За кучето и кервана в асеновградски вариант или по-важни ли са каруците от хората?

Асеновград, май 2012 г. Вдясно има градинка с детски площадки.

Има една известна на всички ни поговорка. Тази за кучето и кервана. Дето, нали, то си лаело, пък керванът си се низал, низал….В Асеновград обаче спокойно можем да перифразираме и модернизираме крилатата мисъл на мъдрия българин на "Хората си се жалват и оплакват, каруците си се движат де, където сварят"…

Почти по всяко време на денонощието по централните улици могат да се видят каруци, често оставящи след себе си специфични животински маркери и нетърпимо зловоние. И като за капак на цялата тая факелно-миризлива идилия между хора и талиги, от време на време вземат че се съприкосноват автомобил и конско возило. Разяреният, с право, шофьор обикновено изпада в цайтнот. От кого да си търси парите за щетите, къде да дири регистрационния номер на това абсурдно неМПС (НЕмоторно превозно средство), че и кога изобщо да тръгне да се занимава с това. Дето има една дума, май е по-лесно да върви да гони Михаля...Преди време екс зам.-кметът Стоян Димитров отговори на подобно питане (по-скоро обясни, за отговор едва ли може да мине), че състоянието на автопотока по улиците е отговорност на Пътна полиция. С какво точно помогна този "отговор" на асеновградчани в случая си е мистерия. Но е факт, че напъните на станимаклии да се ограничи движението на каруци поне в централната градска част продължават до ден днешен. Резултатът? Никакъв. Нула. Зеро. Дупка от геврек. И за да бъде "разкошът" пълен и до момента няма яснота дали и колко изобщо каруци са официално регистрирани и плащат ли някакъв налог.

Преглеждайки набързо само последните няколко страници в рубриката "Вашите въпроси" на сайта на общината, неминуемо попадаме на питания като "Какво сте решили да правите с каруците които обикалят целия град и, меко казано, той е ос..н? Пак ли ще ги оставите така да си се разхождат и никой да не ги закача?" или "Каруците сноват из целия Асеновград и сипят фекалии навсякъде по улиците. Как тези участници в движението не плащат нито пътен данък, нито "Гражданска отговорност", а замърсяват най-много и са много голяма предпоставка за ПТП?" И на двете специалист от общината е отговорил следното: "Проблемът с движението на каруците по улиците на града ще бъде разгледан на заседание на Общинската комисия по безопасност на движението." Явно обаче има някакво движение по въпроса, тъй като на последното подобно запитване същият специалист вече е отговорил "Движението на ППС с животинска тяга ще бъде регламентирано в наредба, която предстои да бъде обсъдена и приета от Общински съвет- Асеновград." Значи готвят наредба…обнадеждаващо.

Впрочем най-вероятно проблемът със сновящите напред-назад каруци наистина върви към разрешение. Поне такъв извод се самоналага, ако към споменатите вече отговори добавим и думите на кмета Емил Караиванов в отговор на питане от съветник. А те, в съкратен вариант, бяха: "Общинската администрация е подготвила предложения за определяне на маршрути за движение на ППС с животинска тяга по главните и второстепенни улици на територията на града, които ще бъдат разгледани на заседание на Общинската комисия по безопасност на движението. След обсъждане от комисията маршрутите ще бъдат предложени за утвърждаване от ОбС като промяна в Наредбата за осигуряване и поддържане на обществен ред, чистота, безопасност на движението на територията на община Асеновград, приета с решение на ОбС или в нова наредба за организация на движението. След приемането на промените ще бъде предприета организация за поставяне на знаци, забраняващи движението им по останалата улична мрежа, за да бъде упражнен контрол от страна на контролните органи по Закона за движение по пътищата."

Запомнете този отговор. Дали за добро, дали са голи обещания, скоро ще разберем. Вие просто го запомнете.

А ето един пример от град, неособено далечен и различен от Асеновград. В Кърджали е решено ообствениците на коли с животинска тяга да получават регистрационни табели, които ще трябва да окачат на возилата. Ще заплащат за това такса от 10 лева. Каруцарят пък ще трябва да показва на катаджиите регистрационен талон при проверка. Достъпът и движението в центъра се ограничават значително, като освен това те (каруците) имат и специално отредено място за спиране тип "стоянка" – далеч от жилищните квартали, до тесен метален пешеходен мост, свързващ двете части на града над Арда. Ако стопанинът спре от движение каруцата, той ще трябва да върне регистрационната табела в общината в едномесечен срок.

Така е в съседно Кърджали. Да видим как ще го решат в Асеновград.

К.Нешева

Асеновград, април 2011 г. Автогарата-Пазара.
Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини