Хирурзи в МБАЛ не си правили труда да попълват протоколи след операции

13 болници са се опитали да източат пари от Националната здравноосигурителна каса с фиктивни пациенти, съобщават от НЗОК. При проверки през юни-юли е установено, че хора, които се водят на документи на лечение, реално липсват в болниците. Проверяващите не са открили общо 29-има, като само за два случая е било изяснено, че са напуснали болницата по собствено желание. Сумите за клиничните пътеки, по които са направени тези неистински хоспитализации, няма да бъдат заплатени на лечебните заведения. Сред болниците със засечени пациенти-фантоми е пловдивската по уши, нос и гърло "Св. Козма и Дамян".

В 17 други лечебни заведения се оказало, че хирурзите не си правят труда да попълват протоколите на пациентите веднага след като ги оперират. Липсващата документация за направените операции има дори в големи многопрофилни болници за активно лечение във Враца, Асеновград, Лом, Русе, Стара Загора, Хасково и Добрич.

Други болници продължавали да вземат пари по клинични пътеки по диагнози, за които нямат лекари специалисти. Директорите им дори укривали този факт от съответните районни здравноосигурителни каси, за да не спрат финансирането им. На други места е установено, че липсват ценоразписи за таксите при избор на екип и лекар, както и списъците с клиничните пътеки и имплантите, заплащани от касата и които са безплатни за болните.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини