Главите на Българската и Руската Православни църкви заедно в Пловдив

Руският патриарх Кирил ще получи в дар копие на чудотворната икона на Богородица от Бачковския манастир, съобщиха от Синодалната палата. Образът вече бил поръчан на местни майстори. Главата на Руската православна църква ще пристигне в София на

27 април, където и ще пренощува. Той ще се срещне с президента Плевнелиев, председателят на НС Цачева и премиера Борисов.

На следващия ден патриархът на Москва и на цяла Русия ще се отправи към Пловдив, където ще гостува на Пловдивския митрополит Николай. Ще го доведе лично Негово Светейшество Българският патриарх Максим. Първойерарсите ще отслужат тържествен молебен за благословение на българския народ, за здраве и благоуспяване на освещения клир и христолюбивото паство на Пловдивска епархия.  Богослужението ще бъде в митрополитския храм "Света Марина" пред частицата от Светия кръст Господен от манастира Кръстова гора и чудотворния образ на Божията майка - "Света Богородица - Златна ябълка" - две уникални светини в Пловдивска епархия. Руският патриарх ще бъде заведен и до Бачковския манастир.

В неделя, 29 април, техни светейшества Кирил и Максим ще отслужат тържествената света литургия в храм-паметника "Св. Александър Невски" в столицата. Часове преди да отпътува обратно за Москва патриарх Кирил ще се срещне с руската общност у нас. Срещата ще се състои в храма "Св. Николай", популярен като Руската църква. За да могат всички за наблюдават срещата, пред храма ще бъдат инсталирани огромни екрани.

Светият синод се отказа да заведе патриарх Кирил на връх Шипка – мястото на най-ожесточената битка на руските воини и опълченците ни срещу турската армия. Причината е малкото време и невъзможността да бъде осигурен хеликоптер, тъй като пътят до там с кола е близо 4 ч., обясниха от Синодалната палата.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини