МВР разследва агенцията по храните за конфискуваните животни в Бисер

Започва полицейска проверка на служители на хасковската агенция по безопасност на храните, съобщиха от МВР Хасково. Образуваното производство е във връзка с мелето в село Бисер, за което Haskovo.net писа вчера. Миналия ден двама симеоновградчани млатиха с колове двама от селото, защото не им давали три от конфискуваните през септември животни.

Предисторията:

На 25.09. на околовръстния път край Симеоновград в товарен микробус бяха открити 7 животни без чипове, за които не били представени документи. Животните – 5 магарета и два коня, били конфискувани и оставени за отглеждане във фермата на Юри Стоев в Бисер. Точно той и един от неговите работници отнесли сопите миналия ден. Нападателите пък били известният джамбазин Георги Ангелов – Реджепа и синът му Валентин, които са пътували на 25 септември в буса с животните.

На 31 октомври те отишли в селото да си искат 3 от тях, но фермерът не им ги дал. Последвало мелето с коловете.

Двамата симеоновградчани се озъбили дори на пристигналите на мястото униформени и им налитали с тоягите. Баща и син били арестувани, а двамата пострадали бисерчани – прегледани от лекар и освободени за домашно лечение.

При разследването на случая обаче харманлийските полицаи се натъкнали на смущаващи обстоятелства. Пред тях симеоновградчаните заявили, че служител от Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) им се е обадил, че същата сутрин предстои връщане на 3 от животните. При разговор с доктор от ОДБХ на полицейските служители им става ясно, че устното разпореждане е дадено от юристката на дирекцията. От нея докторът е получил незаверено копие от молбата на двамата задържани и незаверени копия от служебни бележки от кметства с резолюция от шефа на ОБДХ-Хасково. Резолюцията нареждала да се изготви становище - доказват ли тези документи собствеността на животните. Видно от резолюцията, юристката е следвало да изготви становище, и ако то е положително, едва тогава да се върнат животните.

От разговора с шефа на ОДБХ пък станало известно, че такова становище не е било изготвяно и той не е знаел за разпореждането на юристката си.

Самата тя потвърдила, че към момента, в който е щяло да започне връщането на животните, все още не е било изготвено от нея и от доктора исканото от шефа им становище за собствеността.

Малко след като научил за мелето в Бисер пък, докторът сам решил да не връща животните.

По случая в РУП – Харманли се извършва проверка относно истинноста на представените пред ОДБХ копия от документи, както и законосъобразността на действията на служителите на ОБДХ.

Шефът на областната дирекция по безопасност на храните д-р Вълчанов коментира пред Haskovo.net, че е разпоредил вътрешна проверка на случая. "Ако се докажат неправомерни действия на юристката Боряна Делчева, консултантският й договор ще бъде прекратен. Ако пък се открият такива при д-р Димитър Сакарски, ветеринар на Харманли, той ще бъде уволнен", категоричен бе д-р Вълчанов.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини