Чукна 50, отнесе присъда и се сдоби с бастун и съкровище - юбилярът д-р Светозар Шуманов

Пред петчленен специализиран съдебен състав и препълнена зала с ентусиазирани общинари и съветници трябваше да се да се изправи днес д-р Светозар Шуманов. Нищо неподозиращият председател на Общинския съвет се стъписа пред гледката, открила се пред иначе обръгналия му поглед - журналисти от асеновградските медии в съдийски и прокурорски тоги го очакваха да се изправи пред Станимъшкия съд т.е. пред тях. Поводът - съветник №1 днес закръгли половин век. 

Обществената обвинителка Ели Шопова изброи престъпленията на рожденника, а те се оказаха безчет - палаво и ревливо дете, което доста обичало да яде и да върти номера наред, юноша бледен, минал през няколко училища по времето на соца, изкласил с лекота, при това безплатно, младеж с набито око за красивото, което обаче не му попречило да се изучи за лекар, бивш кмет на Асеновград, настоящ председател на местния парламент, със силен афинитет към политика, форуми, семинари, дебати, вицове, лакардии и риболов. Всичко това прокурор Шопова онагледи със записани свидетелски показания и материали събрани със СРС - съпруга, син, родители, приятели.

Със служебната защита на до последно цъкащия с език от изненада д-р Шуманов се бе заела Ирина Колева. В негова подкрепа в залата бяха издигнати и плакати "Пощадете белите му коси!", "Виновна е системата!" и "50 години стигат, искаме правосъдие!" - последният най-очебиен, поради пламенното поведение на жената, която го държеше - зам.-кметът Мария Вълканова.

В крайна сметка Темида, в лицето на председателя на наказателния състав Грета Дженева, произнесе строгата, но справедливата присъда под одобрителните погледи на останалите съдии - половинвековната престъпна дейност "А ла Шуманов" бе порицана и наказана с тригодишен изпитателен срок и петгодишна пробационна мярка.

В контра на цялото си принципно достолепно и гордо поведение, видимо шашнатият старейшина се опита да каже нещо в своя защита, но думата му бе отнета на момента от съдия Дженева и прокурор Шопова, вследствие на което той млъкна засрамено и сведе глава, концентрирайки се върху носовете на обувките си.

След приключването на съдебния процес думата все пак му бе дадена. Светозар Шуманов не успя да намери точните думи, за да обясни как е очаквал всичко друго, но не и това, което му се наложи да преживее днес. При това стрателно документирано от камера и от самите съдии, които, неосъзнавайки професионалното си изкривяване, не пуснаха апаратите от ръце и по време на самото дело. Смях, ръкостискания и пожелания заваляха оттам насетне и денят изведнъж придоби по-розов отенък за Шуманов&co.

Тумбата колеги, приятели, съпартийци, опозиция и медии се изнесе вкупом към един от ресторантите в центъра, за да почете подобаващо юбиляра. И там обаче не се размина без изненади - общинската управа връчи тържествено на д-р Шуманов...бастун, на който да се подпира при неочаквано заформил се лаф-мохабет с беловласи набори. За капак пък кметът Емил Караиванов реши, че предшественикът му си е заслужил и нещо по-така и му връчи тържествено реплика на Панагюрското златно съкровище.

С това официалната част вече бе окончателно приключила и развеселеното множество, под диригентството на сияещият от щастие рожденик, се отдаде на сладки приказки на маса.

Честит юбилей и от екипа на AsenovgradNet, д-р Шуманов. Както чухме в песента "50-годишният мъж вече няма нужда от чужд опит и е разбрал, че всичко във живота е борба!" А и 50 е новото 40.
 

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини