Погват общините за конфликт на интереси

Целева проверка във всичките 264 общини в страната планират от есента от Комисията за конфликт на интереси. Това каза за БНТ председателят й Филип Златанов. Най-много случаи на конфликт на интереси са установени именно в местната власт.

От създаването на Комисията са подадени близо 500 сигнала. Проверката ще търси връзки на общински съветници и кметове с местни фирми и дали те са печелили обществени поръчки в съответната община.

Най-сериозен е проблемът в малките населени места, отчитат от комисията. „Кметът има фирма, има магазин, жена му има още една фирма и то друго няма, а тази фирма печели всичко в съответния град, което е недопустимо”, коментира Златанов.

Класически пример идва от решен наскоро казус. В Челопеч е открит конфликт на интереси при девет от общо 13-те общински съветници - защото те или техни роднини работят в голямо предприятие в района. Тази фирма каквото поиска - като промяна на транспортната схема, като такса битови отпадъци, като преференции от общината - те гласуват като един, защото работят там.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини