Младеж бие кръчмар, полицаи пердашат него

Битият бияч в съда

25-годишният Александър Янакиев бе прибран зад решетките миналата вечер, след като се сбил със собственика на заведението „Фортуна“ в парка до ул. „Македония“. Според официалното съобщение на полицията от вчера скандалът между него и 47-годишният собственик Делчо Кирчев прераснал в бой, в резултат на който кръчмарят е с леки телесни повреди.

„Александър има условна присъда за палеж на автомобил, чийто изпитателен срок не е изтекъл“, обясниха за Haskovo.net от пресцентъра на МВР Хасково още вчера.

25-годишният Александър е бил задържан, но после в районното е бил бит от полицаи, свидетелстват негови приятели, видели с очите си как униформените млатят закопчания с белезници младеж.

Днес Александър бе изправен пред районния съд, а прокуратурата поиска да му се наложи постоянна мярка „задържане под стража“. Съдията обаче отказа и му определи по-леката мярка „домашен арест“. В съдебната зала стана ясно, че младежът има дебело съдебно досие – 4 присъди зад гърба си.

Всичко онази вечер започнало тривиално – с подкана към пийналата компания да си тръгва, защото заведението затваря. Разменените реплики от типа „ти знаеш ли кой съм аз“ и „ти ли ще ми кажеш на мен“, прераснали в сбиване.

Компанията обаче се разотишла преди пристигането на полицията. Александър бил спипан на кръговото към Кърджали, където се блъснал с колата. Още там, според момичета от компанията, ял бой. Самият Александър отрича да се е противил при ареста, както и да е посягал на полицай.

Когато го завели в районното, го заключили с белезниците към метална тръба. Според полицаите той буйствал, бил много агресивен, посягал им с крак и ги обиждал.

И те го замлатили. Последното, разбира се, го няма в показанията им.

Малко след един часа през нощта Александър успял да се обади по телефона на майка си в Криво поле. „Каза ми: Майко, полицаите ме пребиха. Ако стане нещо, да знаеш, че са те. А той е много корав, рядко споделя. За да се обади в един часа през нощта, значи работата е сериозна“, разказа за Haskovo.net майката на Александър – Катя. Тя се кълне, че когато влизала в районното управление в Хасково, видяла как десетина полицаи налагат с палки сина й, който бил закопчан с белезници.

Когато потърсила сметка за побоя от един от униформените в районното, той й отвърнал: „Синът ти има стари прегрешения“. „Наистина има стари грехове. Но цял живот ли ще ги плаща“, пита майката.

Близките на Александър и адвокатът му Митко Георгиев са подали жалба в прокуратурата за полицейско насилие. Оттам тя трябва да бъде препратена в МВР, където в такива случаи задължително се назначава служебна проверка. Във фоайето на РПУ Хасково има камери, които са запечатали сцените от онази вечер и на тях трябва да се вижда кой е виновен и дали Александър наистина е бит, както твърди той, майка му и приятелите му. До днес обаче записът от тях не бе гледан от дознателя, който води разследването срещу Александър. Записите са важни и защото един от полицаите – Латьо Латев, също е получил леки телесни повреди при мелето в районното.

По преписката обаче няма приложени медицински експертизи, което днес накара съдията да отправи забележка към разследването, че въпреки късия срок, това би трябвало да е сторено. Самият Александър също не е преглеждан от съдебен лекар, който да удостовери нараняванията му. Според адвоката му той има синини по краката, ръцете, гърба, слабините.

Случаят вероятно ще има развитие следващата седмица. Haskovo.net ще ви държи в течение на разследването, защото както изглежда, и двете страни носят вина – Александър май си е търсил боя, а полицаите сякаш само това са чакали.

Тодор Кръшков

Александър показва белезите от полицейските палки
Майката на Александър - Катя
Приятели от компанията - Емил Башев и Кирил Георгиев
Заведениято в парка се казва "Фортуна", но всички го наричат "Дървеното"
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини