Потомък на загинал воин: Комунистите делят на свои и чужди дори мъртвите

Селото почете паметта на падналите си синове

Хасковското село Конуш днес сведе чела и обсипа с цветя паметника на загиналите в Балканската война свои синове. Днес се навършва точно 100 години от началото на победната война. В нея са загинали 9 конушенци, а общо 53-ма са загиналите в национално-освободителните войни на България, каза инициаторът на събитието Марчо Латунов. Оказва се обаче, че бройката не винаги е била такава.

Сред семействата дали най-кървав дан на войните, е фамилията на Гочо Павлов. Прадядо му Лозю Павлев е паднал по бойните полета на Балканската война, заедно със своя брат Ванчо. Дядото на Гочо, със същото име Гочо Лозев Павлов, пък е загинал през 1942-ра година край Цариброд, като част от българската окупационна армия в Сърбия. В началните години на Втората световна война, България се бие на страната на Германия. Загиналият български боец е бил нарочен за окупатор от комунистическият режим, и редовно бил пропускан на панахидите и поклоненията. „Комунистите разделиха на свои и чужди дори и мъртъвците“ с тъга промълви Гочо, докато полагаше китки на паметника на дядо си. И добави, че селото имало един убит в боевете край Драва-Соболч/ когато се бием на страната на СССР/ но той бил почитан като герой.

Днес несправедливостта е отстранена-името на боеца е на паметната плоча в двора на църквата. До нея пък е паметникът на падналите бойци в Балканската война. Пред тях, конушенци склониха глава.

Допълнителна аура на тържеството придаваха и 80 армейски щика, които завършваха металната ограда около църквата св. Иван Рилски. След края на злополучната Междусъюзническа война, воювалите по фронта конушенци донасят в къщи щиковете от пушките си. Вграждат в оградата на църквата, като вечно напомняне за освободителния блян на България и синоветеи, които паднаха за да го постигне.

Г.Христов

Щиковете на българската армия пазят паметника на героите
Депутатът Румен Данев и замобластния Николай Нанев бяха официалните гости на събитието
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини