Името на Мариана Дафчева в Златната книга на българските учителите

Мариана Дафчева, детски учител в ЦДГ "Никола Вапцаров" - Асеновград, бе избрана за "Учител на годината" в България в направлението "Предучилищно възпитание и подготовка".

Над 250 учители от цялата страна кандидатстваха за участие в Националния конкурс на Синдиката на българските учители. До финалния кръг журито допусна 441, номинирани в 10 направления.

На тържественото събитие, провело се в столичния хотел "Родина" на 11 май - Деня на братята равноапостоли Св.св. Кирил и Методий, присъстваха президентът на КНСБ Пламен Димитров, вицепрезидентите Валентин Никифоров, Чавдар Христов, Николай Ненков и Пламен Нанков, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, представители на социалните партньори на СБУ, на институции и други.

"Естествено, че за мен това е невероятно признание. По принцип в направлението участват най-много детски учители, тъй като в те са и най-голямата маса от учителите у нас, за разлика примерно от профилираните- филолози, математици и т.н. В една масова детска градина има средно12-15 учители, докато в едно училище българиците, да речем, са не повече от двама- трима. Това показва, че ситото е било много голямо и затова съм не само ужасно развълнувана, но и безкрайно доволна от наградата. Естествено тя е признание, но и отговорност. В следващите години ще трябва дасе доказвам, че съм я заслужила", коментира за AsenovgradNet най-добрата детска учителка в България за 2012 г.

Удостоени със званието "Учител на годината":

I. Направление "Предучилищно възпитание и подготовка"
Мариана Дафчева – детски учител в ЦДГ "Никола Вапцаров", Асеновград

II. Начален етап на основната образователна степен
Виолета Георгиева - специален педагог в СОУ за ДНЗ "Проф. д-р Иван Шишманов", Варна
III. Хуманитарно направление
Панайот Панайотов – учител по история в Хуманитарна гимназия "Св. св. Кирил и Методий", Велико Търново
IV. Природоматематическо направление
Галя Byкова – учител по химия СОУ "Христо Ботев", Ихтиман
V. Направление "Изкуства и спорт"
Марийола Спасова – учител по аеробика, хореография в УСШ "Хан Крум", Шумен
VI. Професионално образование
инж. Петя Кръстева – учител по специални предмети в ПГГСД "Сава Младенов", Тетевен
VII. Направление "Директори и помощник-директори" Евгений Иванов – директор на МГ "Ат. Радев"”, Ямбол
VIII. Направление "Възпитателна работа, извънкласни и извънучилищни дейности" Богданка Михайлова – възпитател в 90 СОУ "Ген. Хосе де Сан Мартин", София
Носителите на приза получиха грамоти, училищни звънчета, като символ на професионално знание, творческо вдъхновение и новаторство и други предметни награди.

На специална церемония те ще бъдат удостоени и с почетна значка "Неофит Рилски" за цялостна, успешна професионална дейност и заслуги в развитието на образованието в България.

Имената им ще бъдат вписани в "Златната книга на българските учители" в музея на образованието в Габрово.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини