17 °C

Двоен скок надолу на възнагражденията на съветниците

От следващия месец общинските съветници в цялата страна ще се разписват срещу двойно по-ниски възнаграждения. Недобрата за голяма част от тях новина стана факт, след като Народното събрание гласува промени в Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния служител, влизащи в сила от 1 юли т. г., в резултат на които настъпиха изменения и в Закона за местното самоуправление и местната администрация. Съгласно приетите промени размерът на парите, които можеше да вземе съветник за участие във всички сесии и комисии, пада от 60% на 30% от средната брутна работна заплата в съответната общинска администрация за последния месец от предходното тримесечие. В Асеновградската община тя е била в размер на 558 лв. Елементарната математика показва, че на месец са им се полагали около 334 лв. Ако не са били глобявани за неучастие в заседания и комисии, разбира се. Малко по-различно е положението с възнаграждението на председателя на ОбС. Съгласно Правилника за организацията и дейността на Общински съвет - Асеновград възнаграждението на общинар №1 е в зависимост от продължителността на работното му време, но в размер не по-голям от кметската заплата. Светозар Шуманов е на половин работен ден, съответно взима половината от възнаграждението на Емил Караиванов, което е 1526 лв. С влезлите в сила изменения сега той ще има право на 90 на сто от кметското възнаграждение или 1373 лв. за пълен 8-часов работен ден. Тъй като Шуманов е на ½ работен ден левчетата, срещу които той ще води и всява ред в заседанията на старейшините, вече ще са не 763, а 687.

Изменението е публикувано в ДВ бр. 38 от 2012г. и е в сила от 1 юли. С оглед съответствието със ЗМСМА следва Правилникът за организация и дейността на ОбС - Асеновград да бъде изменен в частта му с разпоредбите, касаещи възнагражденията на съветниците и на председателя.

Въпреки че стягането на коланите е налице и при местните законодателни органи, каквито се явяват общинските съвети по места, има достатъчно варианти да се намерят начини за компенсиране на "загубите". Като се почне от масовото ходене в командировки, неистовата нужда от експертни съвети и консултации, осребряване на други позволими месечни разходи и т.н.

Че съветниците повсеместно не са доволни от промените вече личи от действията им в ралзични точки на страната. В Ловеч например на два пъти отхвърлиха предложението като сред мотивите им бе посочено, че "някои от съветниците ще трябва дори да си плащат, за да работят в общинския съвет". Син столичен съветник пък  заяви, че това е "много грубо действие в посока унижаване на местната власт" и настоя на депутатите да им бъде напомнено, че ползват 185 паркоместа /в столицата/ без да плащат за тях. Що се отнася до намаляването на парите за председателите на ОбС най-често то е определяно като "отстъпление то равнопоставеността на общинския съвет."

К.Нешева

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 15.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С намерение сте да се посветите на работните си ангажименти и няма да сбъркате. Шансовете ви за добър изход от предстояща делова среща са реални, но трябва да се постараете повече. Но не пренасяйте грижите си върху отношението ви към близките хора. Организирайте си излет сред природата, ще се обновите.
15 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес не са препоръчват участия във финансови операции и даване пари на заем. Повече време отделете на познатите ви неща, в които имате опит. Експериментите отложете за друг ден. Ще се заредите със свежи идеи и енергия, ако се посветите на занимания, развиващи интелектуалните ви и душевни качества.
15 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Като отговорни хора, ще се погрижите за задълженията си, оставяйки всичко останало на за по-късно. Общуването с приятели ще внесе повече настроение и желание за развлечения. Текат трансформации, които могат да повлияят на общото ви разположение, не се притеснявайте, ако се почувствате и раздразнителни.
15 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
И без особени усилия днес ще привличате вниманието на околните. Както в деловото си общуване, така и в личните си дела ще се изявите с качествата и уменията си, а защо не и с чара си. Ще получите изгодни оферти, някои от които имат отношение към бъдещия ви дом. Не семейните ще мислят за по-сериозно обвързване с партньора си.
15 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работите усилено по даден проект, в чийто успех сте абсолютно убедени. Бъдете готови за промени и противоречия с деловите партньори. До голяма степен от вас зависи дали преговорите ви ще имат резултат. Ще трябва да запазите спокойствие и да изложите ясно и точно позициите си. Ценно за вас ще се окаже намирането на верен съюзник.
15 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днешният ден е пълен с изненади, но част от тях едва ли ще ви удовлетворят. Имате конкретни очаквания за нещата, които ви се случват, но събитията днес напълно ще ги опровергаят. Въпреки това имате възможността да извлечете дивиденти от новото положение, затова не се колебайте да го сторите. В личен план направете вие крачката към подобрение.
15 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Не пропускайте момента да покажете какво можете, още повече, че той ще създаде предпоставки за финансов просперитет. Не ви липсва мотивация, а и сте наясно, че трябва да разчитате предимно на себе си. И ще се справите. Вслушвайте се в интуицията си и се водете от разума си.
15 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Превърнете идеите си в своя цел, станете активни и действайте. Наложете си да спазите уговорените срокове и ще се поздравите с придобивки. За съжаление около вас има хора, които не споделят амбициите ви и това може да ви огорчи. Силни сте и ще се справите. Вечерта си починете.
15 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка. Установявате контакти с важни хора, с които впоследствие ще имате съвместна работа.
15 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към плана и да импровизирате, важно е да постигнете целта си, а това със сигурност ще стане. Честито.
15 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Краят на работната седмица ще повиши напрежението на работното място. От много страни ще ви търсят за консултация и обяснения. Намерете време и за близките си, те очакват поетите от вас обещания да бъдат спазени. А вас ви очакват финансови придобивки и среща с желан човек.
15 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Дори и да сте се почувствали огорчени от неприемливо за вас мнение на партньорите ви, не падайте духом, и не си помисляйте за промяна на плановете си. Момента не е подходящ за това. Нещо повече. Заредете се с търпение, и спокойно обмислете кой и къде греши. Бъдете доволни от съдбата, че до вас имате добър човек, на когото можете да разчитате за съвет и помощ.
15 май 2021
Последни новини