13 °C

Обредна пита

Обредна пита

Необходими продукти

Начин на приготвяне

Разтворете маята в една ч.ч. хладко прясно мляко заедно със малка част от захарта. Оставете да шупне на топло място за около 20 мин.

След това добавете останалото прясно мляко, яйцето, олиото, останалата захар и щипка сол.

Тази смес сипете в кладенче в пресятото брашно и постепенно замесете тестото, което трябва да се получи меко и нелепнещо. Разделете го на 3 еднакви по големина топки и една по-малка, от която ще направите украсата отгоре.

Трите топки премесете поотделно с малко мазнина и ги подредете една до друга на разстояние в тава. Оставете да втасат на топло място.

През това време замесете малкото топче с още малко брашно, за да се получи по-твърдо тесто. От него отделяте една малка част за детайли по питата. От по-голямата част оформяте общо 6 тънки фитила, като 3 са по-къси от другите 6, които са по-дълги.

3-те къси и 6-те дълги сплетете на 2 плитки, с които ще направите кръста на питата. Сложете първо късата върху питата, като притиснете леко в средата на плитката, за да потъне в тестото. Отгоре надолу сложете дългата питка, за да завършите кръста. Със заделеното малко тестото направете орнаменти по избор и завършете украсата на питата. Оставете да довтаса.

След това намажете питата с разбития с малко вода жълтък и я сложете да се изпече в умерено загряна на 180-190 градуса фурна до готовност. Времето за печене при всяка фурна е индивидуално.

Източник: gotvach.bg

Последни новини