Общината категорична: Цените на автобусните карти на учениците от Избегли и Конуш наполовина!

Община Асеновград твърдо е решила да докара докрай обещанието си да помогне на семействата на децата, пътуващи от селата Избегли и Конуш до градските школа. На предстоящата сесия съветниците ще разгледат две нови докладни на зам.-кмета Мария Вълканова. С първата се предлага ОбС да отмени собственото си решение №502, с което през септември бе дадена зелена светлина на намерението местната хазна да поеме 50 на сто от цените на ученическите автобусни карти по маршрута. Причина за отмяната е писмо от областния управител Здравко Димитров, с посочен мотив, че решението е незаконосъобразно до степен на нищожност, тъй като аналогично решение, но от миналата учебна година, се оспорвало пред съда и все още нямало окончателно произнасяне. Припомняме, че Административният съд потвърди законосъобразността на въпросното миналогодишно решение, но последва обжалване пред върховна инстанция, където разглеждането е насрочено за 2013-та.

Така местният парламент ще трябва да отмени решението си отпреди месец, с което бе прието да се отпуснат 4981 лв., нужни за покриването на половината от цената на ученическите карти до края на годината. Този разход е вече заложен в общинския бюджет и не би трябвало местната власт да няма право да го разреши. Още повече, че за него настояват и родителски подписки, категорични са в общината.

На заседанието на 24 октомври разходът за месеците октомври, ноември и декември, ще се гласува отново, но този път средствата ще се опишат персонално за всяко едно от децата. Отпускането ще стане чрез техните родители или законни представители. Сумата до края на годината, след отпадането на септември, сега възлиза на 4210,50 лв.

На учениците от Конуш се поемат 31 лв. месечно, а на тези от Избегли - 27,50 лв. В момента цените на картите им са съответно 61,92 лв. и 55,04 лв.

К.Нешева

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини