АС: Решението за евтино пътуване на учениците от Избегли и Конуш е законно

Административният съд отхвърли оспорването на решението на ОбС - Асеновград от страна на губернатора и разреши евтиния ученически превоз Асеновград - Избегли - Конуш. Ще го потвърди ли и ВАС?

Административният съд в Пловдив отхвърли оспорването на областния управител, с което бе отменено решението на ОбС - Асеновград за поевтиняване на ученическото пътуване от Избегли и Конуш до града. Заповедта на губернатора е неоснователна, отсече съдът.

Вече две година 48 деца от двете села пътуват изцяло на собствени разноски, за да учат в Асеновград. Родителите им отказват да ги запишат в школото в Златовръх, което се намира на същото разстояние като училищата в Асеновград. Градът си е град, образованието и средата са съвсем други и ние държим децата ни да учат там, категорични са майки и татковци. Има обаче разлика в цената на пътуването. До Златовръх то е безплатно, а до Асеновград е близо 5 лв. на ден в двете посоки. Каква е логиката, справедливо ли е?, питат двете села. След упорито настояване от страна на родители кметовете на Избегли и Конуш се решиха и внесоха искане местният бюджет да поеме част от поевтиняването на пътуването като облекчение. Така или иначе това не се случи в предишния мандат. В началото на 2012 г. нещата се промениха и новият ОбС прие решение в полза на протестиращите. За тяхно разочарование обаче до днес то не беше в сила, заради оспорване на законността му от областния управител.

Ето и точното решение на Административния съд: "Отхвърля оспорване на областния управител на област с административен център-Пловдив, обективирано в Заповед №ЗД-06-2 от 01.03.2012 г., с която  е отменено като незаконосъобразно Решение №72, взето с протокол №7/25.01.2012 година на Общински съвет при Община Асеновград, потвърдено изцяло с Решение №82, взето с протокол №8/15.02.2012 година на сесията на съвета.  Осъжда Областна управа на област с административен център Пловдив да заплати на Общински съвет при Община Асеновград, направените по делото разноски в размер на 450лв. /четиристотин и петдесет/ лева."

Решението подлежи на обжалване с касационна жалба пред Върховният административен съд.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини