Убиец на преглед в лудницата. Преглед на регионалния печат

"Пратиха убиец на преглед в лудницата" информира "Новинар юг". Убиецът е Никола Атанасов. През април миналата година мъжът от село Лозен нападнал с помощта на приятели своя съселянин Здравко Тошев и го умъртвил след жесток побой. За което бе осъден на 12 год и 4 месеца затвор. Наказанието е толкова малко, защото извършителят се признал за виновен, делото е гледано по съкратената процедура и съответно издава присъда под законовия минимум за деянието. Присъдата обаче бе отменена от адвокатката на дъщерята на убития Здравко Тошев и се гледа на Апелативен съд. Адвокат Ангелина Христова смята, че дори по съкратеното производство, убиецът от Лозен следва да отнесе минимум 20 и няколко години затвор.  Сега съдът изготвя психиатрична експертиза на престъпника, по изричното настояване на пловдивските апелативни магистрати.

"16 месеца решетки за блудство с дете" Още един престъпник който се признал за виновен. В резултат, получава присъда под законовия минимум, а именно 1.4 години затвор, при поне 2 ако делото се бе гледало по общия ред. Престъпникът е 19 годишен, който се гаврил с 11 годишна. Докато блудствал с нея я блъскал в стените. Затова повече от любопитно звучат думите на майката на насилника, че синът и е кротко момче, който никога не би направил това ако  ТЯ /11 годишната/ не е искала!.

Без думи.

"Наливат 12 млн в пътищата на региона" водещо на стр. 2. Думите са на областният управител Ирена Узунова. Тези 12 млн са по проекти на Агенция пътна инфраструктура. Акцентите са пътищата в тополовградско, които от години са в окаяно състоянеи, и някои отсечки в харманлийско. Особено кошмарният път Харманли-с Българин.

Пътят е част от краткия маршрут на хасковлии към Черноморието и е едно добро изпилване на нервите преди плажното разпускане.

"Окончателно-без кариера в Сталево"-чело. Дойде министърът на енергетиката Делян Добрев и обяви че няма да има кариера до Сталево. Преди това местните жители спретнаха подписка с която протестираха срещу намеренията да се добиват инертни материали в района на селото им. Тъй като общественото мнение в Димитровград е достатъчно настръхнало срещу кариери, накацали из почти цялата община, случаят придоби отчетлив негативен отзвук и разрешението за добив на инертни материали бе отменено. За сметка на това бе дадено разрешение за проучване и добив на нефт и газ в общините Свиленград, Маджарово, Харманли и Любимец. Енергийният министър Добрев много се радвал, че такива проучвания ще се правят в Южна България. Няма никаква опасност за населението и екологията, проучванията ще бъдат само на повърхността, с високотехнологични машини, казва той.

С такива щяха да се правят проучванията и в Северна България, но там не го оцениха и скочиха на протести. Правителството се отказа и се премести да търси в Южна България.

"Хандбалистката Чалъкова откри годината в Спортното"-водещата новина на спортната страница. Спортното почва със 74 нови ученици. Най-голям е приема в хандбала затова ще бъде назначена още една треньорка-Антония Вълкова. Колко са хандбалистите и колко общо деца има в Спортното не е казано. Но е наблегнато, че димитровградчанката Катя Чалъкова е бивша хандбалистка. От 6-ти клас. Преди това е лекоатлетка.

Госпожа Катя Чалъкова е най-разностранната хасковска депутатка-тя е математичка и лидер на димитровградското математическо дружество, сега разбираме че е била и спортистка. До края на депутатството може да се открие и друг талант. Депутатството е хранителна среда за нови таланти и дипломи.

"380 лв заплата за хора без квалификация", чело на "Хасковска Марица". 256 продължително безработни са наети в общините Хасково, Минерални Бани и Стамболово по схемата "Подкрепа за заетост" на Бюрото по труда. Наети са хора без всякаква квалификация, които иначе не биха имали никакъв шанс на трудовия пазар, коментират от Бюрото. Ако работодател на тези хора стане общината, тогава заплатата е 380 лв на месец. Хасковска област е първенец по разкриване на работни места по схемата-цели 1 095, от които 325 били в реалния сектор?!

Останалите значи са в нереалния сектор на трудовия пазар?!

"55 свободни места в ЦДГ "Ежко Бежко". В новооткритата детска градина ЦДГ №4 "Ежко Бежко" има 45 записани места при капацитет 100. Приемът на малчугани ще продължи през цялата година, обещават от пръководството на детското заведение. Дирекотр на градината е г-жа Силвия Касабова. Отличителното на детското заведение е, че за децата има осигурено безплатно обучение на английски. В другите градини тази екстра се плаща.

"Високи наеми държат празни офиси и магазини" водещо на страница втора. Резюмето е в едно изречение-наемите са толкова скъпи/до 5 хил лв месечно/, че хората не наемат офиси и помещения в центъра и те стоят празни. Това е.

"Екоглоби за 6 000 лв наложи РИОСВ". 1 акт и 4 наказателни постановления е издала Регионалната екоинспекция  през август. От глоби са събрани 6 000 лв.

"Търговци бойкотират чалга тетрадки". Прословутите чалга тетрадки, които станаха хит  сред учениците и техните родители. Според статията, местните книжарници ги бойкотирали и не ги зареждали. Цитира се мнението на фолк звездата Камелия изразено в репортажа по БТВ, че след като може да има тетрадки с измислените Супермен и Батман, защо да няма и с нея.

Може и някъде търговците да не зареждат от тези тетрадки. От незареждане, Пайнер печата трети тираж на пособията с лика на звездите си, и ще продължава.

Тема на броя: пенсионерите и техните вътрешни борби и крамоли. Хората в тертата възраст смятат че умишлено им бавят пенсиите. Подробности, на стр. 4-та в статията "Пенсионери" Разединение, не Съединение ще честваме".

"Хандбален клуб Хасково" с четвърта титла на плажен хандбал"-акцент в спортната страница.

Това бе по-интересното от днешната преса.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини