9 °C

Младите асеновградчани предпочитат все по-често да се събират под един покрив без брак

3 734 асеновградчани живеят като съпрузи, без да са подписали брак. Близо 2/3 от тях са в града. Това сочат данните от последното преброяване на населението през 2011 г., публикувани на сайта на НСИ. Определено тук преобладават младите двойки, като най-голям процент от съжителстващите под един покрив, но без подпис в Гражданското, са мъжете и жените между 25 и 39 г. Най-силно обаче е застъпено небрачно съжителство във възрастовата група 20 - 24 г. Техният брой надвишава този на връстниците им, решили се да минат през Ритуалния дом. Интересен факт е, че и 44 двойки между 15 и 19 г. също са се събрали да живеят заедно под един покрив. Живородените деца през изминалата година са били 564. Съотношението между тези, чийто родители са измали брак, и родените извънбрачно е близо 50 на 50, с малък превес на новородените в официални семейства.

Както е известно ГЕРБ предложи статутът на двойките, съжителстващи без да са се разписали официално да бъде признат и ясно регламентиран в Семейния кодекс. Промените ще бъдат инициирани от депутати от партията през септември. Преди да стигнат до пленарната зала обаче те задължително ще минат през широка обществена дискусия. Поправките ще засегнат единствено пълнолетните хетеросексуални двойки.

Остро на идеята реагира Българската православна църква. Трима от митрополитите се обявиха публично против. "Няма да умувам, няма какво да разсъждавам, това е грях, и то голям грях. Много съм категоричен и твърдо няма да отстъпя от позицията си, по никакъв начин", коментира Сливенският митрополит Йоаникий. Същата позиция застъпи и Варненският и Великопреславски митрополит Кирил: "Бракът е свещен съюз и неслучайно съжителство. Всяко начинание, което няма благословия от Бога и Църквата, е грях. Това е даже богохулство". Ловчанският митрополит Гавриил също се обяви против идеята, но от думите му стана ясно, че все допуска двойката да е сключила поне граждански брак.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Професионалните си проблеми няма да успеете да решите в рамките на деня. Мислите повече за човек, с когото скоро сте се срещнали, но е добре да бъдете по-сдържани. Възможно е прекаленото ви внимание към него да ви изиграе лоша шега. Станете по-загрижени към здравето си и не рискувайте излишно.
25 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Въпреки че имате желанието да си починете най-вероятно днес ще бъдете толкова заети, колкото и през седмицата. Има доста неща, които трябва да довършите и едва ли ще сте спокойни, докато не го направите. Работа, свързана с дома ви дава възможност да проявите сръчността и въображението си. Не пропускайте предложение за нещо приятно през деня.
25 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Налага се да се заемете по-активно с деловите си ангажименти. Тръпката от успеха ще ви завладее и вие просто ще бъдете във вихъра си. Вечерта са възможни разочарования от нелоялни познанства. Това са уроци, които вие трябва да приемете. Независимо от наранените ви чувства не губете присъствие на духа.
25 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Съумейте да съчетаете действията си с тези на партньорите ви и ще успеете да осъществите намеренията си. Работата ще ви носи удовлетворение и придобивки. Решителните ви действия, говорещи за увереност и знания ще ви отворят врати. Връзката със семейството ви е силна и това допълнително ви мотивира.
25 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Събитията на деня ще са във ваша полза. Освободете се от мнителността си и запазете самообладание при взимането на важни решения. Интелектуалните ви дадености и постижения ви дават основателно самочувствие. Натоварването ви прави малко нервни, но умеете да отсявате важните моменти.
25 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ви предлага прекрасни възможности, от които непременно трябва да се възползвате. Мислейки за лични проблеми може да пропуснете шанс, който очаквате отдавна. Вярвайте в себе си и късметът сам ще ви намери.
25 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Днес сте склонни да рискувате и да действате без предварително да съгласувате постъпките си с хората, с които работите. Направете го, ако мислите, че това е най - разумният вариант. Имате пълна подкрепа от страна на вашия интимен партньор. На някои от вас предстои скорошно пътуване, свързано с работата ви.
25 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
За повечето от вас денят ще бъде интересен. Други ще допринесат за доброто ви настроение, за което ще им бъдете благодарни. Работата няма да ви създава проблеми, правите нещата с желание, и това ви носи активи. Обърнете внимание на духовните си потребности. Посетете място, за което чувате добри отзиви.
25 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Податливи сте на внушения, приемайки ги като добронамерени, но скоро може да се убедите в противното. Във ваш интерес е днес да се дистанцирате от хора, които ви пречат да работите според собствените си разбирания. Предстоящо пътуване или друг ангажимент изискват подготовка, за да си спестите неудобства.
25 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Опитвате различни способи да се справите с важни за вас въпроси днес. Ще ви се наложи да изчакате благоприятен момент за действие, тъй като в момента едва ли е подходящо да правите промени. Разчитайте на подкрепата на свой близък, който в решителен момент ще ви се притече на помощ. За предпочитане е да избягвате всякакви конфликтни ситуации днес.
25 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не допускайте инерцията да ви води и да се превърне в двигател на ежедневието ви. Чувствате се безсилни, но ако успеете да се освободите от множеството условности, на които робувате, ще излезете от праволинейността. Опитайте се да разнообразите емоционалния си живот.
25 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Много динамичен и интересен ден ви предстои Риби. Срещите с различни хора ви обогатяват и ви мотивират за работа. Не е изключено днес да получите добра новина, свързана с вашия бизнес. Помислете за физическата си форма.
25 фев 2021
Последни новини