Чака ни мегаземетресение на 22 март

Прогнозата на привържениците на апокалиптичните сценарии се основава на т. нар. 188-дневен цикъл

Мегаземетресение от порядъка на 7-9-та степен по Рихтер ще разтресе Земята в четвъртък, 22 март 2012 г., твърдят привържениците на апокалиптичните сценарии.

Те основават прогнозата си на т. нар.

188-дневен цикъл.

Според тази теория през последните две години на всеки 188-189 дни нашата планета е била разтърсвана от силен трус, съпроводен (или предизвикан) от чувствително изместване на земната ос на всеки 377 дни.

Привържениците на теорията припомнят катастрофалното земетресение с магнитуд 8,8, което разлюля Чили на 27 февруари 2010 г. 

 Колосалната енергия, освободена от природното бедствие, измести земната ос с цели 8 см. В резултат денят на нашата планета неусетно се съкрати с 1,26 милионни от секундата, защото когато в кората на планетата една тектонска плоча се промуши под друга вследствие на субдукцията, Земята забързва съвсем леко своите обороти и денят се скъсява.

188 дни по-късно, на 3 септември 2010 г., Нова Зеландия е разтърсена от трус с магнитуд 7 по Рихтер. В този случай нямаше изместване на земната ос.

Но 189 дни по-късно природата взима своя реванш. Настъпва бедствието в Япония с магнитуд 9 по Рихтер и последвалото чудовищно цунами. Регистрира се и преместване на земната ос с цели 10-20 см.

След нови 188 дни, на 15 септември 2011 г., бе регистрирано силно, но не толкова катастрофално земетресение на островите Фиджи с интензитет 7,3 по Рихтер. Отново нямаше колебание в оста на въртене на нашата планета.

Следвайки логиката на този цикъл,

сега 188 дни след последния значителен трус от Фиджи, тоест на 22 март 2012 г., трябва да очакваме мегаземетресение от порядъка 9 степен.

Прогнозите на феновете на апокалиптичните сценарии отчасти се сбъднаха. Броени часове преди края на 188-дневния цикъл, на 20 март, близо до мексиканския курорт Акапулко бе регистрирано силно земетресение над 7-а степен

Все пак цикълът завършва на 22 март.

Специалисти успокояват, че земетресенията са трудно предвидими природни явления и един сравнително ограничен 2-годишен период е твърде кратък, за да се изведе някаква закономерност.

Повечето експерти смятат, че данните за 188-дневния цикъл са спекулативно подбрани. В миналото са ставали много мегаземетресения, които са излизали извън констатираната 188 - 377 дневна закономерност.

Така например чудовищната катастрофа, която разтърси Индийския океан в края на 2004 г., предизвика най-голямото изместване на земната ос от последните години, без да може да бъде включена по някакъв начин в този алгоритъм.

Източник: Vesti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини