Пловдивчанин събира дарения с фалшив профил във Фейсбук

Задържан е пловдивчанин, опитал чрез създаден от него Фейсбук-профил за благотворителна кампания, да получи лична облага, съобщават от пресцентъра на МВР. Разследването е проведено от служители на сектор "Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт" в ГДБОП. Те започнали работа през месец февруари, след получена информация за създаден профил във Фейсбук, по който се набират средства за болно момче. Под апела "Да помогнем на Дани да пребори левкeмията!" били посочени банкова сметка и кратък SMS с текст FOR DANI към номер 18423. Спецслужителите изяснили, че за набирането на средства за лечението вече е била създадена Фейсбук-страница, както и регистриран кратък sms номер към единния дарителски телефон 17777. Тези данни категорично се разминавали с подадените от създадения профил, което по безспорен начин говорело за опит за измама. Антимафиотите веднага се свързали с  представители на Фейсбук, както и с фирмата, администрираща краткия номер, и благодарение на навременната им намеса бил изтрит новосъздадения линк, блокирана била и възможността  за заплащане чрез sms.
В хода на проведените оперативни действия е установено, че  краткият номер е регистриран от 23-годишният пловдивчанин И.Ш., който е и титуляр на банковата сметка. Антимафиотите попаднали и на още един профил, създаден от пловдивчанина със същата цел – получаване на дарителски средства.
Вчера, под ръководството на Районната прокуратура в Пловдив, служителите на Областната полицейска дирекция са предприели претърсване в дома му, откъдето е иззета компютърна конфигурация.
Материалите са докладвани на прокуратурата, образувано е наказателно производство по чл. 209 от НК.

Работата по документиране на случая продължава.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини