„Пловдив 2019“ с пълната подкрепа на общините от областта

Снимки: Пловдив 2019

Кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата бе единодушно подкрепена от всички общини в областта по време на днешното заседание на Областния съвет за развитие, свикна от губернатора Здравко Димитров. Представители на 18-те администрации приеха декларация, с която застават зад кандидатурата и гарантират приоритетното включване на опазването на културното и природно наследство, развитието културата и туризма в Областната стратегия за развитие на област Пловдив за следващия планов период 2014 - 2020 г., както и в общинските планове за развитие. Областният управител бе упълномощен да поиска подкрепа за "Пловдив 2019" и от целия Южен Централен район.

Убедени, че културата в най-широкия смисъл на думата е неделима част от нашата колективна идентичност и гарантира запазването на ценностите на демократичното ни общество и категорично уверени в потенциала на град Пловдив - административен център на област Пловдив, един от най-старите живи градове в света, съчетал в себе си духа на българската история и култура и модерността на настоящето, за спечелване на титлата “Европейска столица на културата” за 2019 година, декларираме категоричната си подкрепа за кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 г., се казва в документа.

Общините приеха да участват със свои проектни предложения в съвместното планиране на значимите събития в културния календар за 2019 година. Разгласа и популяризиране на кандидатурата, лобиране, подпомагане осигуряването на публичност и обединяване на творческия потенциал на институциите, културните институти и оператори, личности от общините в областта, за да се осъществи реципрочен процес на културен обмен и децентрализация на културния живот и същевременно за приобщаване на нови публики са другите съвместни действия, около която участниците се обединиха.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини