Тайни свидетели по делото с 13-те имами: Имат наказателен отряд, искат шериат

Пазарджишкият окръжен съд даде ход на делото срещу 13-те обвинени в радикален ислям. На днешното съдебно заседание се провеждат разпитите на трима тайни свидетели. Преди началото на заседанието Али Ходжа заяви пред медиите, че всички твърдения срещу подсъдимите са клевета. "Ние не палим църкви, но има определени хора в страната, които палят джамии", каза той и подчерта, че процесът е дискриминация срещу мюсюлманите у нас.

От оповестения от съда протокол от разпита на таен свидетел 005 стана ясно, че показанията му са свързани предимно с Ахмед Муса Ахмед. При разпита 005 е заявил, че преди години в квартал "Изток" не е имало никакви конфликти между различните етноси. Напрежението започнало да расте преди около десетина години, след като в циганската махала бе построена джамията "Абу Бекир". То идвало най-вече от проповедите Ахмед Муса. В тях той заявявал, че немюсюлманите трябва да бъдат изгорени, а по време на една сватба дори казал, че християните трябва да бъдат убити, а жените и децата им да бъдат обърнати в правата вяра т.е. ислям. Имало и изказване, в което Ахмед изрекъл, че се покланя пред всички, "които режат глави за вярата си". Няколко негови приближени, изпълнявали ролята на "наказателен отряд", който извършвал нападения върху християни. Според свидетеля всички обвиняеми са убедени, че целият свят ще стане ислямски и дори били готови да слагат бомби и да гърмят за това. Освен това на избори не трябвало да се гласува, тъй като Аллах определял кой какъв да бъде.

Междувременно в района около Съдебната палата няколко десетки привърженици на ВМРО, начело с лидера си Красимир Каракачанов и зам.-председателя Ангел Джамбазки, се събраха в градинката отсреща. В изявление пред тях Джамбазки подчерта, че с разпада на социалната политика в държавата България е на ръба на гражданската война, а ромите са на ръба на бедността и ще направят всичко възможно, за да извоюват блага от държавата. Изстъпления по време на протеста на националистите нямаше, акцията им протече мирно и без скандали. Недалеч имаше и групички мюсюлмани, дошли за подкрепа на обвиняемите. Правеше впечатление, че жени с бурки липсват, избрали бяха традиционните забрадки.

Другият таен свидетел - 002, посочва Саид Мехмед Мутлу, Хайри Шерифов и Байрам Ушев като хората, проповядвали радикален ислям. Заявява, че е чувал, че искат мюсюлманска държава с религиозни, а не светски закони т.е. шериат. Твърди, че са говорели за джихад, което според тях означавало да "бият неверниците", за което се отива в рая. Финансирането на делата на обвиняемите идвало от организацията "Ал Уакф Ал Ислями" и те, въпреки че никой от тях не работел нищо, живеели богато със средствата, идващи от Саудитска Арабия. Според 002 в религиозното училище в Рудозем младежи са били обучавани за салафити, като освен това тренирали различни бойни изкуства. По думите му обикновените мюсюлмани в ромската махала се страхували от тази форма на ислям, абсолютно непозната и различна от традиционния ислям.

Обвиняемите общо 13 души, сред които и една жена - учителката Найме Горелска, съпруга на подсъдимия Али Ходжа, са уличени в отношения със забранената у нас "Ал Уакф Ал Ислями", финансирана от Саудитска Арабия. Според прокуратурата те проповядват и разпространяват едно от радикалните течения в исляма, известно като салафизъм или уахабизъм. Според него не съществува каквато и да било друга религия освен исляма, а държавната власт и демокрацията под каквито и да било форма се отричат напълно.

К.Нешева

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини