Заловиха убиеца от Тулуза?

След близо 9-часова полицейска акция на френските спецслужби стрелецът, убил три деца и възрастен в Тулуза, е арестуван, съобщиха френски меди. Същевременно обаче говорител на вътрешния министът Клод Геан отрече мъжът да е задържан.

По-рано френският президент Никола Саркози пристигна в Тулуза и обяви, че иска стрелецът да бъде задържан жив.

Заподозреният за стрелбата се укриваше в кооперация в луксозен квартал в северната част на Тулуза, недалеч от училището, където стана стрелбата.

Всички хора от жилищната сграда бяха евакуирани. На останалите жители от квартала, където се провеждаше полицейската операция, бе наредено да не напускат домовете си до приключване на операцията.

На няколко пъти през деня мъжът започваше и прекратяваше преговори с полицията. Той предаде и един от пистолетите си, но според полицейски източници в него остана друго оръжие. Вътрешният министър Клод Геан, който пристигна на мястото на акцията, съобщи, че мъжът е тежко въоръжен - той притежава автомат "Калашников", 9-милиметрово автоматично оръжие "мини Узи" и няколко пистолета. По-рано днес алжирецът изхвърли през прозореца в замяна на телефон пистолет "Колт 45", с който са извършени седемте убийства.

Името на стрелеца е Мохамед Мера. Той е френски гражданин от алжирски произход, на 24 г. и е от Тулуза. Прекарал е известно време в Афганистан и Пакистан.

Заподозреният е свързан и с другите убийства, станали по подобен начин в Тулуза и района. Мъжът е бил засечен, тъй като изпратил имейл на първата си жертва.
Личността и местонахождението на заподозрения за 7 убийства били засечени чрез IP адреса от компютъра на брат му.


Именно чрез него субектът определил среща с първата си жертва - 30-годишния сержант от френските десантни части Имад ибн Зиатен.
Той бил убит с изстрел в главата, когато дошъл на среща с убиеца, представял се за кандидат-купувач на мотоциклета на военния.

При акцията беше ангажиран антитерористичен отряд. Двама полицаи бяха ранени при престрелка със заподозрения.

Френският вътрешен министър Клод Геан пристигна на мястото. Той съобщи, че пред жилищната сграда е доведена и майката на заподозрения, за да помага при воденето на преговорите. Тя била помолена да установи връзка със сина си и да го убеди да се предаде, но жената отказала, твърдейки, че има слабо влияние върху него.

Арестуван е един от братята на заподозрения, а друг негов брат сам е отишъл в полицейски участък. По-късно стана ясно, че в автомобил на един от братята са открити експлозиви.

Клод Геан каза още, че френското разузнаване го следи от "няколко години". По думите му той е регистриран в полицията за няколко дребни престъпления.
Адвокатът на Мохамед Мера заяви, че клиентът му е разследван за грабеж и шофиране без книжка.

„Той е в постоянен диалог с полицейски служител и казва - не знам дали казва истината - че ще се предаде по-късно през деня", посочи вътрешният министър пред телевизия BFM.

Заподозреният за убийствата в Тулуза твърди, че е муджахидин от Ал Кайда и е искал да отмъсти за "палестинските деца", каза още пред репортери вътрешният министър.
"Той каза, че иска да отмъсти за палестинските деца. Иска да отмъсти и на френската армия заради интервенциите й в чужбина", добави вътрешният министър.

Френски медии го свързват с група, наречена Форсане Ализа (Рицари на гордостта), която преди месец беше забранена от вътрешния мистър. Освен това според информациите в медиите той е бил задържан в Кандахар, Афганистан за престъпления,  които не са уточнени, знае е се само, че не са свързани с тероризъм. През 2008 г. той е избягал от затвор в Кандахар, съобщава Би Би Си.

Припомняме, един възрастен и три деца бяха застреляни и още двама души бяха сериозно ранени при стрелба до еврейско училище в Тулуза, югозападна Франция в понеделник (19 март). Загиналите са 30-годишен преподавател и двете му деца, както и дъщерята на директора на училището. Тежко ранен беше 17-годишен младеж.

В неделя (11 март) и четвъртък (15 март) неизвестно лице разстреля един военен в Тулуза и двама униформени военни в град Монтобан (на 50 км от Тулуза). Всички загинали са по произход от Магреба.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини