Копие на Панагюрското съкровище идва в Асеновград

Копие на прочутото Панагюрско златно съкровище ще гостува два дни в Асеновград. Експозицията ще бъде изложена във фоайето на градската библиотека, съобщи зам.-кметът Мария Вълканова.

Копието е същото, заради което преди време в Панагюрище се заформи скандал с основни участници Лука и Иван Ангелови от една страна и инж. Лъчезар Цоцорков от друга. През 2009-та братята, които са собствениците на най-голямата птицекланица на Балканите "Градус", водени от местен патриотизъм, подариха на родния си град златно копие на тракийското съкровище. Те отказваха да съобщят стойността на дарението, в което влизат и пълната реконструкция и обзавеждане на сграда в двора на историческия музей, но според специалисти става дума за похарчени над милион лева. За малко повече от година експозицията бе разгледана от близо 25 хиляди туристи, като парите от вход отиваха в специален дарителски фонд за подпомагане на талантливи деца и младежи по волята на братята-дарители.

Две години след това обаче багер копаеше край основите на сградата, защото друг дарител - меценатът Лъчезар Цоцорков, изпълнителен директор на минния гигант "Асарел медет" реши да "подари" на Панагюрище (роден град и за него), оригиналното златно съкровище. Цоцорков, директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров и директорът на музея в Панагюрище подписват споразумение оригиналът да се експонира всяка година в Панагюрище 1-2 месеца, но не по-малко от един. Условието е да се събори уникалната сграда, в която се съхранява копието, дарено от братята Ангелови. Подпис слага и тогавашният кмет Георги Гергинеков. Само седмица по-късно с официален протокол комисия констатира, че въпреки издадена заповед от министъра на културата за изработка на златно копие на съкровището, била направена реплика, която не е на нужното ниво, а и се различавала по размер. Освен това се заключава, че архитектурата в ремонтираната от Ангелови сграда е в противоречие с общия архитектурен ансамбъл на околните сгради - паметници на културата. Предложението е репликата да бъде прибрана в хранилището на панагюрския музей и да се използва за научни и образователни цели.

Именно препоръките, отправени като задължително условие за бъдещите посещения на оригиналното злато, предизвикваха остри реакция и словесни дуели на всички нива сред панагюрци.  

Лука Ангелов отказваше да коментира случващото се, тъй като скандалът според него бил спретнат по "специална поръчка". Шефът на "Асарел" пък обясняваше, че споразумението за дарение на две нови копия на съкровището и нова зала- трезор било подписано единствено, за да се защити "каузата на Панагюрище и страната при изпълнение на всички законови изисквания".

В самото героично градче мненията на хората бяха и все още варират от едната крайност до другата. Част от панагюрци одобряват напълно случилото се. Други твърдят, че да се руши нещо вече построено и струващо толкова средства, си е грехота. Всъщност за местните това не е толкова учудващо и неочаквано, колкото за "външните", тъй като градът принципно е разделен на два лагера.

Истината е, че и двамата /тримата с Иван Ангелов, който обаче живее в Стара Загора/ меценати правят и дават много за развитието и бъдещето на Панагюрище. И Ангелови и Цоцорков са първите имена, за които панагюрци се сещат при изникнал проблем, нужда от средства или оказване на помощ. Дай Боже, на всеки град поне един такъв бизнесмен. Проблемът е, че всеки иска да води поне една крачка пред другия. На изминалите избори Лука Ангелов се яви като водач на листа с независими общински съветници. Листата бе регистрирана все пак през ЕНП на Капон, тъй като това е изискване на закона. Братята Ангелови впрочем са известни като един от най-щедрите дарители на "Българската Коледа" и близки до червената идея. Цоцорков пък не се яви на избори, но е знайно, че удари мощно рамо по време на предизборната кампания на кандидатите на ГЕРБ за кмет и съветници. Равносметката към момента –  от ноември Панагюрище има кмет от ГЕРБ, през април оригиналното съкровище се завърна "у дома", Лука Ангелов и още четирима от водената от него листа влязоха в състава на настоящия ОбС. Така че "борбата по панагюрски" продължава и в Общинския съвет.

Доколко копието на братята Ангелови, което на 16 и 17 май ще е изложено в Асеновград, отговаря на оригинала, ще могат да кажат тези, които са виждали истинското Панагюрско съкровище. От наша страна не се наемаме, тъй като сме се наслаждавали само на копия.

Експозицията се открива утре в 17 ч. във фоайето на асеновградската библиотека.  

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини