С паметна плоча Асеновград отбеляза 100 г. от гибелта на Пере Тошев

Вторият ден на сбора "С Македония в сърцата" в Асеновград, посветен на 100-годишнината от гибелта на Пере Тошев, започна с откриване на паметна плоча на македонския деец и български съединист.

На откриването на въпоменателния знак приъстваха Николай Тошев, внук на Пере и председател на Съюза на македонските организации, Марио Примджанов - внук на Кузман Шапкарев и председател на УС на Българското сдружение на родовете от Македония, Петър Мутафчиев – народен представител и член на УС на сдружението, депутати от македонския парламент, общински съветници от Прилеп, ръководството на община Асеновград.

За живота и дейността на Пере Тошев говориха директорът на Историческия музей Иван Дуков и Николай Тошев.

Пере (Петър) Тошев е роден през 1865 г. в Прилеп, тогава в Османската империя. От 1882 г. учи в Солунската българска мъжка гимназия, откъдето е изкючен 2 г. по-късно след обиск и намерена в него "Българска христоматия" от Константин Величков и Иван Вазов. Установява се в Пловдив, където завършва VI клас. С помощта на Спиро Костов и Владимир Кусев организира в Станимака ( дн. Асеновград ) подразделение на БТЦРК, който има за цел освобождаване на Македония и Одринско. В Пловдив Пере Тошев е куриер на БТЦРК и взима участие в Съединението, като е един от четниците завзели градската поща. След започването на Сръбско-българската война е доброволец в отряда на капитан Коста Паница. Отличава в боевете при Сливница и в сражението при Пирот. Награден е с орден "За храброст".

След създаването на Вътрешната македоно-одринска революционна организация, основава първия ѝ революционен комитет в Прилеп. След Солунската афера е осъден на 101 г. крепостен затвор и заточен в Подрум кале, но година по-късно е амнистиран.

След сключения съюзен договор между България и Сърбия, особено след лекомисленото разделяне на Македония на спорна и безспорна зона, Тошев протестира. Иска да бъде приет и изслушан в Народното събрание, но е арестуван. Сломен от подялбата на Македония, след освобождението си той бърза да се върне при близките си. Проследен е още от София от членовете на анархистка организация Червените братя. Убит е на пътя между селата Градско и Дряново. След това турците го нарязват на парчета и го заравят в канавката край пътя. След 5 дни роднините му го намират. Погребан е в двора на църквата на село Фариш.

За него големият български историк, публицист и дипломат Симеон Радев казва: "Пере Тошев е между най-големите македонски дейци, но най-неизвестният. Той живя в самота и умря незабелязано. Неговият тих и меланхоличен образ е, обаче пълен с рядко и скъпоценно очарование. У никой от съратниците му вътрешният живот не бе тъй чист, съсредоточен и изобилен с нравствено богатство както у него."

К.Нешева

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини