелязва се от 1971 г.)

Християнство - Първи възможен ден за Разпети Петък

Българска православна църква - Св. мъченица Фотина

Бахаизъм - последен ден от месеца на възнесението с календара Бади, посветен на юношите

Римски религиозен празник в чест на богинята Минерва

Ирански календар: Норуз един от трите възможни дни (19, 20 или 21 март) Нова Година в Зароастризма Чества се в Иран, Ирак, Афганистан, Таджикистан, Узбекистан, Казахстан, Киргистан

Уика (философско религиозно движение, което съществува и днес) – Годишно Колело, малък шабаш на Остара (Северно полукълбо) или Мабу (Южно полукълбо)

Япония: (Shunbun no hi Шунхун но хи) Пролетно равнодействие Норуз един от трите възможни дни (19, 20 или 21 март).

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
От заниманията си ще спечелите, както в духовен, така и в материален план. От вас зависи дали ще постигнете очакваното удовлетворение от работата и срещите си. Преодолейте инерцията си и ще бъдете възнаградени. Любимият човек очаква повече от вас и вие знаете как да го удовлетворите.
28 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще се окажете в центъра на страстите на хората около вас и ролята на техен регулатор като ще ли е точно за вас. Приемате спокойно всяко нещо, случващо се на близките ви и сте в състояние трезво да прецените всяка ситуация. Възможно е обаче това да ви поизтощи, затова не забравяйте навреме да помислите за себе си.
28 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не разполагате с нужната ви информация и докато не си я набавите, сте възпрепятствани да вземете окончателно решение. Настроението ви ще се подобри и делата ви ще потръгнат напред, за това ще се погрижи доверен човек, с когото имате засилено общуване. Промените в семейството ще ви накарат да се съобразявате с тях.
28 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Материални придобивки ще подобрят настроението ви. Нямате причини да сте недоволни от живота си. Дава ви се добра възможност да успеете, от вас зависи на къде ще насочите интересите и усилията си. Не търсете несъществуващи причини да се оплаквате, има толкова неща, заради които си струва да се живее.
28 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Очаква ви натоварен ден, по време на който ще ви се налага да взимате решенията си в движение. Бъдете готови за всякакви изненади и не смятайте каквото и да било да абсолютно сигурно. Установявате връзка с изключително полезен за вас човек, който занапред много ще ви помага. Предстоят ви приятни мигове с любимия човек, не се лишавайте от тях заради работата си.
28 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Изяви за онези, които се занимават с творческа дейност. Имате изострена чувствителност и това ви помага да усещате и претворявате вълненията си така, че да бъдат интересни за широката публика. Обърнете повече внимание на сърдечната си връзка и не наранявайте човека, дръзнал да търси от вас любов.
28 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ако потърсите път, ще го откриете, независимо на къде сочи той. Съюзите ли се с любовта, ще развиете нови качества и ще станете по-добри. Това е сигурно, работете и за духовното си усъвършенстване, няма да ви липсва подкрепа. В бизнеса са възможни изненади от конкурентите ви.
28 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Добри новини свързани с професионалните ви ангажименти или тези на ваши близки ще ви радват днес. Може да се наложи да промените плановете си за близкото бъдеще и то в желана насока. Откриват ви се нови перспективи и е много вероятно мислите ви да бъдат изцяло насочени в тази насока и въобще да не ви е до забавления.
28 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не пропускайте да поздравите близък човек за успеха му, както и да се погрижите за собствените си дела. Изглаждане на различията помежду ви може да направи чудеса за вас. С приятели ще ви бъде по-лесно да намерите верния тон и в компанията им да се забавлявате вечерта.
28 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас ще се вълнуват от проблемите на работното място. Енергията, която влагате ще направи възможно постигането на целите, а също така няма да ви липсват и развлечения. Любовта е сред темите, които живо ви интересуват и ще й отделите подобаващо място в мислите и постъпките си.
28 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Прекалено емоционални сте и това може да ви попречи в осъществяването на плановете ви. Срещите ви с различни хора ще засилят увереността ви и ще внесат повече яснота в делата ви. Обърнете внимание на интимния си партньор, особено, ако сте го наранили. Незабавно му се извинете и направете нещо специално за него.
28 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днес ще успеете да се справите с проблем, който сте смятали за много трудно разрешим. Наистина няма да ви е лесно, но вие сте упорити когато се касае за работата ви. Не прибързвайте в решенията си, а разчитайте на подкрепата и съветите на близките си хора. Предстои ви приятно прекарване вечерта, не го пропускайте.
28 фев 2020
Последни новини