Отстъпка: Две отворени стени разрешават пушенето в заведение

Д-р Иван Александров

Минимална отстъпка позволява на ресторантьорите да използват помещения за пушене, стана ясно от днешният брифинг на регионалната здравна инспекция/РЗИ/. По думите на шефът на никотиновата полиция д-р Иван Александров ако две от стените на заведението са отворени, то помещението се счита за открито и пушенето в него не се санкционира. „Ей сега идва зимата, не знам колко ще бъде приятно в зала с две отворени стени“ не без известно злорадство коментира Александров. Той изрично заяви, че стените трябва да са изцяло открити, прегради от порядъка на плат или найлон не се допускат.

Комарници обаче са разрешени. Поне две хасковски централни заведения вече са се възползвали от опцията, като стените им са прикрити именно с комарници-от едната до другата носеща колона.

Тази възможност се счита за отстъпка понеже по досегашното тълкувание на наредбата, забраняваща изцяло пушенето на закрити обществени места, за открито се считаше заведение с отворени 3 от 5-те стени. Петата стена се приема, че е тавана. На практика няма такива „закрити“ заведения.

Иначе никотиновата полиция продължава да вилнее-146 проверки и 46 предписания на заведения само за месец октомври. Наложен е и един акт на стойност 500 лв. Както Haskovo.net вече ви уведоми, той е на димитровградски ресторантьор, който се изхитрил да направи лятната си градина нещо като найлонова шатра. В нея се пушело. И друг от бригадирският град си направил палатка в двора на заведението, но късметът му бил, че при посещението на никотиновите ченгета, там е нямало пушачи.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини