Пловдивското духовенство в подкрепа на митрополит Николай

ОТВОРЕНО ПИСМО

на духовенството от Пловдивска епархия
до Светия Синод на
Българската Православна Църква

Ние, представителите на духовенството от Пловдивска епархия искрено се радваме за това, че Бог не допусна, нашият архиерей Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай да бъде натоварен, макар и временно, с още един кръст и с отговорността за друга, освен за поверената му Пловдивска епархия, като го запазва сред нас. Същевременно изказваме дълбока печал и огорчение от продължаващите необосновани нападки и от упражнявания натиск върху нашия митрополит. Намеците, че той и други митрополити биха могли да бъдат подложени на църковни наказания за неизвестни техни провинения, приемаме като груба инсинуация и опит за намеса на външни за Църквата кръгове в нейните дела. Не допускаме, че източник на такива идеи могат да са членове на Светия Синод на БПЦ - български архиереи.

Приели сме и приемаме, че Църквата обединява своя клир и миряни с връзките на братската любов и солидарността на базата на споделените общи ценности – вярата в Нашия Господ Иисус Христос и живота в Едната, Света, Вселенска и Апостолска Православна църква. Не приемаме, че Църквата може да се ръководи с унижения, заплахи и диктат. Подобни методи са присъщи на известни от близкото минало светски репресивни органи на Държавна сигурност, но са дълбоко чужди и неприемливи за православния християнски морал.

В Пловдивска епархия следваме призива на Негово Високопреосвещенство митрополит Николай за спазване на 40-дневен траур в памет на Негово Светейшество блаженопочившия любим наш Български Патриарх Максим.

Надяваме се, че, както Св. Синод, така и медиите ще проявят уважение към този наш християнски дълг и ще се въздържат да ангажират клира и цялото ни общество с въпроси и спорове, оскърбителни за паметта на Негово Светейшество Патриарх Максим и за всички нас. Знаем, че след изтичането на 40-дневния срок на молитвен траур, Негово Високопресовещенство Пловдивският митрополит Николай ще се отдаде отново, със сърце и всеотдайност, на текущите дела на Светия Синод и ще съдейства, както всякога и както всеки от нас за укрепването и за единството на Българската православна църква. Единство, за което клирът на Пловдивска епархия има исторически принос, което ние свещениците свято пазим по съвест, а не по принуда и, което, доколкото зависи от нас, не бихме допуснали да бъде накърнено.

Следват подписите на 225 подписа свещеници и монашествуващи от Пловдивска епархия. Пълният списък може да бъде видян в галерията на сайта на Пловдивската Света митрополия.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини