Изсвириха отдавна загубен марш на легендарен полк

Националният гвардейски оркестър свири марша на "родопчани"

За пръв път от близо век, в Хасково звуча тържествения марш на легендарният 10-ти родопски полк, взел дейно участие Балканската война от 1912-1913 г. Той бе изпълнен днес на площад „Свобода“ от гвардейски представителен духов оркестър към Националната гвардейска част. 

Особеното в случая е, че нотите на тържественият марш, списван специално за балканската война, са били загубени в последните 90 години.

За последен път нотите  били изпълнени през 1923-та година, по случай 10-годишнината от победоносната Балканска война. После попадат сред бюрокрацията на архивите и се губят като в Бермудскияя триъгълник. Близо век се считат за безследно изчезнал. Родолюбиви българи и историци ги откриват, а тази вече бяха изпълнен за първи път от 90 години насам. 

10-ти родопски полк взима участие в няколко войни за българското национално освобождение. Особено се отличава в Балканската война. „Родопци“ са частта дала най-много жертви при героичният журм и превземане на „непревзимаемата“ Одринската крепост от 13/26 март 1913-та година. Това е последната голяма битка на Балканската война, която на практика решава победоносният изход на кампанията и освобождава милиони българи от османската власт.

Г.Христов

Военният министър Аню Ангелов, губернаторът Ирена Узунова и историкът Божидар Димитров аплодират възкресяването на реликвата
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини