По-евтин транспорт за учениците от Избегли и Конуш, общината поема половината цената

От новата учебна година децата от Избегли и Конуш, които учат в асеновградски училища, ще пътуват наполовина по-евтино до града. Предстои ОбС да обсъди и гласува докладна на зам.-кмета Мария Вълканова, в която се предлага общината да поеме 50% от стойността на месечната карта за пътуване на учениците до 16-годишна възраст от двете села.

Към настоящия момент в градските школа учат 18 момичета и момчета от Конуш и 25 от Избегли. Според наредба от 2006 г. учениците имат право на пътуване с 20% намаление спрямо редовната тарифа на междуселищния автотранспорт. По направленията Асеновград - Конуш и Асеновград - Избегли картите им струват 77.40 лв. и 68.80 лв. След намалението от 20 на сто цената им съответно е 61.92 лв. и 55.04 лв.

Необходимите средства за компенсиране на половината от тези стойности до края на 2012 г. са 4981.12 лв., са изчислили от общината. Предложението към съветниците е парите да се вземат от резерва на местния бюджет за непредвидени и неотложни разходи.

Решението за поевтиняване на картите за учениците от Избегли и Конуш до Асеновград бе взето още в началото на годината, но бе спряно от областния управител. Последва минаването му през съд, който в крайна сметка се произнесе, че решението на областния не е незаконосъобразно. Последната инстанция - ВАС, обаче тепърва предстои.

К.Нешева

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини