16 °C

Денят 5 май и историята

На днешния ден през 1921 г. Коко Шанел представя легендарния Chanel No. 5

1260 г. — Хубилай става хан на Монголската империя.

1835 г. — В Белгия, между Брюксел и Мехелен, е открита първата европейска железопътна линия.

1873 г. — Дания и Швеция сключват Скандинавски паричен съюз.

1876 г. — При потушаването на Априлското въстание е извършено Баташкото клане.

1891 г. — Концертната зала Карнеги Хол в Ню Йорк, построена от филантропа Андрю Карнеги, официално е открита с концерт, дирижиран от руския композитор Пьотър Чайковски.

1893 г. — Срив на Нюйоркската фондова борса дава началото на икономическа рецесия в САЩ.

1921 г. — Коко Шанел представя легендарния парфюм Chanel No. 5.

1925 г. — Със закон в България са създадени първите държавни трудови борси и са предвидени временни компенсации при безработица.

1930 г. — Ейми Джонсън е първата жена, която започва полет със самолет от Англия до Австралия сама.

1935 г. — Италия напада Етиопия, завладява столицата Адис Абеба и разширява колонията си в Източна Африка.

1945 г. — Втората световна война: Американските войски освобождават концентрационния лагер Матхаузен в Австрия.

1945 г. — Йемен става държава членка на Арабската лига.

1948 г. — Създаден е ПФК ЦСКА (София).

1949 г. — В Лондон е създаден Съветът на Европа и датата се чества неофициално като Ден на Европа.

1955 г. — Западна Германия става независима държава, след като Съюзническата мисия се саморазпуска.

1961 г. — Програма Мъркюри: САЩ изстрелва първия си пилотиран космически кораб, който извършва суборбитален полет с продължителност 15 мин., а астронавтът Алън Шепърд става първият американец пътувал в Космоса.

1967 г. — Великобритания изстрелва първия си спътник — Ариел 3.

1992 г. — С декларация на Народното събрание България признава задължителната юрисдикция на Международния съд в Хага.

1992 г. — Кримският парламент обявява независимостта на Крим и с проведения през август референдум потвърждава този статут.

1997 г. — България се присъединява към оръжейното ембарго, наложено от Организацията на обединените нации на Югославия заради военния конфликт в Косово.

2000 г. — 58-годишният Ахмед Сезер, дотогавашен ръководител на Турския конституционен съд, е избран за десети президент на Турция.

2005 г. — Тони Блеър става първият премиер на Лейбъристката партия, спечелил трети последователен мандат.

Празници:

Международен ден на акушерката 

Ден на протест на хората с увреждания 

Общност на португалоезичните държави — Ден на лузофоните

Българска православна църква - Св. мъченица Ирина

Австрия — Ден на борбата срещу насилието и расизма

Албания — Ден на мъчениците

Беларус — Ден на печата

Гвиана — Ден на индианското наследство

Дания и Нидерландия — Ден на свободата

Етиопия — Ден на патриотите

Киргистан — Ден на конституцията

Мексико и южните щати на САЩ — Ден на победата на мексиканците над французите в битката за Пуебла

Палау — Ден на възрастните хора

Полша — Ден на културата, просветата, книгата и пресата

Русия — Ден на водолазите

Тайланд — Ден на коронацията ( от 1950 г.)

Хонконг, Макао, Южна Корея и Тайван — Рожден ден на Буда

Япония и Южна Корея — Ден на децата

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не мислете за нищо, което ви натоварва и избягвайте хора, които ви създават притеснения. Посветете деня си на приятни занимания, за да се разтоварите от стреса. Направите ли го, ще имате спокоен ден в компанията на обичани хора. Други от вас ще се подготвят за гости от далече или сами ще пътуват.
14 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще берете плодовете на усилията от последните дни. Може да възникнат непредвидени ситуации,но с вродената си интелигентност и находчивост ще се справите с лекота. Вземете инициативата в свои ръце, за да сте сигурни, че ще изкарате една чудесна вечер.
14 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес сте изпълнени с енергия и желание за действие. Захващате се последователно с какво ли не, но успявате да го свършите по-най добрия начин. Затова ви съветвам да използвате момента и да изберете нещо наистина важно за професионалното ви развитие. Ще срещнете съпричастност и доброта, което е добър знак.
14 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Имате конкретни планове за този ден и сте твърдо решени да ги свършите, особено ако вече сте били възпрепятствани да го сторите. Добре ще е ако работите съвместно с други хора, които могат да ви бъдат полезни с ценни идеи и съвети. На ваш близък му предстои пътуване, ще ви се наложи да отделите време и за него. Добри финансови постъпления.
14 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Чувствате се объркани и се лутате ту в една ту в друга посока. Внимавайте ласкателствата на приближен човек да не ви подведат към необмислени действия. Спокойно можете да избягате от светската суета сред семейството си, което ще ви утеши с непринудеността си.
14 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днес заложете на умението си да общувате. Ще ви донесе възможности за изява на талантите и подготвеността ви. Наред с добрите новини обърнете внимание на здравето си, което може да ви създаде проблеми. Притеснения са възможни и по линия на по-възрастните родители или близки хора.
14 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Доверието, с което се ползвате сред колегите си ще благоприятства участието ви в общ проект. Старанието ви е забелязано и в крайна сметка ще се отрази положително на финансите ви. Ще получите предложения, които с времето ще задълбочите в нови позиции. Може би трябва да се ориентирате в тази посока.
14 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прибягвате до изпитани методи, за да постигнете целите си. Нека обаче това не става за сметка на някой, от чиято помощ скоро може да имате нужда. Опитайте се да бъдете в крак с времето, дори ако трябва да пренебрегнете ваши стари прийоми.
14 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако работата ви днес е свързана с контакти, бъдете сигурни, че ще успеете да свършите всичко точно така, както сте го планирали. Радвате се на подкрепата на близките си, които ще ви бъдат от полза със съвети по всяко време. Отношенията ви с любимия човек зависят в огромна степен от вас.
14 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Финансовите ви постъпления днес ще ви позволят да си отдъхнете. Разчитайте на приятелите си в евентуален труден за вас момент. Събират ви се доста предизвикателства, но са напълно във възможностите ви. При работа с валута бъдете внимателни. За някои от вас - пътуване в чужбина, или ще сте привлечени от някой, който се връща от там.
14 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес сте творчески настроени и съсредоточени в работата си. Сигурни сте в това, което правите и това проличава в добре свършената ви работа. Не се колебайте да използвате познанствата си относно разрешението на сериозен професионален въпрос.
14 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С професионалният си подход към служебен проблем ще създадете нужната организация и условия за благоприятното му решаване. Не подценявайте качествата и на партньорите си, работете за общите си интереси и живейте в мир със себе си. Не бъдете мнителни, или поне не го показвайте.
14 май 2021

Случаен виц

Последни новини