Пожароопасният сезон започна, не палете треви и не хвърляйте фасове

Със затопляне на времето започна почистването на дворове, вилни имоти, земеделски земи и междублокови пространства от горими отпадъци. При почистването им в много случаи се предприема изгаряне на сухата растителност, вследствие на което рязко се увеличи броя на пожарите. Съществува реална опасност от опожаряване на овощни, горски и други земеделски култури и при паленето на треви от пастири, решили да "разчистят" пасища. За съжаление малко са хората, които си задават въпроса какви ще са последствията от евентуално разпространяване на огъня и колко усилия са необходими за овладяването му.
Само за последните четири дни огнеборците в областта погасиха 128 пожара от запалена суха трева. От пожарната служба напомнят, че всеки, решил да гори отпадъци, трябва да го прави в специално направени огнища или негорими съдове, на безопасни разстояния от хора, сгради и лесно запалими материали. Огнището задължително трябва да е под наблюдение, а накрая дса се изгасява. Особено внимателни трябва да са тези, които имат имоти в близост до горите и изгарят събраните отпадъци.
От "Пожарна безопасност и защита на населението" напомнят, че изгарянето на суха растителност по слогове, крайпътни ивици и други площи е ЗАБРАНЕНО.
При установяване на нарушения ще се налагат санкции на виновните от 100 до 2000 лева.

При пожар позвънете на телефон 112.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини