Лозови сaрми с ментa

Лозови сaрми с ментa

Необходими продукти

Начин на приготвяне

Първо, слагате глинения съд в студена вода за 20 минути. Лозовите листа сложете в тенджера с вряща вода за около 2 минути, докато почернеят и омекнат.

След това ги измийте под студена вода и ги оставете да изсъхнат. Загрявате зехтина и пържите лука за 5-6 минути, като разбърквате често, докато омекне.

Прибавете кедровите ядки и натрошения чесън и разбърквайте до златисто. Тази смес добавете към вече сварения ориз, след което сложете и нарязаните домати и ментата. Подправете на вкус.

Сложете по една малка лъжичка от сместа в края на всяко листо и го загънете здраво. Подредете готовите сармички в глинения съд много гъсто една до друга. Най-отгоре подредете резенчетата лимон и залейте с бялото вино и бульона, за да се покрият сармичките и лимона.

Покрийте съда и го сложете във фурната, след което я включете на 200 градуса. След 30 минути намалете на 160 градуса и оставете ястието за още 30 минути.

Може да поднесете сармичките топли или студени, като предястие или мезе, като ги поръсите с допълнително зехтин, гарнирани с резенчета лимон и листа мента.

Източник: gotvach.bg

Последни новини