Андреевден, мечките заспиват

Православната църква почита днес паметта на Свети Апостол Андрей Първозвани, който пръв от апостолите е бил повикан да тръгне след Исус Христос.

Църковният празник се нарича от народа Андреевден, Едрей, Едрин или Мечкин ден. Той е свързан в народния календар с представите за прехода от есента към зимата.

Вярва се, че Свети Андрей е покровител на мечката и неин заповедник. В много предания се разказва, че той се явява пред хората, яхнал мечка и прогонва зимата и дългите нощи.
Според народните възгледи и познания в областта на астрономията на този ден започва нарастването на деня. Българската поговорка гласи: "На Едрей ден започва да наедрява денят, колкото едно просено (житно, маково или синапено) зърно".

Имен ден празнуват Андрей, Андриян, Андрея, Андреа.

Свети Андрей

Свети Андрей Първозвани е християнски проповедник, първият от 12-те апостоли и брат на Свети Петър. Името на Свети Андрей често се среща в Евангелието. За него се споменава в разказа за нахранването на народа с пет хляба.
От ранни години Андрей жадувал за божествената истина и когато Йоан Кръстител се явил от Юдея, той станал един от неговите ученици. Проповядвал в Мала Азия, Грузия и Скития, заради което е смятан за покровител на Румъния и Русия.

Мечките заспиват

В момента мечките все още активно се хранят, основно с жълъди и чакат първия сняг, за да заспят зимен сън, каза за БТА Александър Дуцов от Сдружение за дивата природа "Балкани".
Вярва се, че на този ден мечките изпадат в летаргия и се събуждат чак по Благовец - 25 март. Цяла зима те спят, поради липса на храна, като преживяват от натрупаните запаси и до пролетта губят до 50 на сто от теглото си. Едва с пролетното затопляне, когато се появява и растителната храна в природата, започват да усещат глад, събуждат се и търсят начини да възстановят подкожните си запаси.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини