Африканска чума по свинете в Украйна стресна институциите в Пловдив

Снимка: Областна управа

На територията на България не е констатирана африканска чума по свинете. Това стана ясно на заседание на Областната епизоотична комисия в Пловдив, свикано по предложение на д-р Теодора Севова - директор на Областната дирекция по безопасност на храните, във връзка с констатирани случаи на заболяването в Украйна.

В срещата участваха представители на пловдивските дирекции на полицията, пожарната, здравната инспекция, на дирекциите по горите, по земеделие и по безопасност на храните, екоинспекцията и ловно сдружение. Данните от направния преглед на епизоотичната обстановка в Европа, страната и Пловдивска област сочат, че заболяването не е засечено у нас, но и че  съществуват предпоставки за неговото възникване. Опасността се крие в незаконните сметища и отпадъчна храна, която не е унищожена според хигиенните изисквания.

Африканската чума по свинете не е опасна за човека, но при животните води до смърт, а евентуалната й поява - до големи икономически загуби за съответните държави. Ето защо Комисията реши кметовете на пловдивските общини да засилят контрола на сметищата и депата, на обезвреждането на хранителни отпадъци, на загробването на животински трупове, както и достъпът на свине до сметищата в  съответната община, се казва в съобщение на областната управа.

В мерките за недопускане на разпространението на заболяването трябва да се включат и всички териториални звена в региона на Пловдив.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини