Светла домашна бира с горна ферментация

Светла домашна бира с горна ферментация

Необходими продукти

Начин на приготвяне

В голяма тенджера (5л. и нагоре) се затопля водата за озахаряване до 60 градуса (мери се с термометър). Размесва се смляният не много на дребно малц с водата в тенджерата и се поддържа температура от 50-55 градуса за 15 мин. След това се подгрява до 62 градуса на котлона и се задържа така за още 15 мин.

Следва ново загряване с бъркане до 72 градуса и задържане там до пълно озахаряване (30-45 минути). През това време се затопля водата за промиване до 78 градуса (Но не повече ! ) в друг съд.

Пълното озахаряване се определя чрез т.н. йодна проба - взема се една лъжица течност от тенджерата и в нея се капва една две капки йодна тинктура - ако не се промени цвета на йода в синьо-лилаво или черно, а остане жълто-кафяв, значи няма нишесте, а всичко е озахарено.

Подгрява се материала до 76-78 градуса, но не повече и след 5-10 мин. започва прецеждане в голям гевгир, тензух или каквото има.

Полива се отгоре с водата за прецеждане и се изчаква да изтече всичко отдолу. За да се пести време, може да се започне подгряване на основното количество преди пълното прецеждане.
Завира се всичко прецедено до кипване, а триците се изхвърлят.
Горчивият хмел се влага 10 мин. след завирането, а ароматичният - 10 мин. преди края на процеса.

Вренето продължава час - час и половина, следва бързо охлаждане във вана или леген с вода. Щом температурата падне под 30 градуса, започва прехвърляне в съд за ферментация - 5-литрова бутилка от минерална вода (примерно), добавят се сухите дрожди и бутилката отива на хладно и тъмно място за ферментация, не се затваря плътно!

След 3-4 дена бурната ферментация е преминала, следва прехвърляне без утайката в подобен съд за тиха ферментация, след още една седмица - бутилиране с добавяне на захарта за газировка. Бутилките се затварят плътно с нови капачки по възможност. След минимум още една седмица може да се опита, а най-добре да отлежи още колкото може седмици на студено или в хладилник (една седмица на стайна темп. за газировка + две седмици в хладилник)

Източник: gotvach.bg

Последни новини