Мистерия с едно възлагане, една фирма, една полустратегия и едни 18 бона

18 000 общинска пара са изчезнали безследно. На документи всъщност парите са ясни - и като предмет на разхода и като субект, който ги е усвоил, но въпросният "предмет" нито е предоставен в договорения срок, нито дори е същият, за който е било заплатено. Мистерията взе да се разплита, след като съветникът от БСП Дамян Борисов отправи питане към зам.-кмета на общината Мария Вълканова относно възложено от асеновградската управа през 2009 г. изработване на "5-годишна стратегия за опазване на културното наследство в община Асеновград". Паднало едно голяма издирване на въпросната стратегия из кабинети, бюра и чекмеджета, докато в крайна сметка се оказало, че... такава стратегия няма.

Е, може и да няма, но пък за нея е платено...

Първата вноска е в размер на 50% т.е. 9 000 лева. Фактурата за авансово плащане е издадена още на следващия ден след подписването на договора между община Асеновград (в лицето на тогавашния зам.-кмет Силвия Хубенова) и фирма "Юропиън Дивелъпмънт Консултинг" ООД, представлявана от Андрей Горанов, в средата на юни.

Преводът на парите е извършен по банков път на 9 юли 2009 г., от когато започва да тече и 30-дневният срок, залегнал в договора за изработката на стратегията. Но последвали цели 17 месеца, през които за "5-годишна стратегия" e почти забравено. За сметка на това на 25 февруари 2011 г. с платежно нареждане се извършва окончателно плащане в размер на останалите 9 000 лева, като фактурата носи подписа на екс зам.-кмета Теньо Манолов, обяснява Мария Вълканова. Има и приемно-предавателен протокол – без дата, но подписан. Вероятно пак от Теньо Манолов, макар подписът да е от типа "министерски". В констативната част е указано, че "предоставените услуги отговарят на изискванията на договора. Стратегията беше изработена качествено и в определения срок. Забележки по изпълнението на договора – няма."

Към настоящия момент "5-годишна стратегия за опазване на културното наследство" в община Асеновград липсва. Стига се дотам, че общината се обръща към "Юропиън Дивелъпмънт Консултинг" ООД с искането да й бъде изпратено копие на стратегията.

След многократни телефонни разговори, молби, напомнения и настоявания по имейл в местната управа е изпратен…"Стратегически план за развитие на културния туризъм в община Асеновград 2011 – 2020".

5-те години се оказват 10, стратегията се оказва план, а за опазване изобщо не става и дума – става дума за развитие на туризма и в частност на културния.

Въпросният план е с обем 121 страници. От тях на 8 е поместено… съдържанието. За "Анализ на ситуацията" са отредени 16 страници, където името на Асеновград е споменато едва на 5 от тях. Едната е стр.21-ва, на която подробно са описани ролята, мястото, правилникът и целият състав на Консултативния съвет по туризъм, като местна институционална рамка. След това се обобщава, че общината има отношение към културата, защото има…отдел "Култура". Упоменати са и всички налични музеи, библиотеки и т.н. с подробни указания за адресите, телефоните и работното им време.

За "Цели и мерки на Стратегическия план" са заделени 4 страници. Принципно нищо лошо, както се казва, ако на практика не се оказва, че това всъщност е приетият през 2009-та "Стратегически план за развитието на културния туризъм в България" и в тези 4 страници няма абсолютно нищо конкретно, свързано с Асеновград.

Най-голямата глава в асеновградския "Стратегически план" е посветена на културните ресурси на Асеновград. Следват "Винена култура в Асеновград", "Туристическа инфраструктура и обслужване", "Родопската Света гора", "Асеновград в Национален план за развитие на културния туризъм".

На последните 40 страници чинно е подреден списъкът с приложения – историческа справка с манастирите, историческа справка с храмовете, справка за ресторантите, за някои от хотелите и за алтернативните средства за настаняване.

Ето и обобщеният отговор на зам.-кмета Вълканова по казуса с изготвянето на "5-годишна стратегия за опазването на културното наследство в община Асеновград":

  1. Изплатена е сумата от 18 000 лева по договор, който не е изпълнен в срок от 1 месец, а със закъснение от 17 месеца. Следователно в периода 2009 – 2011 той не би могъл да бъде оперативен документ, защото го няма като такъв.
  2. И сега няма такъв документ в общината, който да включва изпълнението на договорната задача в пълния й обем, за който е платено и е подписан приемно-предавателен протокол.

Договорът за възлагане е подписан от Силвия Хубенова на 11 юни 2009, на 5 юли тя е избрана за депутат в 41-ото Народно събрание. Малко по-късно същият месец столът й в зам.-кметския кабинет е зает от Теньо Манолов, тогава кмет на община Марица. "Вероятно съм подписал като приемане, но всичко това така или иначе е нямало как да стане без съгласуването с отговорник по изпълнение на договора. самият продукт пък при всички случаи трябва да е съгласуван с отдел "Култура", коментира пред AsenovgradNet Манолов. Той си спомня и че е виждал хартиен екземпляр на стратегията и се чуди защо сега няма такъв. AsenovgradNet пък се чуди как г-жа Хубенова е подписала договора, след като би било редно по това време да е в едномесечен отпуск като кандидат за народен представител.

Изобщо - мистерия...

Що се отнася до "Юропиън Дивелъпмънт Консултинг" ООД всеки, който желае да научи повече за фирмата, за собственика й, както и в какво отношение са спрягани техните имена, може да го направи с помощта на безбрежния и помнещ всичко информационен океан - интернет.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини