27 °C

Денят 7 април

Неапол с Везувий на заден план.

1348 г. — Карл IV основава Пражкия университет — първият в Централна Европа.

1498 г. — Експедицията на португалския мореплавател Вашко да Гама стига до Кения.

1795 г. — Франция приема метричната система.

1805 г. — Състои се първото публично изпълнение на Симфония No.3 на Лудвиг ван Бетховен (Ероика).

1880 г. — Съставено е третото правителство на България, начело с Драган Цанков.

1905 г. — При с. Кашина, Мелнишко, четата на Яне Сандански разбива четата на офицерските братства начело с кап. Йордан Стоянов, която дава 9 жертви.

1906 г. — Вулканът Везувий изригва и разрушава Неапол.

1908 г. — Учредена е СЗО.

1909 г. — Русия, Сърбия и Черна гора признават Независимостта на България.

1926 г. — Англичанката Вайълет Гибсън извършва неуспешен опит за покушение срещу италианския диктатор Бенито Мусолини.

1927 г. — В САЩ е демонстриран първият видеотелефон.

1933 г. — Американският президент Франклин Рузвелт отмененя с декрет „сухия“ режим в САЩ.

1939 г. — Втора световна война: Италия напада Албания.

1943 г. — Швейцарецът Алберт Хофман синтезира наркотикът ЛСД.

1946 г. — Официално е призната независимостта на Сирия от Франция.

1948 г. — Влиза в сила уставът на Световната здравна организация.

1956 г. — Основана е Австрийската партия на свободата.

1957 г. — Открит е Държавният сатиричен театър в София.

1963 г. — Създадена е Социалистическата федеративна република Югославия с маршал Йосип Броз Тито като неин пожизнен президент.

1964 г. — За първи път денят започва да се празнува като Ден на здравния работник.

1969 г. — Символичен рожден ден на Интернет: публикуван е RFC 1.

1979 г. — Създаден е Атлантическият съвет по образование (АЕК) под егидата на Асоциацията на атлантическия договор (АТА).

1989 г. — В Норвежко море потъва съветската атомна подводница Комсомолец, загиват 42 моряци от екипажа.

1992 г. — Република Сръбска обявява независимостта си.

1994 г. — Начало на кланетата на тутси в Руанда.

1999 г. — По време на войната в Косово границите на бившата югославска републиката са затворени от сръбската армия, за да се спрат етническите албанци да напускат страната.

2003 г. — Американски войници превземат Багдад; режимът на Саддам Хюсеин пада два дни по-късно.

Празници:

СЗО — Световен ден на здравето 

Ден на здравния работник 

Армения — Ден на майчинството и красотата

Мозамбик — Ден на жената

Руанда - Ден на Национален траур

Русия - Ден в памет на загиналите в подводницата Комсомолец (1989 г.)

САЩ — Ден на сладкишите, приготвени с кафе - Coffee Cake Day

Танзания — Ден на героите

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Умеете да инвестирате и да привличате другите да участват във вашите проекти. Днес се постарайте да изложите идеите си така, че да спечелите възможно най-много поддръжници. Ще имате късмета да се запознаете с интересна личност, която ще ви очарова и заинтригува. Внимавайте обаче за подводни камъни. Вечерта ще съумеете да свършите доста полезна работа, ще останете доволни.
16 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Настроението ви ще е добро и няма причина да не останете доволни от днешния ден. Нуждаете се от промяна на обстановката, и ако към желанията ви се включат приятели, със сигурност няма да съжалявате. Денят е подходящ и за пътешествия и романтични срещи. Насочете се към любими места и хора.
16 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес ще имате възможността да се утвърдите като коректен и лоялен партньор. Справяте се отлично със завършването на важен проект, което е сериозна крачка в професионалното ви развитие. Предстои ви скорошна стабилизация във финансов план, което ще ви даде възможност да разширите сферата на проектите си.
16 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Бъдете рационални и практични, като мобилизирате максимално силите си за да преодолеете надигащата се вълна. За хората на умствения труд се очертава напрегнат ден. Да внимават за здравето си всички, които са на работното си място. Характерно за всички ще бъде понижен жизнен тонус.
16 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Финансовата стабилност, която отдавна очаквате и от която така силно се нуждаете напоследък, тази седмица ще стане реалност. Положените от вас усилия започват да дават все по-осезаем резултат и радостта ви е напълно заслужена. Няма от какво да се притеснявате и можете спокойно да планирате бъдещите си стъпки.
16 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще вървите с късмета си днес. Улеснени ще бъдете и от добре свършената си до тук работа, така, че бъдете смели и не се предавайте пред проблемите. В хода на работата ви е възможно да се откажете от своя идея в името на по-добра. Силите ви ще стигнат да я реализирате по-скоро.
16 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Проявете повече толерантност и ще се изненадате от това, колко приятен може да бъде денят ви. Вслушайте се в съветите на деловите си партньори и ще увеличите значително състоянието си. Намерете време и за семейството си. Текат важни промени, които като че ли изпускате. Отворете очите си.
16 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Имате изявени шансове за успех в професионалната сфера. Заемете се сериозно със задълженията си, не ги оставяйте за следващия ден. Ще получите оферта, която силно ще ви заинтригува. Не пропускайте възможността да пътувате, ако ви се предложи такава. Сигурно е, че ще бъде приятно..
16 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Може би днес не ви се поема отговорност и свързвате деня с безпаметния мързел, на който смятате да се посветите. Не се поддавайте на опитите да разрушат идилията ви. Най-сигурно е да не вдигате телефона и да не отваряте на никого. Вие преценете.
16 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ако делата ви позволяват ограничете контактите и изявите си днес. Но, предвид срочността и договореностите ви повечето от вас ще бъдат на свето място. Ако не пристъпите с открито сърце в интимната си връзка, не очаквайте взаимност. Възможни са разкрития и раздели, но може пък да са за добро.
16 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Чувствате се работоспособни днес, затова едва ли ще се намери нещо, което да ви се опре. Вие не обичате да оставяте нещата недовършени, дори това да ви коства доста усилия. Днес ще свършите много полезна работа и това ще ви накара да се чувствате доволни от себе си. Намерете време и за разтоварване. Вечерта може да се срещнете с приятели.
16 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Денят е благоприятен за разрешаване на лични проблеми и възстановяване на контактите с важни за вас хора. Деловите ви ангажименти са ниво и ви носят очаквания успех. Време е да помислите за разширяване на дейността си.
16 юли 2020

Случаен виц

Последни новини