Асеновград 42-ри в класацията на общините, Марица и Куклен са сред първите 25

В класацията на всичките 264 общини Министерството на финансите отреди на Асеновград на 42-ро място. Към средата на м.г. сме били на 17-то.

На първо място по финансов рейтинг сега  е община Шабла, следвана от Челопеч, Несебър и Панагюрище. Класацията е направена по сбора на оценки за първото полугодие на настоящата година по 12 показателя. В дъното, тоест след 250-то място, са общините Драгоман, Златоград, Симитли, Стумяни, Борино, Баните и Кюстендил, който е 260-ти. Разбира се, има значение дали общината е под или над 50 000 души, но AsenovgradNet ви дава обобщената информация.
От данните става ясно, че на един общински служител в нашата община се пада да обслужва 413 човека. Миналата година са били 386 души. За сравнение с Пловдив към 30 юни един общинар е трябвало да бъде полезен на 559 души. Отличник в категорията е Русе, за къде се разбра, че един администратор обслужва цели 613 граждани.

Делът на разходите от общинския бюджет за заплати и осигуровки на асеновградската администрация е 46.14% от общите разходи. Към юни 2011 г. е бил 50.32 на сто. Налице е сериозно увеличение на капиталовите разходи, които илюстрират инвестиционната активност на общините. От 2.65% през лятото на 2011 г., сега те са 8.11%.
Спаднала е обаче оценката за финансова самостоятелност на община Асеновград  -  от 92.54 на 62.98. Отличници по този показател са няколко от Пазарджишките общини – Пазарджик, Лесичово, Велинград, и малки общини като Ветрен, Маджарово, Хитрино.

Сред общините в Пловдивска област лидер е Марица, заела 11-то място. Куклен е на 25-то, а самият Пловдив на 29-то място. Изпреварват го например градове като Благоевград, Костинброд и Димитровград. Сред най-зле представените общини не само в региона, но и в цялата страна, е Карлово. Заема 205-то място. Първомай е на 217-то, Садово на 129-то, Стамболийски на 91-во, а община Родопи  на 142-ра позиция.

Финансовият министърът Симеон Дянков обяви, че за общините, показали добри финансови резултати, ще има допълнителни бонуси. Само ден-два след като бе съобщена новината за класацията, стана ясно, че Панагюрище получава 55 млн. за ВиК-ремонти. Има или няма значение, но кметът на средногорската община е бивш депутат от ГЕРБ и бе избран за градоначалник "с кръв и пот" през изминалата есен. Принципно градчето е от изключително значение за всеки, който управлява. В него се намира минният гигант "Асарел Медет", основен дарител и данъкоплатец в района. И не само...

От догодина кметовете, които нямат дългове и управляват най-добре бюджетите си, ще получават допълнителен процент от субсидията от държавния бюджет. Освен това от думите на министър Дянков стана ясно, че държавата нямала намерение да спасява общините с огромни дългове, независимо от коя политическа сила е кметът.

К.Нешева

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини