36 °C

Екопроверки в защитени местности в Асеновградско и по сигнали на Зеления телефон

Активна бе дейността през май на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите по отношение опазване на биологичното разнообразие. Сред проверените местности са "Мъртвицата", "Лале баир", „Клувията - Дива вода", резерват "Червената стена", както и защитена зона "Градинска гора''. Не са констатирани нарушения на режимите, определени със заповедите за обявяване и Закона за защитените територии. Направени са и над 20 проверки на състоянието на вековни дървета в землища на Долнослав, в Асеновград и в Долни Воден, при които също няма констатирани нарушения.

Общо събраните суми от наложени глоби и санкции за миналия месец възлизат на 28 572 лева. Повече от половината от тях (15 657 лв.) са разпределени и преведени на съответните общини, на чиято територия се намират санкционираните субекти. Общините, получили най-големи приходи от наложени санкции, са Пловдив – 6 478 лв., Садово – 5 501 лв. и Карлово– 2 016 лева.

За периода са постъпили общо 66 сигнала на Зеления телефон и 12 писмени жалби. Сред тях са сигнали за периодично задимяване от ниска постройка с комин, намираща се в двора на църквата между блока и къщите в района на ул. “Шейново” в Асеновград, за носеща се остра задушлива миризма, водеща до парене, сълзене на очите и изтръпване на езика, в района на ул. “Речна”, за незаконно строителство в "Натура 2000" на около 3 км от хижа “Марциганица” и за малка сърна, паднала в басейна на ВЕЦ „Асеница“ в района на кв. “Изток”. Сигналите са своевременно препратени по компетентност, съответно до Община Асеновград и до РДГ-Пловдив.

Няколко поредни сигнала са получени да за замърсяване на въздуха в Асеновград от консервния комбинат „Ганчев“ - пушене на комина, замъгляване на града с дим с цвят и миризма, с наличие на голямо количество сажди. В момента на проверката, извършена на 28 май, за нуждите на производствения процес се е експлоатирал котел с мощност 4 MW, работещ с гориво - трици от иглолистна дървесина. Проведени са били контролни лабораторни измервания на емисиите на вредни вещества, изпускани в атмосферата. Поради недостатъчното количество трици, котелът е работил с неритмично натоварване, видно и от регистрираните стойности на въглероден оксид. Котелът е бил спрян в 13:00 ч. Извършеното обследване на площадката на предприятието и района около него не е установило наличие на миризми и сажди. От страна на оператора са били предприети действия по възстановяване и пускане в експлоатация на котел, с мощност 1,6 MW, работещ на природен газ. Предвид регистрираните стойности по показател въглероден оксид, на оператора е дадено предписание да извърши настройка на горивния процес на котела, работещ с трици. Контролът в обекта ще продължи и при констатиране на нарушения на екологичното законодателство ще бъдат предприети предвидените административно-наказателни мерки, обясниха от Екоинспекцията в Пловдив.


Източник: asenovgrad.netКоментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Captcha изображение
Екипът на Asenovgrad.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Хороскоп за 22.08.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Откриващата се възможност за кратко пътуване не е за изпускане. Не се колебайте да използвате шансовете си на всички фронтове, на които това ви се отдава. В личен план ще се радвате на спокойствието и удовлетворението, които носи пълноценната връзка. Щастливи сте с човека до вас.
22.08.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете внимателни и се пазете от необмислени постъпки, за които после може да съжалявате. Не са изключени конфликти с близки хора или колеги. Правете неща, които са ви приятни и не изискват особени усилия. Шофирайте спокойно, колкото и да сте напрегнати. Решителността няма да ви е полезна точно сега.
22.08.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Способността ви да убеждавате ще привлече на ваша страна много съмишленици, както и ценни предимства. Не подценявайте обаче хора, които действат самостоятелно. Има огромни шансове проектите ви да се осъществят, но трябва да бъдете по-настоятелни. В личен план сте объркани, но нещата скоро ще си дойдат на мястото.
22.08.2019

Хороскоп за Рак

Рак
В подкрепа на интересите си ще проявите инициатива и ще постигнете намеренията си в сферата, която ви интересува. Не се притеснявайте, имате потенциал да се справите. Вярвайте в себе си и търсете сътрудничеството на хората, които цените. От това зависи в известна степен успеха ви.
22.08.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес Лъвовете са в стихията си. С размаха на действията си и едновременно с обаятелното си присъствие едва ли някъде ще останете незабелязани. Тежко на онзи, който реши да се изправи на пътя ви – просто ще бъде пометен. Действате хладнокръвно и решително. Резултатите не закъсняват, още днес ще научите новина, която ще ви зарадва.
22.08.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Няма да ви липсва добра енергия и с желание ще се включите в събитията около вас, дори нещо повече. За много от тях ще станете инициатори, привличайки и други участници. Развлеченията няма да останат на втори план, умеете да създавате настроение и подходяща атмосфера, в която да се забавлявате всички.
22.08.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Сърцето ще ви подскаже на кое да отдадете предпочитание днес, ако сте затрупани със задачи, които чакат вниманието ви. Но пощадете здравето и нервите, като си дадете малко отдих. Свежият въздух и красотата на природата ще се отразят чудесно на духа ви, а споделените мигове с любими хора ще открият нови хоризонти пред вас.
22.08.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Без да се губите в догадки и излишни обяснения, ще се съсредоточите върху важни за деня задачи. Бъдете търпеливи към онези, които открито ви показват къде грешите (най-често в служебен план), ако искате съвместната ви работа да продължи. Други ще пристъпят към действия, насочени към подобряване на бита си.
22.08.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
За сетен път ще се убедите, че в този живот са нужни компромиси. Ще се поставите в позиция да изпълнявате желанията на близките си, но по ваше желание. Така вие разбирате съвместното съжителство. От вас зависи дали то ще бъде интересно и приятно. Деловите задачи изискват повече яснота в организацията им.
22.08.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
С рисковани действия днес се отклонявате от пътя, който сте следвали досега. За предпочитане е обаче да бъдете по-търпеливи и по-склонни на отстъпки, когато става дума за сътрудничество. От това ще зависят успехите ви в близко бъдеще, затова не ги поставяйте на карта. Отношенията ви с привлекателна за вас личност може да прераснат в трайна връзка.
22.08.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Действайте решително днес и не се колебайте да изложите възгледите си. Шансовете са на ваша страна, затова бъдете сигурни в успеха на начинанията си. Проверявайте всяка информация, която е необходима за работата ви. Не излагайте на риск нещо, което вече сте постигнали. Получавате ценен съвет.
22.08.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Старайте се днес да няма никакви причини за недоволство на работното място. Опитайте се да се съсредоточите само върху едно нещо и бъдете сигурни ,че така усилията ви ще са най-ефективни. Отлагате нещо важно, но помислете дали не пропускате удобен шанс да постигнете своята цел още сега.
22.08.2019
Последни новини