17 °C

20 март в историята

1413 г. — Хенри V става крал на Англия.

1792 г. — Законодателното събрание на Франция официално одобрява използването на гилотината за екзекутиране.

1808 г. — Александър I присъединява с декрет Финландия към Русия като Велико княжество.

1815 г. — След като избягва от остров Елба, Наполеон влиза в Париж с армия от 140 000 души и 200 000 доброволци, което поставя началото на управлението му, наречено "Стоте дни".

1848 г. — Лудвиг I се отказва от трона на Бавария.

1852 г. — Публикуван е романът "Чичо Томовата колиба", на Хариет Бичър Стоу, който съществено повлиява на отношението към афроамериканците и робството в САЩ.

1854 г. — В САЩ е основана Републиканската партия.

1861 г. — Земетресение изцяло унищожава град Мендоса в западна Аржентина.

1890 г. — Ото фон Бисмарк престава да е канцлер на Германия.

1914 г. — В САЩ, Кънектикът, за пръв път се провежда международен шампионат по фигурно пързаляне.

1916 г. — Албърт Айнщайн публикува своята Теория на относителността.

1924 г. — Христо Ясенов е интерниран в днешен Благоевград.

1930 г. — В Хага е подписано споразумение за вдигане на секвестъра върху българските имоти в Румъния.

1949 г. — Германската марка става законна парична единица на Западна Германия.

1951 г. — В Народна република България /НРБ/ са отменени купоните за промишлени стоки и се преминава към свободна търговия с тях.

1952 г. — Сенатът на САЩ подписва мирен договор с Япония.

1956 г. — Тунис придобива независимост от Франция.

1969 г. — Джон Ленън и Йоко Оно сключват брак в Гибралтар.

1986 г. — Жак Ширак става министър-председател на Франция.

1987 г. — САЩ одобряват използването на препарата AZT, доказал възможността да забавя развитието на СПИН.

1995 г. — Сектата "Аум Шанрикьо" организира атентат със зарин в токийското метро, загиват 12 души, повече от 5 хиляди са с натравяне.

1998 г. — В Москва българският вицепремиер Евгений Бакърджиев и шефът на Газпром Рем Вяхирев се споразумяват да извадят посредниците от газовите доставки.

2003 г. — В ранните часове на деня, САЩ и три други страни започват военни действия в Ирак.

2011 г. — САЩ, Франция, Канада и Великобритания започват военни действия в Либия.

Празници:

Първа пролет

Международен ден на приказката Швеция

Международен ден на франкофоните

Ден на Канбера в Австралия

Ден на национализация на петрола в Иран

Декларацията за независимост на Тунис (от Франция, 1956 г., национален празник)

Ден на Земята (отбелязва се от 1971 г.)

Християнство - Първи възможен ден за Разпети Петък

Българска православна църква - Св. мъченица Фотина

Бахаизъм - последен ден от месеца на възнесението с календара Бади, посветен на юношите

Римски религиозен празник в чест на богинята Минерва

Ирански календар: Норуз един от трите възможни дни (19, 20 или 21 март) Нова Година в Зароастризма Чества се в Иран, Ирак, Афганистан, Таджикистан, Узбекистан, Казахстан, Киргистан

Уика (философско религиозно движение, което съществува и днес) – Годишно Колело, малък шабаш на Остара (Северно полукълбо) или Мабу (Южно полукълбо)

Япония: (Shunbun no hi Шунхун но хи) Пролетно равнодействие Норуз един от трите възможни дни (19, 20 или 21 март).

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 13.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не мислете за нищо, което ви натоварва и избягвайте хора, които ви създават притеснения. Посветете деня си на приятни занимания, за да се разтоварите от стреса. Направите ли го, ще имате спокоен ден в компанията на обичани хора. Други от вас ще се подготвят за гости от далече или сами ще пътуват.
13 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще берете плодовете на усилията от последните дни. Може да възникнат непредвидени ситуации,но с вродената си интелигентност и находчивост ще се справите с лекота. Вземете инициативата в свои ръце, за да сте сигурни, че ще изкарате една чудесна вечер.
13 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес сте изпълнени с енергия и желание за действие. Захващате се последователно с какво ли не, но успявате да го свършите по-най добрия начин. Затова ви съветвам да използвате момента и да изберете нещо наистина важно за професионалното ви развитие. Ще срещнете съпричастност и доброта, което е добър знак.
13 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Имате конкретни планове за този ден и сте твърдо решени да ги свършите, особено ако вече сте били възпрепятствани да го сторите. Добре ще е ако работите съвместно с други хора, които могат да ви бъдат полезни с ценни идеи и съвети. На ваш близък му предстои пътуване, ще ви се наложи да отделите време и за него. Добри финансови постъпления.
13 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Чувствате се объркани и се лутате ту в една ту в друга посока. Внимавайте ласкателствата на приближен човек да не ви подведат към необмислени действия. Спокойно можете да избягате от светската суета сред семейството си, което ще ви утеши с непринудеността си.
13 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днес заложете на умението си да общувате. Ще ви донесе възможности за изява на талантите и подготвеността ви. Наред с добрите новини обърнете внимание на здравето си, което може да ви създаде проблеми. Притеснения са възможни и по линия на по-възрастните родители или близки хора.
13 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Доверието, с което се ползвате сред колегите си ще благоприятства участието ви в общ проект. Старанието ви е забелязано и в крайна сметка ще се отрази положително на финансите ви. Ще получите предложения, които с времето ще задълбочите в нови позиции. Може би трябва да се ориентирате в тази посока.
13 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прибягвате до изпитани методи, за да постигнете целите си. Нека обаче това не става за сметка на някой, от чиято помощ скоро може да имате нужда. Опитайте се да бъдете в крак с времето, дори ако трябва да пренебрегнете ваши стари прийоми.
13 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако работата ви днес е свързана с контакти, бъдете сигурни, че ще успеете да свършите всичко точно така, както сте го планирали. Радвате се на подкрепата на близките си, които ще ви бъдат от полза със съвети по всяко време. Отношенията ви с любимия човек зависят в огромна степен от вас.
13 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Финансовите ви постъпления днес ще ви позволят да си отдъхнете. Разчитайте на приятелите си в евентуален труден за вас момент. Събират ви се доста предизвикателства, но са напълно във възможностите ви. При работа с валута бъдете внимателни. За някои от вас - пътуване в чужбина, или ще сте привлечени от някой, който се връща от там.
13 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес сте творчески настроени и съсредоточени в работата си. Сигурни сте в това, което правите и това проличава в добре свършената ви работа. Не се колебайте да използвате познанствата си относно разрешението на сериозен професионален въпрос.
13 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С професионалният си подход към служебен проблем ще създадете нужната организация и условия за благоприятното му решаване. Не подценявайте качествата и на партньорите си, работете за общите си интереси и живейте в мир със себе си. Не бъдете мнителни, или поне не го показвайте.
13 май 2021
Последни новини