Кучешка радост: Приют и киноложки център в Димитровград

Стопаните в Димитровград ще имат свой киноложки център

Димитровград ще се превърна в рай за кучетата, след ноември тази година. В неделя, 4-ти ноември, тържествено се открива киноложки център в парк „Марица“ изграден по българо-гръцки проект. На 10 декара площ, стопаните на домашни любимци ще могат да ги разхождат и дресират, като на тяхно разположение ще има и център за медицинска помощ на четириногите. Мястото ще бъде и център на бъдещи киноложки изложби, които имат отдавнашна традиция в Димитровград.

Най-късно до края на месеца ще бъде официално открит и изградения приют за бездомни кучета. Той е на общински терен, на входа на Димитровград, откъм Хасково. Първоначално той ще бъде с капацитет за 12 животни, плюс две клетки за болни кучета.

Има и втори етап за който се търси финансиране. Той предвижда 6 бокса с по 6 клетки, а във всяка клетка места за две кучета. Или общо 72 животни ще могат да бъдат третирани в приюта.

В рамките на три дни, животните ще бъдат кастрирани, обезпаразитявани и пускани отново, ако разбира се никой не прояви интерес към осиновяването им. В случай, че кучето е болно, то ще остане до излекуването му, каза зам.кметът на Димитровград Владимир Митрушев.

Проблемът е че община Димитровград изгражда приюта изцяло със собствени средства и финансирането не достига. Водели се преговори с фирми за обезпечаване на средствата за втория етап от изграждането на приюта, но при всички положения, това ще стане през 2013 година. Засега на разположение ще бъдат места за само 12 кучета.

Досега Димитровград се справяше с бездомната напаст като викаше ветеринари от Пловдив, които ловяха, кастрираха и обезпаразитяваха животните, но в града под Тепетата. Общинарите обаче решили, че вместо да дават парите за външнауслуга, по-евтино ще им излезе да си построят приют в Димитровград.

Г. Христов

Който ще бъде и място за бъдещи киноложки изложби
Сградата на изграждания приют до парк "Пеньо Пенев"
Изоставеният хасковски приют на Кенана
Резултата в областния град е видим
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини