13 °C

Двоен скок надолу на възнагражденията на съветниците

От следващия месец общинските съветници в цялата страна ще се разписват срещу двойно по-ниски възнаграждения. Недобрата за голяма част от тях новина стана факт, след като Народното събрание гласува промени в Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния служител, влизащи в сила от 1 юли т. г., в резултат на които настъпиха изменения и в Закона за местното самоуправление и местната администрация. Съгласно приетите промени размерът на парите, които можеше да вземе съветник за участие във всички сесии и комисии, пада от 60% на 30% от средната брутна работна заплата в съответната общинска администрация за последния месец от предходното тримесечие. В Асеновградската община тя е била в размер на 558 лв. Елементарната математика показва, че на месец са им се полагали около 334 лв. Ако не са били глобявани за неучастие в заседания и комисии, разбира се. Малко по-различно е положението с възнаграждението на председателя на ОбС. Съгласно Правилника за организацията и дейността на Общински съвет - Асеновград възнаграждението на общинар №1 е в зависимост от продължителността на работното му време, но в размер не по-голям от кметската заплата. Светозар Шуманов е на половин работен ден, съответно взима половината от възнаграждението на Емил Караиванов, което е 1526 лв. С влезлите в сила изменения сега той ще има право на 90 на сто от кметското възнаграждение или 1373 лв. за пълен 8-часов работен ден. Тъй като Шуманов е на ½ работен ден левчетата, срещу които той ще води и всява ред в заседанията на старейшините, вече ще са не 763, а 687.

Изменението е публикувано в ДВ бр. 38 от 2012г. и е в сила от 1 юли. С оглед съответствието със ЗМСМА следва Правилникът за организация и дейността на ОбС - Асеновград да бъде изменен в частта му с разпоредбите, касаещи възнагражденията на съветниците и на председателя.

Въпреки че стягането на коланите е налице и при местните законодателни органи, каквито се явяват общинските съвети по места, има достатъчно варианти да се намерят начини за компенсиране на "загубите". Като се почне от масовото ходене в командировки, неистовата нужда от експертни съвети и консултации, осребряване на други позволими месечни разходи и т.н.

Че съветниците повсеместно не са доволни от промените вече личи от действията им в ралзични точки на страната. В Ловеч например на два пъти отхвърлиха предложението като сред мотивите им бе посочено, че "някои от съветниците ще трябва дори да си плащат, за да работят в общинския съвет". Син столичен съветник пък  заяви, че това е "много грубо действие в посока унижаване на местната власт" и настоя на депутатите да им бъде напомнено, че ползват 185 паркоместа /в столицата/ без да плащат за тях. Що се отнася до намаляването на парите за председателите на ОбС най-често то е определяно като "отстъпление то равнопоставеността на общинския съвет."

К.Нешева

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не проявявайте самоинициатива там, където са нужни колективни действия, ако искате да го приключите добре и в срок започнатото.Доверете се на партньорите си, говорете за намеренията си и търсете мнението им по всички общи въпроси. Вечерта ви ще е различна, но не неприятна. Ще забравите за грижите и ще се заредите с много положителни емоции.
26 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Постепенно се приближавате към целта си и не е изключено точно днес да я постигнете. Упоритата ви работа и непоколебимата увереност в успеха най-после ще бъдат удовлетворени. Не пропускайте да отбележите и подкрепата, която ви оказват най-близките ви хора. Покажете им своята признателност с недвусмислен жест.
26 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не допускайте натовареността ви днес да попречи на вече уговорени срещи с приятелите ви. Финансовите резултати от дейността ви може да не са в границите, които предвиждате, но ще ги имате. Каквито и да са даденостите, предстоят ви хубави моменти. Има на какво да се радвате, ако не го виждате, жалко за вас.
26 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Дистанцирайте се от всякакви дразнители и си осигурете творческа атмосфера край вас. Пред следващата седмица ви очаква разработването на определен проект, който започвате от днес. Сътрудниците ви ще останат удовлетворени от предложение, което правите и с готовност ще се включат в задачата.
26 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Притесненията ви ще отпаднат и ще получите повече, отколкото сте очаквали. Едно ново начало ще промени отговорностите ви, като по-голяма част от тях ще се трансформират в нови. Ще създавате перспективни връзки и ще общувате с хора, които ще са ви от полза. Ще се радвате на добро настроение и ще успеете да направите и някой друг щастлив.
26 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Търпението е ключа към успеха ви днес. С каквато и работа да се захващате, бъдете толерантни към другите и избягвайте конфликтите. Това ще ви спести време и доста главоболия. Постигате добри резултати в дейност, която сте си поставили като цел. Децата ще ви донесат радостни вълнения с успехите си.
26 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Разчупете леда в сърцето си, приемете любовта и загърбете всякаква злоба, завист и омраза. В професионален план нещата ви ще вървят блестящо, което ще предизвика доволство у вас. Направете малък подарък на любимия си човек, този жест на внимание ще подобри отношенията ви. Задръжте това топло усещане колкото се може по-дълго.
26 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Амбицирани сте да постигнете мечтата си. Високите ви цели изискват и смелост, която очевидно не ви липсва. При затруднения не се колебайте да потърсите подкрепа. Настроението ви ще е приповдигнато и от вътрешното ви усещането за нещо вълнуващо и хубаво. Споделете го с любимите си хора и нищо няма да го помрачи.
26 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се плашете, ако днес в дома ви е малък хаос. Просто подходете с разбиране на неспокойствието на вашите близки и се опитайте да им помогнете, доколкото ви е възможно. Ако имате възможност да работите - направете го, няма да съжалявате. Имате твърде много енергия и най-разумно ще е да я оползотворите.
26 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изразявайки увереността си, печелите привърженици и работата ви спори. Ще разширите възможностите си в бизнеса, ако откриете върху какво още да концентрирате енергията си. Ще ви предложат съдружие и ще споделите надеждата на някой за по-добро бъдеще. Любовта е до вас и ви вдъхновява.
26 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
С роднини ще се радвате на придобивки и приятни вести. В бизнес-отношенията и общите начинания е добре да синхронизирате действията с партньорите си, за да ускорите развитията в своя полза. Високите ви амбиции ще ви мотивират да поемете повече отговорности, но с ясна цел - печалба.
26 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ако говорите за това, което интересува другите, и двете страни ще спечелят. Това е особено важно за тези от вас, които си търсят работа. Опитайте се да убедите работодателя си, че квалификацията която притежавате, ще ви позволи да допринесете за личния си успех и за този на фирмата му.Денят ви ще бъде слънчев, само малко повече хъс и ще успеете.
26 фев 2021
Последни новини