16 °C

Свикват извънредно заседание на ОбС

Извънредно заседание ще проведе Общинският съвет в Асеновград. Всеки от 33-те съветника е получил вече проекта за дневен ред и графика за комисиите. И двете - сесия и комисии, ще се проведат ударно в един ден - 20 юни. Точката която ще се обсъжда е една единствена. Това е предложението на зам.-кмета Мария Вълканова относно приемане на Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги. Предложението е за създаване на нов чл.34а, гласящ "Потребителите, ползващи социални услуги в Звено за услуги в домашна среда към Домашен социален патронаж – Асеновград, заплащат такса съгласно Тарифа за определяне размера на таксите - /Приложение 1А/"

Ето и въпросното приложение (в съкратен вариант) за определяне размера на таксите, които заплащат потребителите в Звеното:

Потребителските такси са обвързани с почасовата продължителност на услугите и с дохода на потребителите съотнесени към Гарантирания минимален доход за съответната година.

Определят се минимални стойности за един час на следните услуги:

Услуги за лична помощ в размер на 0.20 лв./час 1

Услуги за комунално битови дейности в размер на 0.18 лв./час 1

Услуги в подкрепа на социалното включване в размер на 0.22 лв./час 1

Потребителската такса се обвързва с дохода на потребителя през периода на проекта.

Децата до 18-годишна възраст не заплащат такси за ползване на услугите в Звеното. Не се събират такси от лица, които нямат лични доходи и спестявания.

При смърт на самотни лица (без близки и роднини), ползващи услугите на Звеното, последната такса остава неплатена. В този случай общинското звено подготвя предложение до Общинския съвет в края на всяка календарна година за опрощаване на неплатените такси. Предложението се придружава от списък на починалите през годината лица.

Не се считат за доходи, при определяне размера на таксите:

  1. Помощите, отпуснати по реда на ППЗСП
  2. Добавката за чужда помощ на хората с увреждания с намалена работоспособност над 90 на сто с определена чужда помощ
  3. Помощите, отпуснати на основание чл. 6, чл. 8г и 10, а от Закона за семейните помощи за деца
  4. Месечната добавка за социална интеграция по смисъла на чл. 42 от Закона за интеграция на хората с увреждания
  5. Помощите, определени с акт на Министерския съвет
  6. Хуманитарните помощи
  7. Еднократните компенсации към пенсиите или извънредните пенсии
  8. Добавките към пенсията на ветераните, доброволците и пострадалите, взели участие в Отечествената война, и на пострадалите при изпълнение на мисиите във военни контингенти на Организацията на обединените нации
  9. Еднократни помощи при смърт на член от семейството или на роднини по възходяща и низходяща линия до втора степен

Извънредната сесия ще започне в 17. Час преди това ще заседават Поостоянните комисии по здравеопазване и социални дейности и по бюджет и финанси.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С намерение сте да се посветите на работните си ангажименти и няма да сбъркате. Шансовете ви за добър изход от предстояща делова среща са реални, но трябва да се постараете повече. Но не пренасяйте грижите си върху отношението ви към близките хора. Организирайте си излет сред природата, ще се обновите.
14 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес не са препоръчват участия във финансови операции и даване пари на заем. Повече време отделете на познатите ви неща, в които имате опит. Експериментите отложете за друг ден. Ще се заредите със свежи идеи и енергия, ако се посветите на занимания, развиващи интелектуалните ви и душевни качества.
14 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Като отговорни хора, ще се погрижите за задълженията си, оставяйки всичко останало на за по-късно. Общуването с приятели ще внесе повече настроение и желание за развлечения. Текат трансформации, които могат да повлияят на общото ви разположение, не се притеснявайте, ако се почувствате и раздразнителни.
14 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
И без особени усилия днес ще привличате вниманието на околните. Както в деловото си общуване, така и в личните си дела ще се изявите с качествата и уменията си, а защо не и с чара си. Ще получите изгодни оферти, някои от които имат отношение към бъдещия ви дом. Не семейните ще мислят за по-сериозно обвързване с партньора си.
14 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работите усилено по даден проект, в чийто успех сте абсолютно убедени. Бъдете готови за промени и противоречия с деловите партньори. До голяма степен от вас зависи дали преговорите ви ще имат резултат. Ще трябва да запазите спокойствие и да изложите ясно и точно позициите си. Ценно за вас ще се окаже намирането на верен съюзник.
14 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днешният ден е пълен с изненади, но част от тях едва ли ще ви удовлетворят. Имате конкретни очаквания за нещата, които ви се случват, но събитията днес напълно ще ги опровергаят. Въпреки това имате възможността да извлечете дивиденти от новото положение, затова не се колебайте да го сторите. В личен план направете вие крачката към подобрение.
14 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Не пропускайте момента да покажете какво можете, още повече, че той ще създаде предпоставки за финансов просперитет. Не ви липсва мотивация, а и сте наясно, че трябва да разчитате предимно на себе си. И ще се справите. Вслушвайте се в интуицията си и се водете от разума си.
14 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Превърнете идеите си в своя цел, станете активни и действайте. Наложете си да спазите уговорените срокове и ще се поздравите с придобивки. За съжаление около вас има хора, които не споделят амбициите ви и това може да ви огорчи. Силни сте и ще се справите. Вечерта си починете.
14 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка. Установявате контакти с важни хора, с които впоследствие ще имате съвместна работа.
14 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към плана и да импровизирате, важно е да постигнете целта си, а това със сигурност ще стане. Честито.
14 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Краят на работната седмица ще повиши напрежението на работното място. От много страни ще ви търсят за консултация и обяснения. Намерете време и за близките си, те очакват поетите от вас обещания да бъдат спазени. А вас ви очакват финансови придобивки и среща с желан човек.
14 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Дори и да сте се почувствали огорчени от неприемливо за вас мнение на партньорите ви, не падайте духом, и не си помисляйте за промяна на плановете си. Момента не е подходящ за това. Нещо повече. Заредете се с търпение, и спокойно обмислете кой и къде греши. Бъдете доволни от съдбата, че до вас имате добър човек, на когото можете да разчитате за съвет и помощ.
14 май 2021
Последни новини