6 °C

Денят 21 март

1191 г. — Целестин III става римски папа.

1201 г. — Българо-византийски войни: Започва Обсадата на Варна.

1413 г. — Хенри V става крал на Англия.

1590 г. — Персийско-османска война (1578-1590): Сключен е мирен договор, с който Персия признава османските завоевания.

1684 г. — Италианският астроном Джовани Доменико Касини открива Диона и Тетида — естествени спътници на Сатурн.

1772 г. — Създаден е окръг Нортъмбърланд в щата Пенсилвания, САЩ.

1798 г. — Създаден е окръг Уейн в щата Пенсилвания, САЩ.

1804 г. — Обнародван е Наполеоновият кодекс.

1857 г. — При земетресение в Токио, Япония загиват над 100 000 души.

1871 г. — Ото фон Бисмарк e избран за Канцлер на Германия.

1871 г. — В имението си край Крайова е убит видният възрожденец доктор Петър Берон.

1895 г. — Прожектиран е първият филм на Братя Люмиер — "Работници напускат фабриката Люмиер в края на работното време", който трае 46 секунди.

1895 г. — Създаден е окръг Навахо в щата Аризона, САЩ.

1908 г. — Френският пилот Анри Фарман пилотира първия самолет с пасажери.

1909 г. — В Румъния е приет закон, задължаващ изселващите се от Северна Добруджа българи да продават земите си по занижени цени на държавата.

1919 г. — Създадена е Унгарската съветска република.

1922 г. — Приет е Закон за общ български правопис.

1930 г. — Извършен е първият полет на тежкия бомбардировач ТБ-3, използван от ВВС на СССР през 1930-те години и от времето на Втората световна война.

1942 г. — Извършен е първият полет на съветски едноместен едномоторен изтребител Ла-5, използван по време на Втората световна война.

1945 г. — Втората световна война: България и Съветският съюз приключват успешно отбраната на северният бряг на река Драва след Дравската операция.

1946 г. — Първото правителство на Отечествения фронт подава оставка.

1963 г. — Затворът Алкатрас, разположен на остров в Санфранциския залив, е закрит.

1964 г. — Димитър Димов става председател на Съюза на българските писатели.

1969 г. — САЩ извършват ядрен опит на полигона в Невада.

1980 г. — Американският президент Джими Картър обявява бойкот на Летни олимпийски игри 1980 в Москва в знак на протест срещу нахлуването на СССР в Афганистан.

1986 г. — Георги Атанасов става министър-председател на България на мястото на Гриша Филипов.

1988 г. — Самолет Боинг 747 на американската компания "Пан Ам", извършващ полет 103 по линията Лондон - Ню Йорк експлоадира във въздуха над Локърби - Шотландия. Загиват 243 пасажера, 16 човека екипаж и 11 жители на Локърби.

1990 г. — Намибия получава независимост след 75 години управление от ЮАР.

1991 г. — Преустановено е награждаването с орден Георги Димитров.

1999 г. — След 478-часово пътешествие Бертран Пикар и Брайан Джонс стават първите хора обиколили Земята с балон.

2001 г. — Военният министър Бойко Ноев подписва споразумение с генералния секретар на НАТО лорд Джордж Робъртсън за преминаване на войски през българска територия и за създаване на военни бази.

2003 г. — Започват Битката за Ум Касър и Битката за Басра — първите битки от войната в Ирак през

Международен ден срещу расовата дискриминация (по повод на полицейската стрелба срещу протестиращи жени в Южна Африка, обявен за международен ден от ООН през 1966 г.)

Начало на годината в бахайския календар

Ден на хората, болни от синдром на Даун

ЮНЕСКО — Световен ден на поезията

Арабски свят — Ден на майката

Ирак — Ден на пролетта

Намибия — Ден на независимостта (от ЮАР, 1990 г., национален празник)

САЩ — Ден на земеделието

Тунис — Ден на младежа

Южна Африка — Ден на правата на човека

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
От заниманията си ще спечелите, както в духовен, така и в материален план. От вас зависи дали ще постигнете очакваното удовлетворение от работата и срещите си. Преодолейте инерцията си и ще бъдете възнаградени. Любимият човек очаква повече от вас и вие знаете как да го удовлетворите.
28 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще се окажете в центъра на страстите на хората около вас и ролята на техен регулатор като ще ли е точно за вас. Приемате спокойно всяко нещо, случващо се на близките ви и сте в състояние трезво да прецените всяка ситуация. Възможно е обаче това да ви поизтощи, затова не забравяйте навреме да помислите за себе си.
28 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не разполагате с нужната ви информация и докато не си я набавите, сте възпрепятствани да вземете окончателно решение. Настроението ви ще се подобри и делата ви ще потръгнат напред, за това ще се погрижи доверен човек, с когото имате засилено общуване. Промените в семейството ще ви накарат да се съобразявате с тях.
28 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Материални придобивки ще подобрят настроението ви. Нямате причини да сте недоволни от живота си. Дава ви се добра възможност да успеете, от вас зависи на къде ще насочите интересите и усилията си. Не търсете несъществуващи причини да се оплаквате, има толкова неща, заради които си струва да се живее.
28 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Очаква ви натоварен ден, по време на който ще ви се налага да взимате решенията си в движение. Бъдете готови за всякакви изненади и не смятайте каквото и да било да абсолютно сигурно. Установявате връзка с изключително полезен за вас човек, който занапред много ще ви помага. Предстоят ви приятни мигове с любимия човек, не се лишавайте от тях заради работата си.
28 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Изяви за онези, които се занимават с творческа дейност. Имате изострена чувствителност и това ви помага да усещате и претворявате вълненията си така, че да бъдат интересни за широката публика. Обърнете повече внимание на сърдечната си връзка и не наранявайте човека, дръзнал да търси от вас любов.
28 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ако потърсите път, ще го откриете, независимо на къде сочи той. Съюзите ли се с любовта, ще развиете нови качества и ще станете по-добри. Това е сигурно, работете и за духовното си усъвършенстване, няма да ви липсва подкрепа. В бизнеса са възможни изненади от конкурентите ви.
28 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Добри новини свързани с професионалните ви ангажименти или тези на ваши близки ще ви радват днес. Може да се наложи да промените плановете си за близкото бъдеще и то в желана насока. Откриват ви се нови перспективи и е много вероятно мислите ви да бъдат изцяло насочени в тази насока и въобще да не ви е до забавления.
28 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не пропускайте да поздравите близък човек за успеха му, както и да се погрижите за собствените си дела. Изглаждане на различията помежду ви може да направи чудеса за вас. С приятели ще ви бъде по-лесно да намерите верния тон и в компанията им да се забавлявате вечерта.
28 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас ще се вълнуват от проблемите на работното място. Енергията, която влагате ще направи възможно постигането на целите, а също така няма да ви липсват и развлечения. Любовта е сред темите, които живо ви интересуват и ще й отделите подобаващо място в мислите и постъпките си.
28 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Прекалено емоционални сте и това може да ви попречи в осъществяването на плановете ви. Срещите ви с различни хора ще засилят увереността ви и ще внесат повече яснота в делата ви. Обърнете внимание на интимния си партньор, особено, ако сте го наранили. Незабавно му се извинете и направете нещо специално за него.
28 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днес ще успеете да се справите с проблем, който сте смятали за много трудно разрешим. Наистина няма да ви е лесно, но вие сте упорити когато се касае за работата ви. Не прибързвайте в решенията си, а разчитайте на подкрепата и съветите на близките си хора. Предстои ви приятно прекарване вечерта, не го пропускайте.
28 фев 2020
Последни новини