Архангеловден е. Покланяме се пред патриарх Максим!

миряните днес изпълниха храма Св. Архангели Михаил и Гавраил

На Архангеловден днес християните свеждат глава в поклон пред българския патриарх Максим. Архиерейската заупокойна св. литургия в памет на Негово Светейшество се отслужва в митрополитската катедрала „Св. Неделя“. Литургията е оглавена от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, който по решение на Св. Синод временно ще управлява Софийска епархия.

По време на светата служба, както и през целия ден, тялото на покойния патриарх ще бъде изложено за поклонение и отдаване на последна почит. Според църковния календар 8-ми ноември е празник на светите ангели и най-вече на св. архистратег Михаил, който се смята за вожд на небесните сили. Според народните вярвания на този ден св. Рангел, който е един от шестимата братя-юнаци, на когото при подялбата на света се паднали мъртвите, вади душата на човека и затова е наречен душевадник.

На Архангеловден българите дават курбан в чест на светеца-покровител на мъртвите. Обикновено се жертва мъжко животно - овен или шиле, чиито глава и крайници се варят цели и след това се кадят с тамян. Жените приготвят и раздават помежду си специални обредни хлябове, наричани “Рангелов” или “Господьов хляб”. Тържествената трапеза, била тя семейна или общоселска, се освещава от представител на църквата. Кожата на обредното жертвено животно се дарява винаги на църквата. Народът ни вярва, че когато умиращият се усмихва, Архангел Михаил му подава златна ябълка. Ако умира в конвулсии – предстои му да изпие горчива чаша.

На този ден имен ден празнуват всички именници: Ангел, Ангелина, Лина, Михаил, Михайлина, Михаела, Мила, Милена, Рангел, Рафаил, Гавраил, Гаврил, Серафим, Райко, Рая, Радко, Райна, Радослав, Рада, Радостин, Радивой, Емилия, Емил, Райка, Райчин, Рачо, Пламен, Пламена, Огнян, Огняна, Милко, Милка, Михо, Геле, Ханка.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини