След 8 г.: Нова Наредба №1. Кучкарите - своеволията дотук!

Собствениците на домашни кучета вече ще са длъжни да почистват след домашния си любимец, ако той изходи навън, докато го разхождат. Това гласи една от новите точки в изменената и допълнена Наредба за обществения ред в община Асеновград. Не е посочено кой точно ще съблюдава за проявите на съвест у стопаните на четириногите, но е обобщено, че изпълнението на задачата се пада на длъжностни лица от общината, определени със заповед на кмета като актосъставители. Предвидените глоби са от 50 до 500 лв. при първо нарушение и до 2000 лв. при повторно. В случай, че кучето, следвало повика на природата и зацапало тротоар, улица или градинка е разхождано от дете, отговорност за стореното не отпада. Тя ще се понесе от родителите. В досега действащата наредба нямаше подобно изискване и никой не можеше да каже и две на собственика на оставящото следи куче, освен да му направи възмутена забележка и да размаха заканително пръст. Освен това собствениците на домашни кучета вече ще са длъжни да ги регистрират в общината и при ветеринарен лекар до 4-месечната им възраст, ако са новородени, или в срок до 1 седмица след придобиването им. При извеждане стопаните ще трябва да са готови да покажат при поискване от въпросните длъжностни лица ветеринаромедицинския паспорт на кучето. Тези пък които обичат да приютяват бездомни животинки по входовете и гаражи, трябва да са наясно, че също рискуват да бъдат глобени с минимум петдесетолевка от общинската власт.

Промени има и в обособяването на т.нар. пешеходна зона, което е от значение за доста от изискванията в наредбата, включително и за движението на МПС и на превозните средства с животинска тяга т.е. каруците. В новата наредба тя е разширена и досегашната "ул. "Трети март" - пл. "Акад.Николай Хайтов" - пл. "Акад.Николай Хайтов" - II-ро ниво" вече става "ул. "Трети март" - пл. "Акад.Николай Хайтов" - пл. "Акад.Николай Хайтов" - II-ро ниво - ул. "Железарска" - ул. "Ради Овчаров" и "Крайбрежна". В настоящата наредба изрично е заявено, че движението на каруци и автомобили в тази зона е забранено. В новия документ обаче е останало само изискването към МПС. Никъде не упоменато, че талигите нямат право да се вихрят из нея. Засега. Трябва да признаем, че според чл. 49., т. 5 е забранено "движението на ППС с животинска тяга без светлоотразители, фенер, метла и предпазни престилки и извън определения със заповед на кмета на общината по предложение на Общинската комисия по безопасност на движението маршрут". Така че остава да се изчака въпросната заповед за маршрут, на база на новоприетата пешеходна зона.

Оотпада забраната за "пушенето в затворените помещения на сгради, предназначени за обществено ползване, като: кина, театри, авто- и жп гари, административни сгради, лечебни, дески и учебни заведения, библиотеки, музеи, културни и спортни зали и др." Вероятно разчитайки на промените в Закона за здравето, според които тютюнопушенето се забранява не само в горепосочените места, но и на някои открити такива. Тъй като нямаме претенции за точни юридически познания, не твърдим, че това е нецелесъобразно, но от друга страна взимаме предвид някои общини /напр. Димитровград и Казанлък/, където не само, че това не е отпаднало, ами има и издадена нарочна кметска заповед за местата, на които е забранено да се смучат папироси. В случая посочените общини са взели предвид факта, че няма какво да се чака само на закона и усилията на държавните здравните инспектори, ами изрично посочват, че и без тяхната намеса общината ще санкционира, ако някой дръзне да запали на детска площадка или спортни обекти. Въпрос на трактовка.

Запазват се строгите регламенти за допуск на непълнолетни в нощните заведения, контролът на сигурността по входовете на дискотеките, както и режимът за разрешаване на удължено работно време. Всъщност последното предизвика доста смут и спорове в социалните мрежи, заради някои допълнения и изменения. Като например, че досега в централната градска част работното време на заведенията е било регламентирано, а при новата, при наличие на физическа охрана от лицензирана фирма и замерване на шума от 00.00 до 03.00 ч. заведението може да работи денонощно, ако му разреши комисията, отговаряща за това. Споровете продължават и в момента, така че надяваме се съветници и общинари следят виртуалното обществено обсъждане и го имат предвид.

В проектонаредбата не липсват и някои странни от настояща гледна точка разпоредби като тази за забраната за прожектиране на филми с еротично съдържание, без изрично в афишите да е указано, че до прожекциите няма да се допускат лица под 16 г. Леко безмислено при условие, че в Асеновград няма киносалон поне от 10 г. Вероятно обаче администрацията мисли в перспектива или, дай Боже, има идеи или информация, за откриването на нова кинозала. Ние обаче нямаме такава информация.

Най-натрапващ се, макар и не от жизнено или здравно значение, е фактът, че и преди, и сега, общината изрично нарежда "след приключване на предизборните кампании и мероприятия, поритическите партии и коалиции са задължени да почистят местата, ползвани за нагледна агитация в срок от 1 месец след приключване на кампанията". На думи е добре, само че - бас ловя! - че всеки асеновградчанин може да покаже поне 2-3 места, откъдето ни гледат захилено-доброжелателно-високомерно я кандидат за кмет, я за съветник, я окото ни се дразни от някоя партийна абривиатура. Досега не се е спазвало, та сега ли? Ха дано, ама надали...Ще проследим колко от партиите ще бъдат глобени или ще се напънат от зор-заман да изстържат агитматериалите си от сгради, огради, че и от кофи за смет.

Докладната на кмета Емил Караиванов вече е депозирана до Общинския съвет. Сега действащата нормативна уредба за обществения ред е от 2004 г., но е претърпяла близо десетина промени от различните състави на администрацията и ОбС. Документът вероятно няма да бъде приет точно по начина, по който е предложен. Крайният вариант ще стане ясен на сесията на 1-ви август.

Проктонаредбата можете да видите ТУК.

К.Нешева

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини