Награждават общината за ГИС и 3D-модела на Асеновата крепост

Днес община Асеновград ще бъде удостоена с най-високата награда за прилагане на новаторски подход за развитие на туризма чрез използване на модерни ГИС (географски-информационни системи) технологии и 3D модели.

Награждаването ще се състои в Централния Военен клуб в столицата. Призът ще бъде получен лично от кмета Емил Караиванов.

Изборът на ден, в който се връчва наградата, не е случаен. Всяка година през ноември светът отбелязва Световния ден на ГИС. У нас той се отбелязва за 14-ти пореден път. Целта е да се популяризират Геопространствените технологии и да се предостави възможност бизнесът, държавната администрация и образованието да се срещнат, за да обменят опит и споделят своите постижения/виждания за развитието на ГИС.

С всяка изминала година ГИС-обществото в България се разраства, а Денят, посветен на тях, добива все по-голяма популярност, обхващайки всички сфери на икономическия живот.

Тази година община Асеновград е наградена за използването на най-съвременни технологии за популяризиране на туристическите атракции на нейната територия и изграждане на уеб геопортал, предоставящ 3D модели на всички забележителности в местността, а също и виртуална разходка в Асеновата крепост. Системата има неограничен потенциал за надграждане на още обекти. Географският инфопродукт за крепостта е част от проекта "Асеновград - свещената порта на Родопите".

К.Нешева

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини