13 °C

И майките в Асеновград на протест за по-високи майчинство и детски

Около 50-ина майки от Асеновград се включиха в националния протест "По-добро бъдеще за децата ни". Към 12 часа, пред общината, определена като сборен пункт, от различни части на града заприиждаха млади жени с детски колички. Близо час групата събираше погледите на минувачите, надзъртаха любопитни очи и през прозорците на местната управа. Заявлението за протеста бе подаден ден по-рано от 24-годишната Красимира Янкова.

В присъствието на журналисти Краси изписа и единственият плакат. Надписът "За по-добро бъдеще за децата ни! Искаме в България те да са приоритет!" бе повече от красноречив какъв е поводът за родителското недоволство.

В десетки градове в страната майки излязоха на протест с искане обезщетението за отглеждане на дете до 2 г. да се обвърже с минималната работна заплата в страната. Сред другите им искания са семейно подоходно облагане, облекчени кредитните условия за семейства с деца, промени в Кодекса на труда, даващи повече права на майки с деца до 8 г. Целта им, твърдят майките, е да се създадат по-добри условия за раждане и отглеждане на дете, именно сред средната класа родители, които обичайно са работещи данъкоплатци.

Организацията за протеста е изцяло създадена в социалната мрежа Фейсбук и не е обвързана с никоя политическа сила. Майките настояват да бъде увеличен размерът на майчинството и на детските надбавки. Месечното обезщетение за отглеждане на дете до 2 г. в момента е 240 лв., а проектобюджетът за 2013 г. не предвижда промяна за него. Непроменени в него остават и детските надбавки, които са 35 лева месечно.

К.Нешева

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
19 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
19 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
19 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
19 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
19 апр 2021
Последни новини