И майките в Асеновград на протест за по-високи майчинство и детски

Около 50-ина майки от Асеновград се включиха в националния протест "По-добро бъдеще за децата ни". Към 12 часа, пред общината, определена като сборен пункт, от различни части на града заприиждаха млади жени с детски колички. Близо час групата събираше погледите на минувачите, надзъртаха любопитни очи и през прозорците на местната управа. Заявлението за протеста бе подаден ден по-рано от 24-годишната Красимира Янкова.

В присъствието на журналисти Краси изписа и единственият плакат. Надписът "За по-добро бъдеще за децата ни! Искаме в България те да са приоритет!" бе повече от красноречив какъв е поводът за родителското недоволство.

В десетки градове в страната майки излязоха на протест с искане обезщетението за отглеждане на дете до 2 г. да се обвърже с минималната работна заплата в страната. Сред другите им искания са семейно подоходно облагане, облекчени кредитните условия за семейства с деца, промени в Кодекса на труда, даващи повече права на майки с деца до 8 г. Целта им, твърдят майките, е да се създадат по-добри условия за раждане и отглеждане на дете, именно сред средната класа родители, които обичайно са работещи данъкоплатци.

Организацията за протеста е изцяло създадена в социалната мрежа Фейсбук и не е обвързана с никоя политическа сила. Майките настояват да бъде увеличен размерът на майчинството и на детските надбавки. Месечното обезщетение за отглеждане на дете до 2 г. в момента е 240 лв., а проектобюджетът за 2013 г. не предвижда промяна за него. Непроменени в него остават и детските надбавки, които са 35 лева месечно.

К.Нешева

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини