12 °C

След 8 г.: Нова Наредба №1. Кучкарите - своеволията дотук!

Собствениците на домашни кучета вече ще са длъжни да почистват след домашния си любимец, ако той изходи навън, докато го разхождат. Това гласи една от новите точки в изменената и допълнена Наредба за обществения ред в община Асеновград. Не е посочено кой точно ще съблюдава за проявите на съвест у стопаните на четириногите, но е обобщено, че изпълнението на задачата се пада на длъжностни лица от общината, определени със заповед на кмета като актосъставители. Предвидените глоби са от 50 до 500 лв. при първо нарушение и до 2000 лв. при повторно. В случай, че кучето, следвало повика на природата и зацапало тротоар, улица или градинка е разхождано от дете, отговорност за стореното не отпада. Тя ще се понесе от родителите. В досега действащата наредба нямаше подобно изискване и никой не можеше да каже и две на собственика на оставящото следи куче, освен да му направи възмутена забележка и да размаха заканително пръст. Освен това собствениците на домашни кучета вече ще са длъжни да ги регистрират в общината и при ветеринарен лекар до 4-месечната им възраст, ако са новородени, или в срок до 1 седмица след придобиването им. При извеждане стопаните ще трябва да са готови да покажат при поискване от въпросните длъжностни лица ветеринаромедицинския паспорт на кучето. Тези пък които обичат да приютяват бездомни животинки по входовете и гаражи, трябва да са наясно, че също рискуват да бъдат глобени с минимум петдесетолевка от общинската власт.

Промени има и в обособяването на т.нар. пешеходна зона, което е от значение за доста от изискванията в наредбата, включително и за движението на МПС и на превозните средства с животинска тяга т.е. каруците. В новата наредба тя е разширена и досегашната "ул. "Трети март" - пл. "Акад.Николай Хайтов" - пл. "Акад.Николай Хайтов" - II-ро ниво" вече става "ул. "Трети март" - пл. "Акад.Николай Хайтов" - пл. "Акад.Николай Хайтов" - II-ро ниво - ул. "Железарска" - ул. "Ради Овчаров" и "Крайбрежна". В настоящата наредба изрично е заявено, че движението на каруци и автомобили в тази зона е забранено. В новия документ обаче е останало само изискването към МПС. Никъде не упоменато, че талигите нямат право да се вихрят из нея. Засега. Трябва да признаем, че според чл. 49., т. 5 е забранено "движението на ППС с животинска тяга без светлоотразители, фенер, метла и предпазни престилки и извън определения със заповед на кмета на общината по предложение на Общинската комисия по безопасност на движението маршрут". Така че остава да се изчака въпросната заповед за маршрут, на база на новоприетата пешеходна зона.

Оотпада забраната за "пушенето в затворените помещения на сгради, предназначени за обществено ползване, като: кина, театри, авто- и жп гари, административни сгради, лечебни, дески и учебни заведения, библиотеки, музеи, културни и спортни зали и др." Вероятно разчитайки на промените в Закона за здравето, според които тютюнопушенето се забранява не само в горепосочените места, но и на някои открити такива. Тъй като нямаме претенции за точни юридически познания, не твърдим, че това е нецелесъобразно, но от друга страна взимаме предвид някои общини /напр. Димитровград и Казанлък/, където не само, че това не е отпаднало, ами има и издадена нарочна кметска заповед за местата, на които е забранено да се смучат папироси. В случая посочените общини са взели предвид факта, че няма какво да се чака само на закона и усилията на държавните здравните инспектори, ами изрично посочват, че и без тяхната намеса общината ще санкционира, ако някой дръзне да запали на детска площадка или спортни обекти. Въпрос на трактовка.

Запазват се строгите регламенти за допуск на непълнолетни в нощните заведения, контролът на сигурността по входовете на дискотеките, както и режимът за разрешаване на удължено работно време. Всъщност последното предизвика доста смут и спорове в социалните мрежи, заради някои допълнения и изменения. Като например, че досега в централната градска част работното време на заведенията е било регламентирано, а при новата, при наличие на физическа охрана от лицензирана фирма и замерване на шума от 00.00 до 03.00 ч. заведението може да работи денонощно, ако му разреши комисията, отговаряща за това. Споровете продължават и в момента, така че надяваме се съветници и общинари следят виртуалното обществено обсъждане и го имат предвид.

В проектонаредбата не липсват и някои странни от настояща гледна точка разпоредби като тази за забраната за прожектиране на филми с еротично съдържание, без изрично в афишите да е указано, че до прожекциите няма да се допускат лица под 16 г. Леко безмислено при условие, че в Асеновград няма киносалон поне от 10 г. Вероятно обаче администрацията мисли в перспектива или, дай Боже, има идеи или информация, за откриването на нова кинозала. Ние обаче нямаме такава информация.

Най-натрапващ се, макар и не от жизнено или здравно значение, е фактът, че и преди, и сега, общината изрично нарежда "след приключване на предизборните кампании и мероприятия, поритическите партии и коалиции са задължени да почистят местата, ползвани за нагледна агитация в срок от 1 месец след приключване на кампанията". На думи е добре, само че - бас ловя! - че всеки асеновградчанин може да покаже поне 2-3 места, откъдето ни гледат захилено-доброжелателно-високомерно я кандидат за кмет, я за съветник, я окото ни се дразни от някоя партийна абривиатура. Досега не се е спазвало, та сега ли? Ха дано, ама надали...Ще проследим колко от партиите ще бъдат глобени или ще се напънат от зор-заман да изстържат агитматериалите си от сгради, огради, че и от кофи за смет.

Докладната на кмета Емил Караиванов вече е депозирана до Общинския съвет. Сега действащата нормативна уредба за обществения ред е от 2004 г., но е претърпяла близо десетина промени от различните състави на администрацията и ОбС. Документът вероятно няма да бъде приет точно по начина, по който е предложен. Крайният вариант ще стане ясен на сесията на 1-ви август.

Проктонаредбата можете да видите ТУК.

К.Нешева

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Прилагайки знанията и опита си, успешно ще се включите в изпълнението на професионална или друга задача, с която ще подобрите финансите си. Други ще споделят времето си с приятели в общи занимания или развлечения. Преди да поемете ангажимент към други хора, помислете, защото може да се окаже по-трудно за изпълнение, отколкото предполагате.
25 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Каквито и предложения да получите днес, свързани ли са с нерви и напрежение, подминете ги смело. Погрижете се за вътреш-ната си хармония и спокойствие и си осигурете пълна почивка в семейството. Заниманията на открито - туризъм, плуване или игра с децата са все неща, от които се нуждаете, и които ще ви тони-зират. Вечерта очаквайте гости от далече.
25 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днешният ден е твърде специален за вас, тъй като ще видите плановете си за страхотно прекарване на нощта осъществени. Вие мислите освен за собственото си прекарване и за настроението на другите, но в това отношение едва ли ще има за какво да се притеснявате.
25 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще задълбочите връзката си с човек, с когото ви свързват не само бизнес-отношения, но и приятелски чувства. Това ви помага пълноценно да се развивате, спокойни и съсредоточени. Във възможностите ви е заедно да постигнете всичко, което намирате за полезно и необходимо. Размяна на гостувания с приятели или роднини.
25 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Използвайте пълноценно днешния ден. Ще придвижите напред делата си и ще подготвите условията за бъдещи бизнес-сделки. Периодът е силен и за личните ви изяви. Творците ще се радват на добра оценка от публиката и критиката. С изкуството си ще доставите наслада в душите на много хора.
25 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Няма да ви липсват емоции, които могат и да променят плановете ви за бъдещето. Анализирайте даденостите и ако сте убедени в правотата на мислите си, не се колебайте да действате. Бъдете по-решителни и ще успеете. Очертава се пътуване, което ще ви направи по-романтични и отпочинали.
25 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ако потърсите път, ще го откриете, независимо на къде сочи той. Съюзите ли се с любовта, ще развиете нови качества и ще станете по-добри. Това е сигурно, работете и за духовното си усъвършенстване, няма да ви липсва подкрепа. В бизнеса са възможни изненади от конкурентите ви.
25 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Напълно наясно сте с целите и възможностите си и това ви прави много по-устойчиви в сравнение в конкурентите ви. Не предприемате излишни рискове, като предпочитате да работите бавно и сигурно. Едва ли някой ще успее да ви изненада с нещо, вие просто изпреварвате чуждите идеи. В личен план запознанството с магнетична личност силно ще ви развълнува.
25 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Прекарвате този ден извън дома си в срещи с различни хора. Общуването е начин на живот за вас и вие едва ли сте в състояние да прекарате много време сами. В личен план се радвате на подчертания интерес на забележителна личност към вас. Добре ще е ако се възползвате от добрите шансове, които имате. Приятел ще ви помоли за услуга, не му отказвайте.
25 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Чувствате се добре и с интерес ще приемете предизвикателствата на деня. Заемете се с личните си дела и денят ви ще бъде ползотворен. Не се притеснявайте да бъдете искрени с ваши близки. Имате за разрешаване домашни проблеми. Децата ще ви поискат съвет и помощ. Изслушайте ги внимателно. Можете да бъдете наистина близки с тях.
25 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Няма да ви е скучно, ще има върху какво да мислите и какво да правите. Много от вас ще се отдадат на професионалните си ангажименти, но и домът ще им наложи изискванията си. Ще ви вълнува интимната страна на живота ви и ще проявите силен интерес към някой, който ви се харесва.
25 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С желание и интерес ще се посветите на работата си, очаквайки добри развития. И не грешите, предстоят развръзки, които ще ги ускорят. Избягвайте да спорите и проявете търпимост към мнения, несъвпадащи с вашите. В следобедните часове ще общувате с хора, чиито желания съвпадат с вашите.
25 фев 2021
Последни новини