Умираме според правителствена програма. Преглед на националния печат

24 часа: Рейнджърски униформи фалшифицирани

На 29 март т.г. за Афганистан отлетя поредният контингент на Българската армия. Официалното му изпращане се състоя пред родната къща на Васил Левски в Карлово.

По време на церемонията близки на рейнджър забелязали, че някои униформи зеленеели, докато други държали по-светъл, пясъчен цвят. Нямало да обърнат внимание на този факт, ако още в първите контакти по интернет от Кандахар техният войник не се оплакал от униформата - бързо сезахабявала, лесно се мачкала, а уж водонепроницаемата шуба протекла под дъжда.

В отговор на този сигнал "24 часа" установи, че зеленеещите униформи са съвсем нови, произведени от фирма "Лортън" ЕООД специално за заминаващата рота.

Дни след сигнала тест в независима лаборатория показа сериозни отклонения в здравината и теглото на тъканите за лятната униформа. Например - при изпитване на здравина чрез опън платът за риза се късал още на 53,6 daN (дека Нютона), макар че по задание трябвало да издържи минимум до 75 daN. По-високо от изискваното било и теглото на парчето плат - вместо максимум 200 г/кв.м., тежало 220,2 г/кв. м. Според специалисти при по-голямо тегло тъканта трябва да е по-здрава. В случая обаче било обратното. Явно вместо качествен дълговлакнест памук е използван по-слаб късовлакнест, който е по-тежък, но пък и по-евтин, смята експерт.

 

24 часа: След 2 часа в синя зона забраняват престоя за 15 мин

Системата временно ще отказва нов SMS за една и съща кола, после пак те пуска да паркираш в центъра

15-минутна забрана за пускане на нов есемес за паркиране в синята и зелената зона ще има в София от септември. Тя ще важи за колите, които вече са използвали максималното разрешено време за престой в зоните - 2 ч за синята и 4 ч за зелената. Целта е автомобилът да бъде преместен. След 15-ата минута изпращането на смс за същия автомобил отново ще бъде разрешено, научи "24 часа".

В тези случаи шофьорите ще трябва да обикалят 15 мин, ако отново искат да спрат в някоя от двете зони. Възможно е дори да се върнат на същото място, което са заемали 120 или 240 минути, защото такава забрана няма. В Центъра за градска мобилност (ЦГМ) обаче отсега са наясно, че ще има и такива, които ще стоят в колите си, надявайки се, че точно в този момент няма да ги засекат контрольори и да им сложат скоби.

Непроменено остава времето, в което шофьорите ще получават предупредителен SMS, че времето им изтича. Както и сега, наесен това ще става отново 5 минути преди краят на платения час.

 

Труд: Умираме според правителствена програма

110 011 българи да умрат - такава цел си е поставило за 2011 г. Министерството на труда и социалната политика (МТСП). Оказва се, че народонаселението е преизпълнило правителствения план - за този период са починали общо 110 165 души.

Числото в графата "умирания" е част от официалните цели на МТСП. Такъв документ според Закона за администрацията трябва да приема всеки орган на изпълнителната власт веднъж годишно, а по-късно да публикува и отчет за изпълнението му. За разлика от 2011 г., предишната година социалното министерство не постига целта си от 110 937 заложени смъртни случая - умират едва 108 068 българи. Въпреки това задачата пак е отчетена като изпълнена.

Труд: Меглена Кунева с три приоритета

Образование, здравеопазване и публична реформа са нещата, с които държавата спешно трябва да се заеме, за да имаме конкурентни проекти и да привличаме инвестиции. Това стана ясно от интервю на Меглена Кунева, бивша еврокомисарка и лидер на сдружението "България на гражданите", в предаването "Неделя 150" на БНР.

 

Стандарт: Стотарка бонус от шефа за чиновници

Заплатите на най-добрите чиновници може да скачат и до стотарка . Това поне на теория показват двете нови наредби за заплатите и за оценяването на служителите в администрацията, които трябва влязат в сила от 1 юли.

Основните възнаграждения на държавните служители занапред ще растат при оценка, че изпълняват задълженията напълно според изискванията. Получаването й осигурява до 5% ръст на заплатата. Ако се прецени, че "изпълнението надвишава изискванията", ръстът на заплата ще е до 10%. Най-високата оценка се присъжда при "изключително изпълнение" и носи до 15% скок на парите.

Сега : Разходите за данъци скочиха 4 пъти за 10 г.

Разходите на домакинствата за данъци растат най-бързо през последните 10 години. Те, заедно с жилището и здравето ни струват все по-солено, докато покупателната способност за основни хранителни продукти се увеличава. Това показват данните на националната статистика за паричните доходи и разходи на домакинствата.

През 2001 г. средният паричен доход на семейство у нас е бил 3601 лв. на година, докато 10 години по-късно той е вече 9086 лв. Увеличението е 2.5 пъти. За този период обаче разходите за данъци са скочили от 120 до 446 лв. средно на домакинство, което е ръст с 3.71 пъти. В последните 10 години правителствата на НДСВ, тройната коалиция и ГЕРБ направиха редица промени в данъчно-осигурителното бреме. НДСВ въведе минимални осигурителни прагове и задължителна регистрация на трудови договори, за да се извади икономиката на светло. През 2008 г. тройната коалиция въведе плосък данък от 10% и отмени необлагаемия минимум. Но въпреки това данъчното бреме всъщност тежи повече на семейния бюджет и вече заема 5.3% от разходите при 3.4% преди 10 г.

 

Дума: Растат инцидентите на работното място

Със 75 повече са регистрираните трудови злополуки през първото тримесечие на 2012 г. в сравнение със същия период на миналата година. В страната са регистрирани 771 трудови злополуки, 11 от които са завършили със смърт. През 2011 г. регистрираните в НОИ инциденти на работното място или на път за и от него са били 696, но със смъртен изход са били 15 от тях. Припомняме, че трудовият травматизъм у нас от години бележи спад и за пръв път сега расте, макар и незначително.

Най-много жертви на трудов травматизъм през тримесечието са сред служители в сферата на държавното управление, както е било и през първото тримесечие на 2011 г. Заради кризата в строителството трудовите злополуки в бранша са намалели значително.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини