8 °C

За кучето и кервана в асеновградски вариант или по-важни ли са каруците от хората?

Асеновград, май 2012 г. Вдясно има градинка с детски площадки.

Има една известна на всички ни поговорка. Тази за кучето и кервана. Дето, нали, то си лаело, пък керванът си се низал, низал….В Асеновград обаче спокойно можем да перифразираме и модернизираме крилатата мисъл на мъдрия българин на "Хората си се жалват и оплакват, каруците си се движат де, където сварят"…

Почти по всяко време на денонощието по централните улици могат да се видят каруци, често оставящи след себе си специфични животински маркери и нетърпимо зловоние. И като за капак на цялата тая факелно-миризлива идилия между хора и талиги, от време на време вземат че се съприкосноват автомобил и конско возило. Разяреният, с право, шофьор обикновено изпада в цайтнот. От кого да си търси парите за щетите, къде да дири регистрационния номер на това абсурдно неМПС (НЕмоторно превозно средство), че и кога изобщо да тръгне да се занимава с това. Дето има една дума, май е по-лесно да върви да гони Михаля...Преди време екс зам.-кметът Стоян Димитров отговори на подобно питане (по-скоро обясни, за отговор едва ли може да мине), че състоянието на автопотока по улиците е отговорност на Пътна полиция. С какво точно помогна този "отговор" на асеновградчани в случая си е мистерия. Но е факт, че напъните на станимаклии да се ограничи движението на каруци поне в централната градска част продължават до ден днешен. Резултатът? Никакъв. Нула. Зеро. Дупка от геврек. И за да бъде "разкошът" пълен и до момента няма яснота дали и колко изобщо каруци са официално регистрирани и плащат ли някакъв налог.

Преглеждайки набързо само последните няколко страници в рубриката "Вашите въпроси" на сайта на общината, неминуемо попадаме на питания като "Какво сте решили да правите с каруците които обикалят целия град и, меко казано, той е ос..н? Пак ли ще ги оставите така да си се разхождат и никой да не ги закача?" или "Каруците сноват из целия Асеновград и сипят фекалии навсякъде по улиците. Как тези участници в движението не плащат нито пътен данък, нито "Гражданска отговорност", а замърсяват най-много и са много голяма предпоставка за ПТП?" И на двете специалист от общината е отговорил следното: "Проблемът с движението на каруците по улиците на града ще бъде разгледан на заседание на Общинската комисия по безопасност на движението." Явно обаче има някакво движение по въпроса, тъй като на последното подобно запитване същият специалист вече е отговорил "Движението на ППС с животинска тяга ще бъде регламентирано в наредба, която предстои да бъде обсъдена и приета от Общински съвет- Асеновград." Значи готвят наредба…обнадеждаващо.

Впрочем най-вероятно проблемът със сновящите напред-назад каруци наистина върви към разрешение. Поне такъв извод се самоналага, ако към споменатите вече отговори добавим и думите на кмета Емил Караиванов в отговор на питане от съветник. А те, в съкратен вариант, бяха: "Общинската администрация е подготвила предложения за определяне на маршрути за движение на ППС с животинска тяга по главните и второстепенни улици на територията на града, които ще бъдат разгледани на заседание на Общинската комисия по безопасност на движението. След обсъждане от комисията маршрутите ще бъдат предложени за утвърждаване от ОбС като промяна в Наредбата за осигуряване и поддържане на обществен ред, чистота, безопасност на движението на територията на община Асеновград, приета с решение на ОбС или в нова наредба за организация на движението. След приемането на промените ще бъде предприета организация за поставяне на знаци, забраняващи движението им по останалата улична мрежа, за да бъде упражнен контрол от страна на контролните органи по Закона за движение по пътищата."

Запомнете този отговор. Дали за добро, дали са голи обещания, скоро ще разберем. Вие просто го запомнете.

А ето един пример от град, неособено далечен и различен от Асеновград. В Кърджали е решено ообствениците на коли с животинска тяга да получават регистрационни табели, които ще трябва да окачат на возилата. Ще заплащат за това такса от 10 лева. Каруцарят пък ще трябва да показва на катаджиите регистрационен талон при проверка. Достъпът и движението в центъра се ограничават значително, като освен това те (каруците) имат и специално отредено място за спиране тип "стоянка" – далеч от жилищните квартали, до тесен метален пешеходен мост, свързващ двете части на града над Арда. Ако стопанинът спре от движение каруцата, той ще трябва да върне регистрационната табела в общината в едномесечен срок.

Така е в съседно Кърджали. Да видим как ще го решат в Асеновград.

К.Нешева

Асеновград, април 2011 г. Автогарата-Пазара.
Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Днешният ден едва ли ще ви изненада с нещо, но ако решите да положите малко повече усилия може би ще изненадате себе си. Някои от вас имат възможност да постигнат нещо, към което отдавна се стремят и точно днес това ще ви се отдаде много по-лесно от когато и да било друг път. Сигурно знаете за какво става дума и ако имате късмет ще се сетите навреме за да го направите.
28 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се радвате на добро сътрудничество с деловите си партньори. Не отлагайте среща с важен за вас човек. Сега е момента да действате по-открито и да покажете това, на което сте способни. Даденостите съвпадат с желанията ви и не ви остава нищо друго, освен да действате.
28 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Всичко, което правите днес ще ви носи удовлетворение, защото се отнасяте към него с предпочитание. Контролирайте емоциите си и не допускайте да пропуснете нещо важно заради невъздържаност или недобре преценена ситуация. Радвайте се на малките неща, не бъдете максималисти.
28 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
В основата на компромисите днес се корени успешната ви работа. Независимо с какво се занимавате, бъдете готови да се съгласявате с мнението на околните и да се стараете да потушавате възможните конфликти. Това ще ви спести ценно време и доста главоболия. Постигате добри резултати в нещо, което предприемате сами. Следвайте намерението си докрай.
28 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работата ви днес ще върви с променлив успех. Влагате прекалено много емоции дори в дребни неща и това може бързо да ви изтощи. В личен план проявявате излишна упоритост, която може да влоши положението ви без да ви донесе никакъв положителен резултат. Дори да ви е трудно, постарайте се да говорите открито за нещата, които ви интересуват.
28 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Необходимо ви е повече самочувствие и увереност в собствените сили, за да успеете да реализирате плановете си. Ще получите доста разумен съвет относно начина си на действие, за който трябва да сте благодарни. Не правете необмислени покупки.
28 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Денят е успешен за онези от вас, които си търсят работа. Успявате да намерите предложения, които ви удовлетворяват и едва ли някой ще се учуди ако съвсем скоро смените работното си място. Във ваш плюс е че бързо се адаптирате към нови места и ситуации. Бързо установявате нови познанства, което още повече улеснява промените при вас.
28 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Активни и уверени в себе си ще получите добра оценка за работата си и съответното възнаграждение за труда си. За сметка на това в личния си живот е възможно да изживеете разочарования. Помислете дали сте отговорили на нечии очаквания и чия е вината за разминаването ви с тях.
28 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще съобразите външните си изяви с духовните си потребности и така ще ги направите по-впечатляващи. Добрата реклама е най-голямата ви печалба днес. Очакванията на бизнесмените ще се доближат до реалността, само с малко изключени. Някои от делата ви ще ви изправят пред избор, който трябва да направите днес.
28 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не позволявайте на никой да ви пречи на успешния ви ход в реализиране на целите ви. Сътрудничеството ви с определени хора ще бъде ползотворно, но не бива да налагате на всяка цена мнението си. В противен случай рискувате да провалите нещо, което със сигурност върви към успех.
28 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Очаква ви успешен ден, наситен с много срещи и разнородни контакти. Общуването е ваша стихия обаче затова няма да е чудно че успявате да постигнете значителни резултати в тази област. Не е трудно да ви повярва човек за каквото и да било, толкова е силна способността ви да убеждавате При това го правите с обаянието, характерно за Водолея.
28 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С общи усилия ще приключите проект или друга задача, еднакво интересна за вас и хората от обкръжението ви. Застанете на принципни позиции, когато се очаква да бъдат взети важни решения и не допускайте съмненията у някого да възпрат общия устрем. В крайна сметка ще се поздравите с повече свършена работа, което означава и по-добри доходи.
28 фев 2021
Последни новини