11 °C

Средновековни страсти край Асенова крепост, gsm-и и лаптопи - забранени

Първи Средновековен панаир ще се проведе тази година край Асеновград. Определеното за мероприятието място е параклисът "Свети Атанасий" (близо до Асеновата крепост). На панаира ще бъдат пресъздадени българското средновековие и средновековието на Балканите между 1185 г. и 1420г. Подчертано ще е вниманието към живота и управлението на Иван Асен II, чието име носят Асеновград и крепостта над града, и който според преданието е умрял на 24 юни (Еньовден). Точно за това е решено Средновековният панаир да се проведе в дните между 22 и 24 юни. В рамките на тези три дни всички, които са решили да се включат в събора, ще имат възможността да се запозанят с ежедневието, бита, занаятите, бойните техники на средновековния българин и на балканските народи. Ще се носи дори средновековна музика, ще има средновековни гозби, медовина, ще се представят различни игри и забавления от тези толкова далечни времена и всичко това под зоркия поглед на истински рицари и войници от средновековието.

В панаира ще могат да се видят:

- Занаяти
- Средновековна кухня
- Средновековни игри
- Средновековна музика
- Лекции
- Костюми
- Жива история
- Въоръжение
- Стрелба със лък, копие, прашка

А ето и правилата за автентичност, разпространени от организаторите във Фейсбук:

- Лагерът ще пресъздава Българското средновековие в периода края на 12 - началото на 15 век (1185г.-1420г.)
 - Облеклата и аксесоарите към тях трябва да са съобразени с историческите източници от периода. 3. Облеклата трябва да са изработени от естествени материи(например лен,вълна).
- Елементите от всекидневния живот трябва да са съобразени с историческите сведения за периода.
- Обувките трябва да са съобразени с периода и наличната информация. В краен случай ще бъдат приети цървули.

Строги и съобразени докрай с идеята за средновековна достоверност са и правила за поведение в лагера. Препоръчва се избягване ползването на мобилни телефони, лаптопи, часовници, електронни книги и изобщо на всички съвременни елементи, аксесоари и технологии. Тези, които не могат да бъдат избегнати, трябва да бъдат прибрани и тяхното използване да бъде ограничено в палатките или извън лагера. Препоръчва се също така да се избягват вясакакви разговори за коли, компютри и т.н. Пушенето в лагера ще е забранено.

А ето и програмата на Средновековната сбирка:
Занаяти: изработка на свещи, обработка на кожа и изделия от кожа, зографско ателие, плетене на ризници, ``тъкане на кори``,плетене на рибарски мрежи,средновековно готварство. Информация ще бъде поднесена на зрителите които проявът повече интерес.

Петък, 22 юни
Бит и занаяти, пазар, музей на открито, музика, игри, стрелба 13 ч. - 18:30 ч.
Музей на открито + Обяснение на функционалността на доспехи, ризници и оръжия от 16:00 в лагера
Лекции – в крепостта от 17 ч.

Събота, 23 юни
Бит и занаяти, пазар, музей на открито, музика, игри, стрелба 10 ч. - 18:30 ч.
Музей на открито + обяснение на функционалността на доспехи ризници и оръжия 10 ч. - 12 ч.
Кътинг тестове 11 ч. - 11:30 ч.
Обяд и почивка 13 ч. - 14 ч.
Средновековна фехтовка 15 ч. - 15:30ч.
Кътинг тестове  15:30 ч. - 16 ч.
Турнир по стрелба с лък от 16 ч.
Лекции 17 ч. - 18 ч.

Неделя, 24 юни
Бит и занаяти, пазар, музей на открито, музика, игри, стрелба 9:30 ч. - 13 ч.

Желаещите ще могат да си купят сувенири в средновековен стил и др. Откриването на панаира е планирано за 13 ч. в петък, 22 юни. закриването ще е в слебодедните неделни часове. Вход свободен.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Прилагайки знанията и опита си, успешно ще се включите в изпълнението на професионална или друга задача, с която ще подобрите финансите си. Други ще споделят времето си с приятели в общи занимания или развлечения. Преди да поемете ангажимент към други хора, помислете, защото може да се окаже по-трудно за изпълнение, отколкото предполагате.
25 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Каквито и предложения да получите днес, свързани ли са с нерви и напрежение, подминете ги смело. Погрижете се за вътреш-ната си хармония и спокойствие и си осигурете пълна почивка в семейството. Заниманията на открито - туризъм, плуване или игра с децата са все неща, от които се нуждаете, и които ще ви тони-зират. Вечерта очаквайте гости от далече.
25 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днешният ден е твърде специален за вас, тъй като ще видите плановете си за страхотно прекарване на нощта осъществени. Вие мислите освен за собственото си прекарване и за настроението на другите, но в това отношение едва ли ще има за какво да се притеснявате.
25 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще задълбочите връзката си с човек, с когото ви свързват не само бизнес-отношения, но и приятелски чувства. Това ви помага пълноценно да се развивате, спокойни и съсредоточени. Във възможностите ви е заедно да постигнете всичко, което намирате за полезно и необходимо. Размяна на гостувания с приятели или роднини.
25 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Използвайте пълноценно днешния ден. Ще придвижите напред делата си и ще подготвите условията за бъдещи бизнес-сделки. Периодът е силен и за личните ви изяви. Творците ще се радват на добра оценка от публиката и критиката. С изкуството си ще доставите наслада в душите на много хора.
25 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Няма да ви липсват емоции, които могат и да променят плановете ви за бъдещето. Анализирайте даденостите и ако сте убедени в правотата на мислите си, не се колебайте да действате. Бъдете по-решителни и ще успеете. Очертава се пътуване, което ще ви направи по-романтични и отпочинали.
25 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ако потърсите път, ще го откриете, независимо на къде сочи той. Съюзите ли се с любовта, ще развиете нови качества и ще станете по-добри. Това е сигурно, работете и за духовното си усъвършенстване, няма да ви липсва подкрепа. В бизнеса са възможни изненади от конкурентите ви.
25 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Напълно наясно сте с целите и възможностите си и това ви прави много по-устойчиви в сравнение в конкурентите ви. Не предприемате излишни рискове, като предпочитате да работите бавно и сигурно. Едва ли някой ще успее да ви изненада с нещо, вие просто изпреварвате чуждите идеи. В личен план запознанството с магнетична личност силно ще ви развълнува.
25 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Прекарвате този ден извън дома си в срещи с различни хора. Общуването е начин на живот за вас и вие едва ли сте в състояние да прекарате много време сами. В личен план се радвате на подчертания интерес на забележителна личност към вас. Добре ще е ако се възползвате от добрите шансове, които имате. Приятел ще ви помоли за услуга, не му отказвайте.
25 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Чувствате се добре и с интерес ще приемете предизвикателствата на деня. Заемете се с личните си дела и денят ви ще бъде ползотворен. Не се притеснявайте да бъдете искрени с ваши близки. Имате за разрешаване домашни проблеми. Децата ще ви поискат съвет и помощ. Изслушайте ги внимателно. Можете да бъдете наистина близки с тях.
25 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Няма да ви е скучно, ще има върху какво да мислите и какво да правите. Много от вас ще се отдадат на професионалните си ангажименти, но и домът ще им наложи изискванията си. Ще ви вълнува интимната страна на живота ви и ще проявите силен интерес към някой, който ви се харесва.
25 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С желание и интерес ще се посветите на работата си, очаквайки добри развития. И не грешите, предстоят развръзки, които ще ги ускорят. Избягвайте да спорите и проявете търпимост към мнения, несъвпадащи с вашите. В следобедните часове ще общувате с хора, чиито желания съвпадат с вашите.
25 фев 2021
Последни новини