Станимаклийки пропищяха от тормоза на съпрузи-насилници

Застрашително се увеличават случаите на домашно насилие в Асеновград. В рамките само на петнайсетина дни 2 жени са подали молби до Районния съд, с което искат да им бъдат издадени заповеди за незабавна защита срещу съпрузи-тирани.

В нощта на 15-ти срещу 16-ти септември Ж.С. е била ругана, заплашвана и обиждана с неприлични жестове, а детето й е било насилствено отнето от количката пред жилището. В съдебната зала съпругът й отрекъл да е извършвал тези действия, както и че се е стигнало до намеса на полицията за връщане на детенцето. Влюбените някога се били разделили през август със скандал, след което на няколко пъти са имали жестоки разправии за правото на таткото да вижда малкия. Така или иначе в крайна сметка, след като е преценил свидетелските показания и фактическата обстановка, съдът е задължил съпруга да се въздържа от домашно насилие спрямо бившата си половинка през следващите 9 месеца и да не я приближава на по-малко от 30 метра за срок от 3 месеца. Освен това му е наложена глоба от 200 лева.

Само 2 седмици по-късно в съда постъпва молба от друга изпатила си от "благоверния" асеновградчанка. 

В нея И.А. твърди, че около 20 ч. на 1 октомври съпругът й Б.А. й е нанесъл побой, в резултат на което тя е с травми по главата, шията, гръдния кош и крайниците. Освен това със заплашителен тон й наредил да напусне семейното жилище. Жената все пак успяла да се обади на органите на МВР, които пристигнали след около 40 минути. Заедно с дъщеричката си битата доскоро любима на агресивния станимаклия напуснала жилището и се преместила у съседи. Молбата й за незабавна защита била оспорена от насилника с твърдението, че тя периодично отсъствала от дома за по няколко дни, заради което и бил избухнал скандалът между тях.        

От представено съдебно-медицинско удостоверение станало ясно, че И.А. е с контузия на главата с данни за загуба на съзнание, множество кръвонасядания и отоци по лицето, контузия на долночелюстните стави, кръвонасядане по дясната мишница, контузия на дланта на едната ръка, травматичен оток, кръвонасядане и болезнени движения на пръстите. "Дори да се приеме, че ответникът е считал поведението на съпругата си за неморално, то това по никакъв начин не рефлектира върху правото на защита на пострадалото лице", се казва в решението на магистратите.

Сега Б.А. трябва да се въздържа от домашно насилие върху съпругата си през следващата половин година. За същото време му е забранено да приближава на по-малко от 20 метра до жилището, местоработата и местата за социални контакти и отдих на жена му. Освен това, тъй като е установено, че действията на изрода-побойник се отразяват неблагоприятно върху психиката на малката Е., която е стресирана и се крие от баща си, то нейното местоживеене остава при майката. На Б.А. е наложена и глоба от 500 лева.

К.Нешева

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини