13 °C

С паметна плоча Асеновград отбеляза 100 г. от гибелта на Пере Тошев

Вторият ден на сбора "С Македония в сърцата" в Асеновград, посветен на 100-годишнината от гибелта на Пере Тошев, започна с откриване на паметна плоча на македонския деец и български съединист.

На откриването на въпоменателния знак приъстваха Николай Тошев, внук на Пере и председател на Съюза на македонските организации, Марио Примджанов - внук на Кузман Шапкарев и председател на УС на Българското сдружение на родовете от Македония, Петър Мутафчиев – народен представител и член на УС на сдружението, депутати от македонския парламент, общински съветници от Прилеп, ръководството на община Асеновград.

За живота и дейността на Пере Тошев говориха директорът на Историческия музей Иван Дуков и Николай Тошев.

Пере (Петър) Тошев е роден през 1865 г. в Прилеп, тогава в Османската империя. От 1882 г. учи в Солунската българска мъжка гимназия, откъдето е изкючен 2 г. по-късно след обиск и намерена в него "Българска христоматия" от Константин Величков и Иван Вазов. Установява се в Пловдив, където завършва VI клас. С помощта на Спиро Костов и Владимир Кусев организира в Станимака ( дн. Асеновград ) подразделение на БТЦРК, който има за цел освобождаване на Македония и Одринско. В Пловдив Пере Тошев е куриер на БТЦРК и взима участие в Съединението, като е един от четниците завзели градската поща. След започването на Сръбско-българската война е доброволец в отряда на капитан Коста Паница. Отличава в боевете при Сливница и в сражението при Пирот. Награден е с орден "За храброст".

След създаването на Вътрешната македоно-одринска революционна организация, основава първия ѝ революционен комитет в Прилеп. След Солунската афера е осъден на 101 г. крепостен затвор и заточен в Подрум кале, но година по-късно е амнистиран.

След сключения съюзен договор между България и Сърбия, особено след лекомисленото разделяне на Македония на спорна и безспорна зона, Тошев протестира. Иска да бъде приет и изслушан в Народното събрание, но е арестуван. Сломен от подялбата на Македония, след освобождението си той бърза да се върне при близките си. Проследен е още от София от членовете на анархистка организация Червените братя. Убит е на пътя между селата Градско и Дряново. След това турците го нарязват на парчета и го заравят в канавката край пътя. След 5 дни роднините му го намират. Погребан е в двора на църквата на село Фариш.

За него големият български историк, публицист и дипломат Симеон Радев казва: "Пере Тошев е между най-големите македонски дейци, но най-неизвестният. Той живя в самота и умря незабелязано. Неговият тих и меланхоличен образ е, обаче пълен с рядко и скъпоценно очарование. У никой от съратниците му вътрешният живот не бе тъй чист, съсредоточен и изобилен с нравствено богатство както у него."

К.Нешева

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
19 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
19 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
19 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
19 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
19 апр 2021
Последни новини