Младите асеновградчани предпочитат все по-често да се събират под един покрив без брак

3 734 асеновградчани живеят като съпрузи, без да са подписали брак. Близо 2/3 от тях са в града. Това сочат данните от последното преброяване на населението през 2011 г., публикувани на сайта на НСИ. Определено тук преобладават младите двойки, като най-голям процент от съжителстващите под един покрив, но без подпис в Гражданското, са мъжете и жените между 25 и 39 г. Най-силно обаче е застъпено небрачно съжителство във възрастовата група 20 - 24 г. Техният брой надвишава този на връстниците им, решили се да минат през Ритуалния дом. Интересен факт е, че и 44 двойки между 15 и 19 г. също са се събрали да живеят заедно под един покрив. Живородените деца през изминалата година са били 564. Съотношението между тези, чийто родители са измали брак, и родените извънбрачно е близо 50 на 50, с малък превес на новородените в официални семейства.

Както е известно ГЕРБ предложи статутът на двойките, съжителстващи без да са се разписали официално да бъде признат и ясно регламентиран в Семейния кодекс. Промените ще бъдат инициирани от депутати от партията през септември. Преди да стигнат до пленарната зала обаче те задължително ще минат през широка обществена дискусия. Поправките ще засегнат единствено пълнолетните хетеросексуални двойки.

Остро на идеята реагира Българската православна църква. Трима от митрополитите се обявиха публично против. "Няма да умувам, няма какво да разсъждавам, това е грях, и то голям грях. Много съм категоричен и твърдо няма да отстъпя от позицията си, по никакъв начин", коментира Сливенският митрополит Йоаникий. Същата позиция застъпи и Варненският и Великопреславски митрополит Кирил: "Бракът е свещен съюз и неслучайно съжителство. Всяко начинание, което няма благословия от Бога и Църквата, е грях. Това е даже богохулство". Ловчанският митрополит Гавриил също се обяви против идеята, но от думите му стана ясно, че все допуска двойката да е сключила поне граждански брак.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини