Легналите ни полицаи извън нормата, къртят ги напролет

Досегашните легнали полицаи ще бъдат изкъртени

Легналите полицаи в хасковска община не отговарят на новите изисквания и трябва да бъдат премахнати, най късно до края на 2013-та година. По изискването на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, те трябва да бъдат заменени с нови, по-безопасни за коли и пешеходци. Днес сформирана комисия от пътни инженери, КАТ и представители на общината, която ще координира изпълнението на променената наредба. Сигурно е, че досегашните бабунки ще бъдат изкъртени напролет, ако са от асфалт или просто премахнати ако са гумени, каза замкметът на общината Златимир Желев. В община Хасково има 90 легнали полицая, включително и тези по-селата. 

Според новите изисквания, легналите полицаи трябва да са високи до 7.5 сантиметра и широки не по-малко от 4 метра и 20 сантиметра. Пешеходните пътеки ще са върху тях. Презумпцията е, че водачът на автомобила така и така ще намали за да си опази колата и между другото ще опази и пешеходеца. Единственият хасковски легнал полицай, който е в нормата е до училище "Любен Каравелов" на Кенана.

По предишната наредба, легналата полиция бе по ниска, но и по-тясна-5/ 50 см. Практиката в Хасково обаче бе полицаите да се правят по-високи, а теснотията им ги превръщаше в истински мор за брони и окачване, както показа проверка на Haskovo.net от 12-ти юли тази година. Тогава ви показахме издраният от коли новоизграден полицай в локалното на бул. „Васил Левски, както и най-високият, според замкмет Желев, легнал полицай на ул. Славянска. По него също има изобилни белези от преминали автомобили. По същото време бяха изградени нови и високи бабунки пред областната болница и на бул Раковски, в района на Веспрем. Неравностите били по искане на граждани, за да се обезопаси движението, както обясниха от община Хасково. 

12 дни по-късно, на 24-ти юли, МРРБ променя наредбата и обезсмисля и старите и новите легнали полицаи. 

Освен по-големи, новите полицаи ще са и много по-скъпи. Асфалтовете ще струват 5-6 хиляди лева, гумените-около 7-8 хиляди, при досегашна цена около 1500 лв.

Г. Христов

Те бяха тесни и високи
Новите са още по-високи, но и много по-широки, което пази автомобила
Единственият отговарящ на новите изисквания е полицаят до ОУ "Любен Каравелов"
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини